Създателят на такса "стол": Сезонът е кратък, разходите са големи!

Министърът на туризма: Това е недопустима практика
10 авг 2017 10:57,
373
Създателят на такса "стол": Сезонът е кратък, разходите са големи!
Кадър: "Нова телевизия"

Собственикът на ресторанта, поискал по 20 лв. такса "празен стол" на свои клиенти, обясни, че това е изолиран случай. Идеята била негова и била само за конкретните гости.

"Разберете, сезонът е кратък, разходите са ни големи, събота ни е пиков ден", каза собственикът Тони Матеев.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова пък отправи критики към него и обясни, че събирането на пари за празен стол е недопустима практика.

Скандалът избухна вчера, когато потърпевша клиентка публикува във Facebook касовата бележка с начислената такса "резервиран стол" - 80 лв. за четири незаети стола на масата.

Още по темата
Според собственика на заведението това се наложило, защото те резервирали маса за 10 души, но пристигнали 6-има. Жената, публикувала сигнала, не се появи публично, но в поста си в социалната мрежа се оплака от лошо отношение на персонала към нея и приятелите й. Тя твърди и че групата е предупредила, че ще е по-малобройна още при влизането си.

Тони Матеев отрича това. Той отрича и хората му да са се държали грубо и връща обвинението – клиентите се държали лошо и сервитьорът дори отказал да ги обслужва.

Иначе той е категоричен, че такса "празен стол" е  лоша практика.

"Това е мое решение, това е лоша практика, може и да сме взели неправилно решение", каза Матеев пред "Нова телевизия". Собственикът обясни и че заведението му предлага не просто храна, а цялостно изживяване.

"Абсолютно недопустимо е да има такса празен стол", отсече в ефира министърът на туризма Николина Ангелкова и допълни, че човек няма как да предвиди всички обстоятелства, когато резервира маса.

Тя припомни, че още снощи е направена проверка на заведението по разпореждане на премиера. "Като цяло услугите отговарят на двете звезди", каза тя.

"За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява такса празен стол и да се иска от хората да присъстват на място", каза още Ангелкова.

Според нея всеки трябва да си калкулира рисковете и да има план Б, когато пропадне резервация.

"Искрено искам да вярвам,  че това е единичен случай и се надявам хората които имат такива богати преживявания да сигнализират и медиите и министерството", каза още министърът.

Собственикът на ресторанта пък отвърна, че трудно намира персонал и тази година се е наложило да взима хора от Украйна. Според него причината за това не е само в изолирания случай на неговата такса.

От Комисията за защита на потребителите пък обявиха, че ще наложат санкция на заведението. Председателят й Димитър Маргаритов също обяви такса "стол" за недопустима.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
12
 
5
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
обаче никой не казва как би постъпил ако някой му измутрее по телефона и запази голямата маса, пък дойдат шестима поплювковци и цяла вечер ти се жабурят за 170 лв
326
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Запазването" на маса е вид договор, макар и не формализиран. Едната страна го нарушава, другата трябва да бъде овъзмездена. Друг е въпросът, че това не е договорено предварително как, и при какви условия. Щетата е оценена на 20 лв. - ето затова трябва да се спори - дали е много, или малко!
325
19
 
13
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Едно малко Пломари и една бира хахахахахахахахахахахах!Трезвеници.Маса за 10 човека през Август къде е разгара на сезона поне 1000 лева в такъв ресторант.Тези са за някое капанче по веселата улица и то от по-евтините.
324
2
 
9
 
! Отговори
Почиващ преди 6 години
Това във варненски регион сигурно. Там чесново хлебче означава филия хляб с чернова паста и струва 5 лв.....
323
16
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
"Тя твърди и че групата е предупредила, че ще е по-малобройна още при влизането си." ох милата света вода ненапита.... "Според нея всеки трябва да си калкулира рисковете и да има план Б, когато пропадне резервация." Такаааа лии, мо той го е направил човека. Я си представете, че аз съм конкуреницята отсреща, всеки ден ще ходя при този с резервация за 30 човека и ще влизам сам и ще пия по една кола 3 часа. Колко тъпотия има на тоя свят не е истина....
322
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудно намирал персонал, назначавал от Украйна - ами ако заплатите и условията са нормални дали трудно ще намира персонал? Работодателите в България са много интересни - искат ако може да не плащат на персонала, ако някой се излъже го третират като ***, и накрая се жалват, че нямали работници! Ми няма, няма и да има. Кой ще ви работи за мизерните пари?! Който има сила и може, отива в чужбина, където поне наистина плащат, който не може, живее от соц. помощи тук или се хваща на какво да е.
321
3
 
