2016 г.: 20 хил. китайци на туризъм у нас, 12 млн. - в Европа

Посланик Хайджоу: България има огромен потенциал за нашите туристи
10 авг 2017 22:03, Анисия Иванова
7
2016 г.: 20 хил. китайци на туризъм у нас, 12 млн. -  в Европа
Снимка: Reuters, архив

Необходими са съвместни усилия за привличане на повече китайски туристи в България, каза във Велико Търново посланикът на Китай Джан Хайджоу.

На пресконференция в града той отбеляза, че за миналата година броят на китайските туристи в България е бил около 20 хиляди души. Според него над 122 милиона граждани на Китай са пътували зад граница за същия период, а 12 милиона от тях са посетили Европа.

България има огромен потенциал за китайските туристи, но трябва да бъдат набелязани конкретни стъпки както от българска, така и от китайска страна, за да се увеличи техният брой, каза посланикът. Той посочи, че посолството на Китай ще съдейства за популяризирането и рекламирането на българския туристически продукт.

Според него вече се водят двустранни разговори на национално равнище за визови улеснения и преки самолетни полети. Той смята, че е важно българските туроператори да предложат интересни маршрути, които да привлекат китайските туристи и да ги задържат по-дълго в страната.

Посланикът е на посещение в старата столица, където беше посрещнат от заместник-кметовете на общината Снежана Данева - Иванова и проф. Георги Камарашев. Тримата са обсъдили възможностите за развитие на двустранните отношения в сферата на туризма и икономиката.

През септември във Велико Търново се очаква делегация от Пекин, на срещата ще бъдат обсъдени възможности за обмен на туристически групи, посочи Иванова.

Важно е да се утвърждават преките контакти между местните власти от едната и другата страна, посочи китайският посланик. Според него пример за такова добро сътрудничество са връзките между Велико Търново и китайския град Сиан.

Въпреки че Китай е третият по големина търговски партньор на България извън Европейския съюз, стокообменът между двете държави през миналата година е бил само 2 милиарда евро, посочи той, цитиран от БТА.

Джан Хайджоу смята, че икономическите и културните контакти между България и Китай ще се засилят, тъй като 2018 година е обявена за година на туризма ЕС - Китай.

В рамките на обиколката си в региона посланикът на Китай е посетил Горна Оряховица и се е срещнал с представители на местния бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето тези туристи трябва да привлечем. От един милиард човека можеш да си направиш страхотен пазар.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо това правителство не прави нищо като хората?! Какви китайски туристи бе, само те ни липсват, милиард и половина са, само един милион да дойдат със самолета и сме загинали. За какво са ви?! Содом и Гомор навсякъде, откъдето минат, няма отърване от тях никога повече, настаняват се, изкупуват и започват-китайски ресторанти, магазини, улици, градове.... Където се е настанил Чайна таун никой друг не вирее.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете без да сте виждали или били с китайски туристи. Това са едни изключитено мръсни същества, след които доста ще трябва да чистите и измирисвате. И са адски нагли. А ако си мислите, че се интересуват от историята на страните, в които са били, е добре да се върнете в първи клас. Това са туристи, които пътуват без да научат нищо от там, от където са минали. Забогатяли селяни със съпътстващия манталитет.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това наистина има огромен потенциал. Дано нашите властимащи го осъзнаят. Китайците не ги интересува да ходят на слънчака, а историята на страната, т.е. ще се насочат към вътрешноста и там хората ще намажат покрай тях. А имаме какво да им покажем, така че дерзайте!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 6 години
20 хиляди-нищо работа..едно китайско село