Ветроход на "Грийнпийс" пристигна във Варна

До 2020 г. пускат машина, която ще чисти морето от пластмаса
11 авг 2017 18:36, Анисия Иванова
1
Ветроход на "Грийнпийс" пристигна във Варна
Снимка: ИА "Черно море"

Машина, която ще почиства океаните от пластмасови отпадъци, разработва младеж от Холандия. Изобретението му е в напреднала фаза, до момента е събрал над 3 млн. долара и се очаква до 2020 година да бъде пуснато на вода. Тази новина дойде с екипажа на Зеления воин на Грийнпийс – кораба "Рейнбоу Уориър" ("Rainbow Warrior"), който акостира вчера във Варна, съобщи ИА "Черно море". 

Мисията му е да популяризира кампанията "Свободни от пластмаса". Идеята на природозащитниците е кампанията да се превърне в гражданско движение, което се бори срещу замърсяването с пластмаса и се стреми да намали използването на този изкуствен и почти неразградим продукт, да го премахне както от живота ни, така и от морето ни.

Кампанията е на организациите "Грийнпийс“ и "За Земята“ с идея да се превърне в гражданско движение за по-малко пластмаса в живота и морето ни и повече устойчиви решения. Гостуването във Варна е последно от европейската част на обиколката на ветрохода.

Третият Rainbow Warrior е специално проектиран и построен за организацията. Пуснат в действие на 14 октомври 2011 г., този кораб плава основно на вятър. Неговата 55-метрова А-образна мачта може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби. За първи път подобен дизайн е монтиран на кораб с големината на Rainbow Warrior.

Капитанът на кораба е дама - Хети Хенсън. По нейни спомени преди 30 години, с малка яхта тя и екипажът, с който плава, са акостирали на пристанище на бряг на Атлантически океан. Екипът е поставил боклука от кораба, старателно пакетиран в торби в контейнери на порта. И малко след това са забелязали как боклукът е избутан в морето.

"Като че ли не сме изминали много път в еволюцията на мисленото оттогава насам. Над 8 млн. тона отпадъци изхвърляме годишно в океаните. Повечето от тях са пластмаса. Тук сме, за да вдъхновим особено младите хора да се включат в усилията ни да променим мисленето на хората в посока опазване на планетата. Ако човечеството започне да употребява материали, които могат да бъдат рециклирани, вместо пластмасови, можем да се справим с проблема", каза още Хети Хенсън.

Тя е започнала да плава на 14 години. В началото е пътувала с туристи, но й се е сторило скучно занимание. По-късно решава да стане част от екипа на екологичната световна организация. Екипажът наброява 17 души от 15 различни националности, но може да достига до 32-ма души. Ветроходът разполага с хеликоптер, който се прибира, когато не се използва. Корабът е проектиран да бъде управляван само от двама души, с цел да се минимизира екипажът,  ако се наложи. На носа на плавателния съд има дървен делфин, който е бил част от предишния ветроход на организацията. Вътре е с кухо съдържание и има капсула на времето, на която е записана песен на Боб Дилън.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 година
Абе тия не бяха ли някакви терористи? Не се ли занимаваха с саботаж на инфраструктура, в услуга на който плати повече? Защо изобщо българската държава ги пусна в българската акватория? Следят ли ги изкъсо да не направят някой золум?