17
 
! Отговори
Спасение преди 6 години
До Анонимен 327E, това в България е закон Божий: заплата 500 - 700лв. а телефона 1500, колата 20 000 (нищо, че няма пари за поддръжка и се налива 10лв. бензин), ипотекиран апартамент/къща и поне един кредит.
320
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 290 Забрави да кажеш за класиката: Работи за 500 лв,ама телефона му е за 1 500 лв.
319
3
 
21
 
! Отговори
Лице на мерзавец преди 6 години
Запомнете много добре тая селска, мазна, алчна муцуна на снимката!
318
19
 
4
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Малко ги е таксувал даже, трябваше да им изшие по един шамар зад врата дето са дошли само 6, а са запазили голямата маса за 10
317
17
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
До азДа поразсъждаваме малко:Ти си собственик на някакъв обект- кафе, ресторант,бирария или др.Идват ти някакви кюнлии, къде им стои калта под ноктите и почват да се държат арогантно, просташки и притесняват персонала и останалите клиенти.Е кво праиш ти!?А. Хилиш им се кат ***.Б. Черпиш ги с бутилка от заведението.В. Викаш СОТ-а и ги дискриминираш с шутове към изхода!?
316
3
 
23
 
! Отговори
Любо преди 6 години
Това е добра идея! Този пич, като се качи във влака да плати и празните седалки! На БДЖ много ще им хареса!
315
11
 
8
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
човека си е калкулирал маса от 10 човека да му донесе 250 кинта оборот. Дошли шестира про.шляци и се жабурят цяла вечер за има няма 170 лв. Веднага си е надписал още 80 кинта горница
314
0
 
18
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
Не се бойте, няма да забогатее управителя на заведението "за един сезон". Увълчил се е за да си изкара неговото - все пак най напред има да плати данък "патент" на тези които го "охраняват". Някой вече е сметнал печалбите на заведението. Не го оправдавам, но и неговата не е лесна. Просто родната действителност е резултат от действието на "паралелната държава", за която призна дори Корнелия Н. Затова всеки ден гледаме абсурди - защото гъмжи от школници, които цицат яко.
313
2
 
15
 
! Отговори
Малко магазинче преди 6 години
Ами ... толкова е прав човека. Който не се е впуснал в някакъв мижав бизнес, той не е наясно колко много истини има само в заглавието дори. Да бе, държавни и общински ***, тряскайте минуси. Само дето, кой ли ще ви изкарва заплатите скоро ....
312
4
 
24
 
! Отговори
класа преди 6 години
човека е класа - очилата на диадема и не му пука за гадните клиенти, кат не им харесва да не идват. прибрал им е парите. тук е важно да прекараш клиента, но не само това. трябва и клиента да резбере, че е прекаран по селски начин, за който никога не би се сетил. почивката - трябва да видиш гения на селския тарикатлък. да онемееш, да се смаеш и да се питаш - аз какво правя тук!
311
1
 
8
 
! Отговори
КЪСНО преди 6 години
До LanКЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА
310
3
 
10
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Въпросният ресторантьор е започнал да стопля, че е направил грешка и дори и кани на безплатна вечеря същата тази компания (което си е добра реклама и за него де, във всички вестници е вече така или иначе). Дано колегите му да имат едно наум как се прави бизнес...а не пищят на умряло.
309
1
 
9
 
! Отговори
Тоя си преди 6 години
го изберете ба мястото на Мутрата, да ви одере с данък въздух!
308
3
 
10
 
! Отговори
от бранша преди 6 години
Зависи от разработеността на заведението, местоположението, едно ли е или са повече, от обиграността на ресторантьора и още куп неща. Но едно такова заведение може да донесе приход между 30 бона и четвърт милион чиста печалба само за един сезон ! Говоря като ресторантьорски син, имащ някаква представа.