Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти

Сервитьори искат "членски карти" на нежеланите посетители
221
Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти
Снимка: Impact Press Group, архив

Кафенета и дневни барове в Шумен отказват достъпа на клиенти до масите си, като ги дискриминират на етнически принцип. За това съобщи общинският съветник Асен Асенов, пише "Монитор"

Асенов бил потърсен от българин, живеещ от години в Германия, когото отказали да обслужат в кафе в пешеходната част на бул. "Славянски". Проверка на репортер на вестника установила, че "ембаргото" действа, а приложението му е субективно по усмотрение на сервитьорките.

"Имах среща с мои приятели от Ирландия, които се завръщаха от Каваците и избрах заведение близо до паркинг, за да се намерим по-лесно", разказва Митко М., шуменец, който от години живее и работи в Германия.

"Бях с чисто облекло, с чисти обувки, единствено дето съм малко по-черен", обяснява предисторията мъжът, който е ром. Вместо да дойде да му вземе поръчката при полупразно заведение, към него се приближила сервитьорка и го попитала дали има членска карта. На изненадата от въпроса му момичето продължило с обяснение, че заведението работи само с постоянни клиенти и с посетители, които имат членски карти.

"Разбрах каква е работата, че съм нежелан в това заведение, и без да правя скандали, без да отговарям на сервитьорката, просто се преместих нагоре през няколко кафенета и там проведох срещата си", разказва Митко.

Няколко часа по-късно емигрантът се върнал в локала вече в компанията на кореспондента на "Монитор" в Шумен. След кратко забавяне същата сервитьорка приема поръчката, а след като я донесла, обяснила и своя версия за станалото малко по-рано на същото място.

Тъй като имали много клиенти и за постоянните трябвало да има винаги свободни места, шефката й всеки месец раздавала членски карти. "Заведението има наистина много работа и трябва да има място за редовните клиенти на заведението, нали се сещате?" - обясни момичето. За обслужване на клиенти без карта имало глоба от 50 лева за сервитьорите.

Келнерката не могла да даде никакви доказателства за съществуването на подобни карти, нито пък проверявала "документите" на останалите клиенти. Наемателката на заведението не можела да коментира в момента, защото била в Гърция на почивка.

Разговорът със сервитьорката е записан със скрита камера, а видеото е качено на сайта на вестника.

"Инцидентът по ларгото не е единичен случай", обясняват сервитьори и роми, които твърдят, че им е отказван достъп до заведенията. Номерът с членски карти бил прилаган и в други заведения, а някъде държали нон стоп табелки "Reserve", но ги махали за "подходящи" клиенти.

На други места пък не пускали роми, като се оправдавали, че част от масите не се обслужват поради липса на достатъчно персонал. За случая с Митко Ж. е уведомен регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация в Шумен Бейхан Иляз. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Шуменци да внимават със солариумите...че ще пият кафе само от машина.:)
89
0
 
17
 
! Отговори
Ирландеца преди 6 години
Бреииии,Ром се среща с Ирланци,и после казват че не се били интигрирали......те вече са дори по Европейци от Европейците!!!
88
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наркомани,пияни , хипита с расти,зле облечени също не допускам в заведението си!!!Това пак ли е дискриминация?!?...Че само меки китки ли сте в заведението?
87
1
 
21
 
! Отговори
anti rom преди 6 години
Да си ходи в *** кафета "германеца".Браво на шуменци!
86
4
 
34
 
! Отговори
Собственик на Бар преди 6 години
Разбирасе че в моя Бар в Сф няма да приема лица коит не се вписват сред останалите клиенти на заведението ми.В противен случай рискувам да загубя качествени редовни клиенти.Това е все едно да се изходиш върху хляба си.Това не е Дискриминация.Аз съм частно лице не държавна институция и сам определям какви клиенти да допускам и какви не!Наркомани,пияни , хипита с расти,зле облечени също не допускам в заведението си!!!Това пак ли е дискриминация?!?
85
1
 
