НАП налага данък на таксата "празен стол" в Созопол

Има го във фискалната памет, затова с данък, обясни Христо Узунов
10 авг 2017 14:41, Петя Славова
47
НАП налага данък на таксата "празен стол" в Созопол
Снимка: Facebook

Случаят с такса "празен стол" от ресторант в Созопол бе разгледано и от НАП. От там казват, че сумата ще бъде обложена с данък.

Още по темата

"За цялата сметка е издадена касова бележка, включително и любопитната, така наречена такса празен стол, тя е отбелязана и фигурира. Тоест това, което е направено като сметка, то е отбелязано във фискалната памет и ще бъде обложено с данък".

Това заяви говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов пред БНТ по повод издадената касова бележка от луксозен ресторант на пристанището в Созопол, в която са таксувани 4 "резервирани" стола, на обща стойност 80 лв.

По разпореждане на Бойко Борисов министърът на туризма Николина Ангелкова назначи незабавна проверка за категоризацията на заведението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Ива преди 6 години
Аз съм ЗА,таксата "празен сол",само че да се въведе в Парламента и да не е 20 лв.,а поне 200
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем е лоша практика, хем налагат данък. Съучастникът не е ли и той престъпник?
35
0
 
0
 
! Отговори
РККА преди 6 години
мисля, че трябва да се забранят тези резервета по масите,или да се резервират места с предплащане което да се приспада от сметката,нормално е да се бръкнеш по 10/тачка на човек ако искаш да резервираш естествено срещу документ,но това да се уреди с закон,ама нали пък накрая на кожодерите ще трябва да им удържат данъци много не се натискат за подобен вид резервации,
34
0
 
1
 
! Отговори
x преди 6 години
А бе *** защо лъжеш че си бил там,като са ти платили да пишеш глупости.Тук вместо мутри като собственика на ресторант Милос грил енд фиш да са в затвора се изявяват като ресторантьори ,следващият път може и такса въздух да измислят.Е то затова българите ходят на море в Гърция,само забележете поръчката за същите неща които са консумирали в Гърция ще е 30% от онези 174 лева (без 80 лева за столовете).Скоро бях в Сицилия ,и там другарката Манолова разправяше че дори и тя не би почивала в БГ!!!!
33
7
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Значи този човек който е резервирал масата я е резервирал за 10 човека дошли са 6 няма как само защото ти не си си направил равносметка на хората който ще ти дойдат и после да имаш претенции.Бях там и управителят каза на няколко семейства които дойдоха че няма неста вместо онзи човек който е резервирал масата да освободи 4-те празни стола и да ги даде на други клиенти той каза "не не не те ще дойдат" и накрая никой не дойде.Няма ресторанта да си губи клиентите много ядно че ще има такса!!!!!!!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резервацията се плаща отделно, после се спада от сметката. Елементарно.
31
1
 
14
 
! Отговори
;) преди 6 години
Нашето семейство е тричленно. Никога не съм сядал на триъгълна маса! Какво правим?
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще вземат данък от рекета.
29
1
 
8
 
! Отговори
гошо печения преди 6 години
Хората са оставили 180 лв без 4 те стола. Кво искате повече, от място по 100? средно на сядане. Кви са тия цени, бе? Цял свят бира и ястие 15 ? и не като в бг всичко екстра. Когато сезона е кратък и не се изплаща, затваряш.
28
2
 
9
 
! Отговори
Pepe преди 6 години
Пълна подигравка е бг бизнеса по нашето море. Вчера вечер в Кранево седнах със жена ми и детето на маса за четирима. Сервитьорка та псува пуфтя. На косъм бях да им вдигна огромен скандал. явно управителят беше следил новините от вчера и каза, щом са седнали първи няма проблем. В крайна сметка ядохме чернокопи, а не цаца. НИКОГА в Гърция не са ни се случвали подобни простотии. След месец сме там отново. Никога вече БГ море! !
27
2
 
7
 
! Отговори
До Андрешко преди 6 години
"Ресторантът е трябвало по време на резервацията просто да поискат някаква сума/капаро/ и нямаше да се стига до тази ситуация..."Емо колега, това е грешка на заведението!!! Точно заради това не трябва да е след дъжд качулка!!!Аз съм си правил резервации по телефон без капаро!!! Дори и да липсва някой не са глобявали!!! Защото нямат такава наредба! Щом това заведение е имало такова правило УЖ са длъжни да предупредът клиента било ако си правя резервация по телефона или пък на място!!!
26
2
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Как ще остане прана ве акъл ? Има си време от-до
25
8
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Положението можело да бъде и по-лошо. Тези,които са резервирали тази маса без да плащат за резервация е можело въобще да не отидат и масата да остане празна за цялата вечер,което е загуба за ресторанта,но медиите това не го виждат,те виждат само сензацията. Ресторантът е трябвало по време на резервацията просто да поискат някаква сума/капаро/ и нямаше да се стига до тази ситуация...
24
3
 
9
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Тогава НАП да сложи и данък за бакшишите! Вместо да ги глобат тези го приемат нормално! Драхти и държавата!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АндрешкоПри такава сметка да ревеш за 4 пропуснати клиенти, колкото и да са изкривили медиите, алността се вижда. Само защото са напривили такава сметка не ги е изгонил по-рано, можеш да си сигурен.
22
9
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Медиите изкривяват случая. Грешката на ресторанта е само в това,че тази такса за резервация трябвало да бъде поискана предварително,както правят хотелите и по време на вечерята да се реши каква част да бъде върната. Не може да резервираш маса за 8 човека,а цяла вечер масата да бъде заета от 4 чпвека,а ресторантът в същото време да връщат клиенти,защото няма свободни места...Трябвало е клиентите като идват в ресторанта да кажат,че са 4 човека,за да може управителят да ги премести на по-малка ***
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А има ли начин да отидеш на море и да не зависиш от нагли бизнесмени?М? Те са взели на концесия или под наем обекти, и си мислят, че морето вече е тяхно. И били в правото си да определят правилата?!И това , както се вижда, с любезното съдействие на "държавата".То да беше само това, ...
20
3
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Да, изглежда действително е имало резервация, но проблема е, че резервациите се правят за маса, а не отделни столове.. Освен това едва ли някой ги е уведомил хората, че ще плащат неустойки от такъв тип.. Извинете госпожо - вие ли сте резервирали голямата халба за бира? Обитаци са нашите търговци!
19
1
 
7
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
алоо Австралиецание знаем да четем, но ти си позабравил. За какво капаро бълнуваш. Я влез на сайта резо бг и виж как се прави резервация в Бг.Аман от разбирачи изчесалисе от Бг.
18
6
 
16
 
! Отговори
Циник до Сидни преди 6 години
Не знам какво е разбрал колегата....ама ти май съвсем си изплющял...Някакъв черноморски серяндурин се е "изтарикатил" да смуче ОЩЕ повече от клиентите си - и тука ми го оправдавате!Тотална "слободия" е по българското черноморие из пражнения плуват с почиващите по плажовете...няма сървиз....няма култура....всъщност - тотална воня - и всеки *** си измисля каквото му е кеф!