Медът ни – Made in China, само етикетите BG

Цената на родния мед скача с 20%, прогнозират от бранша
14 авг 2017 11:45, Петя Славова
63
Медът ни – Made in China, само етикетите BG
Снимка: архив, Булфото

Цената на меда на дребно скача с 20%, заяви за "Монитор“ Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари. По думите му в момента един буркан мед се продава по около 8-9 лева, а новата му цена ще бъде с лев или два по-висока и ще достигне 10–11 лева.

Причината за поскъпването е, че тази зима 60% от пчелните семейства са загинали, което довело и до по-нисък добив.

"Хората вече вдигнаха цената. Те скоро извадиха меда и въобще нямат намерение да го продават евтино", заяви Куманов като добави, че цената на дребно може да падне чак зимата.

На едро обаче цената остава без промяна. В момента, ако решим да купим по-големи количества от сладкото изкушение ще трябва да платим по около 5 лева за кило, а цената основно се определя от вноса от страни като Украйна и Китай.

Според Куманов годишно от Китай внасяме по около 5000 тона мед, а от Украйна дори повече, но пчеларят не можа да даде конкретни цифри.

Причината да докарваме мед от чужбина е, че украинците имат доста голяма производство и ни го продават по 1,90 евро за килограм, което е около 4 лева. Това спестява доста разходи на родните производители, а пък и им позволява да надуят цената и да печелят много повече.

Куманов обаче уточни, че потребителите не могат да се ориентират дали бурканчето, което купуват е родно производство, или не, тъй като тарикатите слагали етикети на български език и пишели, че сладкият сироп е направен у нас.

Освен заради смъртта на пчелите зимните студове също са оказали неблагоприятно влияние на пчелния добив.

"Студът порази дръвчетата и пчелите останаха без овощната паша. Акацията и липата също не дадоха исканите резултати, както и билките, които заради високите температури също не позволиха да се събере достатъчно пчелен мед", бе категоричен председателят на браншовия съюз "Пчела" в Кюстендил Тихомир Стоицов.

Така през зимата пчелните семейства бяха на ръба на оцеляването, а тези, които се запазиха, се развиваха трудно, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: пчелимед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Чибо до Таласъмин преди 6 години
Още един неподготвен, разчитащ на формули и теореми. Медът издържа над 1000 години и пак е годен за ядене. Чакам да ти чуя теорията за рафинираната захар.
56
0
 
4
 
! Отговори
Чибо до Петя Славова преди 6 години
Списалата статията Петя, хайде да не си позволява да назовава така необходимия мед "сладко изкушение" и "сладкия сироп" в желанието си за оригиналничене! Има други интелигентни начини да се избегне повторението. А сега по темата - измирането на пчелите не води до нищо добро...
55
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До РомНе разбрах какви аргументи вадиш срещу рапицата - от нея се прави най-полезният мед.
54
0
 
6
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До АнонименОт 60 кошера ми оцеляха 23, при положение че редовно ги хранех през зимата. Докато има ***....нари като теб, българския производител никога няма да оживее. Щот вие само знаеете да изкупувате на пезценица, и без грам труд да печелите тройно, а на производителя му е..и майката!
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това за умрелите пчели е пълна глупост , тази година случаите на загубени семейства са много по-малко от предишните . За овощните дървета също . Всичко е само защото искат да вдигнат цените , което не означава че ще се повиши и качеството , напротив , ще продължат да внасят още повече евтин мед за да го продават още по-скъпо , докато закрият родното производство . Добивите на мед са се увеличили значително през последните години , като производителите се сдружават за да изнасят , а за тук бо'***
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ония ден 6-годишния ми син нещо се вдъхнови и измете 5 палачинки с мед. Но това не е ежедневие. В нашето семейство се консумира доволно мед, но повече от кило на месец не изяждаме. За мен е важно меда да е натурален, а не дали струва 5, 10, 15 или 20 лева. Не мога да разбера хора, които за 5 лв. разлика са склонни да правят компромиси в качеството на този природен елексир.
51
2
 
0
 
! Отговори
леле преди 6 години
В "Б***" предлагат мед по 4.5 лв. за кг. ! Минимално количество 25 кг. - една тенекия .
50
0
 
1
 
! Отговори
леле преди 6 години
Обират не само най-бедните ! Всички !
49
3
 
1
 
! Отговори
Ром преди 6 години
До БългаринСя *** зад напред. Първо - африканец-скиор и ром-земеделец са оксиморони. Второ не е проблема, че рапицата се пръска с пестициди и хербециди, а това, че тарикати си побиват кошерите там. То е все едно да отглеждаш риба в плувен басейн обработен с хипохлорид. Правил съм си експеримет да пусна жива риба в басейн - след 2 секунди обърна корема. А, и ако си се вързал, че съм ром, извинявай, просто пародирам.
48
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До РомИ с коя по-точно отрова я пръскаме рапицата, дето вие не пръскате с нея? И коя е таз вашата ромска земеделска култура, която не е гмо??
47
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Няма как да се повишават цените, при положение че има свръхпроизводство на мед. Мед да искаш :) Дори цяла година нищо да не извадят, пак има запаси от мед колкото искаш. И без мед да останем, пак няма проблеми :))
46
8
 
5
 
! Отговори
Ром преди 6 години
Брата българин е голям хитър ! Слага кошерите пред полето с рапица и започва да мечтае ... за тонове мед ... Бентли, ... силиконка любовница ... Ама, брачед, то рапицата е ГМО и я пръскат със сичкото отрова дет са сетиш ! То, като комшията Асан, дето оди да бере жица от далекопровода, па го изпече тока.
45
0
 
2
 
! Отговори
Десикъдеси преди 6 години
по-вече?
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига лъжи! Пчелите *** и заради измами, свързани със субсидии по европроекти. Тази година дърветата си цъфтяха нормално. Производителите извадиха по-вече мед от миналата година. Просто се прави картел за по-високи цени. Ами да си го ядат тоя мед сами! Иначе всичко живо се е юрнало да гледа пчели, защо ли, щом не е изгодно?
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимензащото земеделцие пръскат културите или ако са ГМ,самите култури са генно манипулирани така,че да убиват/отравят насекомите и съответно пчелите--> колега, най-големият убиец на пчели е "био" земеделието. Докато нормалните химикали са насочени към по-тесен кръг насекоми, то био инсектицидите морят всичко
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз си купувам мед от дребен производител когото познавам. Човека има 5-10 кошера за него и родата, и каквото му артиса го продава, но пък е истински и качествен.
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До българка"E, то ние внасяме всичко от Китай. Дори и мартениците, които са си абсолютно наша традиция !" Мартениците не са "абсолютно наша традиция". Мартениците имат тракииски произход. Другият народ с тракииски корени - румънците имат същата традиция, но там матениците се носят само от жените
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ме е яд толкова че внасят, колкото че го продават за нашенски!
39
0
 
3
 
! Отговори
чайна преди 6 години
Сега остава и да са пластмасови като ориза.
38
0
 
19
 
! Отговори
Жулвио Текилас преди 6 години
Българите имаме уникална потребителска култура. Пинтилосваме се кило мед, който струва колкото шише ракия. Аз като седна от обяд докато стане време за лягане,кило ракия си го дърпам.Познавам хора, които смучат по две кутии цигари на ден. Но, не познавам човек, който може за един ден да изяде кило мед. А, меда за разлика от алкохола и тютюна е полезен.