20
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 81ВарнаСтаро село фалира заради тезиНа ред са Бохеми Камелия и Б.воденицаФакт е че където влязат роми българите бягат от там.Явно шуменци са се опарили.
84
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз не бих седнал в подобно заведения ако на съседната маса има три маймуни !
83
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е правилно са постъпили хората!
82
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този "малко по-черен" човечец може и да е точен, но да се сърди не на заведението, а на "братчедите" си, заради което се е наложило да се вземат такива мерки!
81
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е и всички останали клубове да започнат да раздават членски карти, както се прави по истинските английски клубове, между другото. Нови членове - само след препоръки от старите. Твърдо съм ЗА.
80
0
 
46
 
! Отговори
Жалко за свестните преди 6 години
Никой бизнесмен не желае да фалира!Никое заведение няма за цел да отблъсква клиенти! Напротив, прави всичко възможно, за да привлича повече посетители.Щом се стараят да не допускат някои, значи са им яли попарата нееднократно, вдигнали са ръце от тях и са преценили, че ако ги допуснат сред останалите клиенти, могат да понесат само щети.Има и културни, почтени роми и е много жалко това, че трябва да патят заради останалите свои събратя, които не зачитат ред и закон.
79
2
 
42
 
! Отговори
Шлосер преди 6 години
Браво! Пример за подражание! Едно добро начало!
78
4
 
45
 
! Отговори
Браво, Шумен! преди 6 години
Много добър почин. Очаквам скоро и във Варна да започнат да го прилагат. Не ме интересува колко пари има клиентът, не е там проблемът. Той сам си казва, че чакал приятели. Е, повярвайте ми, аз ако съм клиент на заведение, в което се очаква след малко да влязат една тумба мургавелковци, па ако ще и на луната да са живели и работили в последните години, ставам и си излизам на момента.Хората явно са имали проблеми с по-тъмни субекти и са взели мерки. Одобрявам.
77
0
 
21
 
! Отговори
КОЙ? преди 6 години
АНТИБЪЛГАРСКИЯТ ХЕЛЗИНГСКИ КОМИТЕТ НА КРАСИМИР КЪНЕВ ЗАЩО СПИ?впрочем, кой определя члановете на тоцзи комитет и кой им плаща заплатите и хонорарите, за да работят срещу българите?ПЪЛНА НЕПРОЗРАЧНОСТ.
76
2
 
31
 
! Отговори
ЕДНА ПРЕКРАСНА ИДЕЯ преди 6 години
ДА СИ ПРЕВЪРНЕМ ЗАВЕДЕНИЯТА В КЛУБОВЕ С ЧЛЕНСКИ КАРТИ ПО АНГЛИЙСКИ МОДЕЛ
75
10
 
7
 
! Отговори
sokola преди 6 години
Е то в Шумен повечето са черни, ще фалират тия заведения.
74
3
 
64
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА преди 6 години
БРАТЯ ЩУМЕНЦИ, ПОКЛОН ВАМ! ВИЕ СТЕ ИСТИНКИ ПАТРИОТИ, ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС!
73
43
 
7
 
! Отговори
ДНС преди 6 години
В 21-ви век сме бе хора.. Стига с тоя расизъм.. Бизнес не се прави по този начин! човека си има пари, какво ви пречи? нека да останат без клиенти и да фалират.. тогава ще се видим пак..
72
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте, живея в Германия от 11 години, отдавна съм си дръпнал семейстовто и вече сме си оправили живота, живеем като бели хора западняци. Като ви гладам тук повечето не сте излизали на запад и затова искам да ви светна малко как е тук на запад в Германия където аз живея няма по-тъмни, в други райони има, но при нас са само бели хора.
71
4
 
28
 
! Отговори
yessss преди 6 години
Браво Шумен !!!! БРАВО! <3