Мъртво вълнение, течения, вятър... И ниска култура на плажа

Спасители съветват да не сме самонадеяни в морето и да внимаваме
Обновена: 10 авг 2017 11:12 | 10 авг 2017 11:11, Боряна Павлова
18

5755 гледания   |  Още видео

Август месец е известен освен с лято и отпуски, също и с високия брой удавени плажуващи. Това се дължи на зачестената поява на "обратни" вълни и остри изблици на вятър, които довеждат до мъртво течение.

За да се върнем от морската си отпуска, спасителят с над 30 години стаж Васил Алексиев съветва да се следват абсолютно последователно инструкциите на спасителите на охраняемите плажове и да не се предоверяваме на собствените си умения да плуваме.

Още по темата

Както гласи една народна поговорка: Давят се тези, който най-могат да плуват.

"Уви, хората избягват да слушат инструкциите на спасителите. Когато попаднат в такава ситуация, трябва да се оставят да бъдат дръпнати, а след това да изчакат помощта на спасителите. Всяка паника води до смърт", категоричен бе Алексиев пред репортера на Bulgaria ON AIR Стела Георгиева.

Според наемателя на плажа в Крайморие Николай Димитров повечето българи имат много ниска култура на плажуване.

"Освен всичко - масово се пренебрегват указанията на спасителите на плажа. Умолявам всички плажуващи да проявяват уважение и да спазват инструкциите. Апелирам хората да не бъдат толкова самонадеяни и агресивни към тези, които се опитват да запазят животите им", призова Димитров.

За финал – съвет: Не подценявайте морето. Току-що яли избягвайте да влизате във вода, а употребили алкохол - изобщо. Следете флаговата информация, където има такава. И най-важното – запазете живота си!


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е, не че никой не слуша спасителите, а че спасителите в 95% са млади деца без опит и от своя страна за най-малкото нещо са на свирката. В Испания само ако някой наистина започне абсолютно опасни и ненормални действия му свирят, ако упосрства го вадят плюс глоба.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Халкидики няма мъртво вълнение. Няма и мутри. Затова ходя там. И не само аз.
16
1
 
11
 
! Отговори
скънка преди 1 година
да, ама в чужбина като свирне спасителя излизаш веднага,нали. Също не караш като слабоумник,а спазваш правилата,защото глобата е солена. Като се прибереш почваш да засичаш с колата и да оглушаваш за спасителната ***. Процесът е двупосочен...
15
5
 
8
 
! Отговори
Спасявайте се преди 1 година
В България на море не се ходи от поне 20 години. Ходи се на море някъде в чужбина, където спасителите са спасители.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България даже морето е злонамерено!
13
3
 
3
 
! Отговори
Капитана преди 1 година
До /./
Момко, явно море си виждал само на картичка, която баба ти те пращала, като си бил дете. Ами по-добре не дрънкай глупости, че може някой да ги вземе насериозно и да се нагълта, ако те послуша. Но то българинът от всичко разбира, всичко може и всеки компетентен е *** в очите му.
12
3
 
5
 
! Отговори
Х преди 1 година
Че как някой ще казва на Ганя къде да плува, най-вече пък някакъв си там спасител, ми чи той е на МОРЕ еййй.... всичко става както той каже, щото си плаща.

След пет години пак, ако междувременно не е глътнал водица.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Янчева
Колко много усилия сте положила да запаметите толкова много абсолютно безполезна информация.
10
0
 
5
 
! Отговори
до коментар 5. преди 1 година
Не са обратни вълните - те са вълни с алтернативна посока . . . .
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А и още нещо - повечето не сте пловци и не сте в добра физическа форма. Не може корема ти да виси до колената, или да си 40 килограмова хърба, дето най-големуя и зор е бил, да сложи лаптопа вмпантата и да ми плуваш по 100 метра. Ще се изморил и ще ти коства три пъти повече усилие, да се върнеш на брега. А за хора, неполагали физическо усилие, си е направо смъртна присъда. Дори и най-опасните плувци се давят. Вие какво очаквате ?
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след многоточие не се слага главна буква
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИ ТО МОРЕТО ЗАТОВА СЕ НАРИЧА ЧЕРНО. И ВСЯКА ГОДИНА СИ ВЗЕМА ДАНЪКА.
6
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако спасителите бяха спасители, проблеми нямаше да има. Но виж - с пазвантите със свирките на глава не се излиза. Че и на бой налитат
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поява на "обратни" вълни
.....
И ВЪЛНИТЕ ЛИ СА ОБРАТНИ ВЕЧЕ?
4
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Кой ли още ходи на Бетономорието, известно още като Мутроморие?! Има си нормални места за почивка по света, например в Испания, Италия и т.н. При подходящ избор там няма проблеми с мъртво вълнение, мутри, спасители и т.н. Единствено трябва да внимавате да не попаднете на много англичани, руснаци и най-вече на немци, защото сред тях има много невъзпитани хора.
3
1
 
9
 
! Отговори
Янчева преди 1 година
До момата с микрофона: по старо поверие морето се обръща не на 2 август,а на 6,когато според новия стил на Православната църква е Преображение.А поверието е още,когато Преображение се отбелязваше на 19 август.
2
1
 
47
 
! Отговори
Grom преди 1 година
Тя ако ниската култура беше само на плажа - щяхме да сме една приятна страна. Проблемът е, че ниската култура е повсеместна. Меко казано.
1
2
 
23
 
! Отговори
/./ преди 1 година
Пълна глупост е това което тоя с 30 годишен "стаж" се опитва да ви набие в главите. Никога не се оставяйте на течението да ви води навътре. Никога не се опитвайте да плувате срещу течението, само ще се изморите и то пак ще ви дърпа навътре. Единствения начин да излезеш от мъртво вълнение е не да се оставяте да ви дърпа навътре, както този льольо ви казва и да чакате тоя същия льольо да ви помага а да се движите успоредно на брега. Плувайте или вървете - но успоредно на брега. Не срещу брега.