Носталгия по стая и чадър до гроб! Почивните станции надживяха соца

Защо почивните станции надживяха социализма? Отговорът търси културологът Ивайло Дичев в коментар за "Дойче веле".
Обновена: 14 авг 2017 20:08 | 14 авг 2017 20:08, Екип на Dnes.bg
131
Носталгия по стая и чадър до гроб! Почивните станции надживяха соца
Снимка: архив Булфото

Разбира се волята за демократизиране на почивката не е само социалистическа. Детските ваканционни колонии възникват в развития свят към края на 19-ти век по идея на швейцарски пастор, потресен от ужасните условия за децата в големите градове.

Ваканционните села са от същото време - те са за богатите, които искат да прекарат лятото край някое езеро или минерален извор. През трийсетте във Великобритания възниква веригата от ваканционни лагери на Били Бътлин с широка гама от цени, така че и най-скромните доходи да могат да се вместят.

Най-мащабна е операцията на нацистката държавна организация "Сила чрез радост", която има за цел да печели населението за идеите на националсоциализма. Тя става основният туристически оператор: организира крузове и екскурзии, а към края на трийсетте започва да строи грандоманския проект за почивна база "Прора" на остров Рюге в Балтийско море с 20 000 легла.

Недовършена, базата от почивна се превръща в окупационна - там съветски войски квартируват до 1955, като впрочем изпотрошават всичко.

Грижата за почивката на работника надживява и неолиберализма – днес "Рено" предлага на работниците си чекове за заплащане на ваканции, валидни в 170 000 туристически обекта във Франция.

Последният пример ни води към главната специфика на социалистическата почивна станция: тя е една. Е, хайде да кажем, две - една от службата на мама, една от службата на тате. Дали си го е представял така Ленин, когато през 1921 е подписвал декрета за почивните домове? Там се предвижда към домовете да се създават селскостопански предприятия за изхранване на почиващите, което май подсказва бъдещето.

Плажният чадър до гроб

Постепенно почивните станции се прикрепват към определени организации, учреждения или предприятия и стават елемент от общата ре-феодализация на уж модерното комунистическо стопанство. Ликвидацията на пазара на недвижимости прави така, че кой каквото вземе (национализира, построи, измоли…), това е.

Както през високите средни векове, това неминуемо води до разслояване – почивните станции на ЦК са с водни ски и кокетни барчета на плажа, тези на художници и писатели са творчески домове с по-свободен режим, заводските – по-рудиментарни, понякога с вечерен час за децата и телевизор, който се отключва от управителя. Покрай морето често йерархията си личи по това дали станцията е на първа, втора или трета линия (тогава седма и осма още не бяха открити).

Не забравяйте също, че в онази епоха човек рядко сменяше работата си, а социалните придобивки като почивната станция бяха едно от средствата за привързване на работната сила към предприятието и спиране на текучеството. И тъй, не само банцига и пишещата машина, но дори плажният чадър сякаш беше до гроб.

Станцията беше евтина, леглото без пари, храната с купони, пиенето на нормирани цени. Хотел малко хора можеха да си позволят, за почивка в чужбина не говорим до след 90те. Наистина имаше станционни дисиденти - любители на дивото палатково преживяване, имаше семейства, които се вдигаха на село - не тяхното си село при баба, а при хазяи.

Но енергията, която икономиката на дефицита изискваше тогава за осигуряване на най-прости потребности като кафе, тоалетна хартия или мазило за слънце беше колосална. В станцията (дали името идва от станциите в Антарктида, в Хималаите?) почивката беше осигурена, включително почивката от работата по оцеляването. Пълна, инфантилизираща безметежност - малко като френския Клъб Мед по същото време, където не мислиш за нищо, но в соц-вариант.

"Вашата" станция, "вашата" стая

От гледна точка на съвременния потребител, боготворящ разнообразния избор, няма нищо по-абсурдно от това да работиш с едни хора цяла година и после да идеш на почивка пак с тях, отново и отново. От друга - почакайте! Летните компании не се покриваха с отделите в службата и дори осигуряваха едно вътре-ведомствено смешение, където портиерът можеше да попълни карето белот на зам-директора, а машинописката да танцува със заслужилия писател.

Говорим за големи соцпредприятия, не за съвременния среден и дребен бизнес. На почивка се завързваха полезни връзки, пламваха статусно-екзогамни симпатии. И гражданинът взимаше карта отново и отново за трета смята, станала елемент от идентичността му.

А за децата, неизкушени от служебните неща, станцията беше рай, защото там се изсипваха потенциални приятели за всички възрасти - родителите ги пускаха в периметъра на двора или занималнята и давай! Ставате първи приятели за 15 дни - до следващото лято може изобщо да не ги видите – и догодина пак първи приятели.

Представата на хората беше, че станцията е тяхна – че имат права над нея. Едни не пускаха чужди хора в своето барче (дума от епохата), други мобилизираха инженерния състав да прокара водопровод, трети събираха пари да закупят кино-машина. Може да е било поредната идеологическа хватка на режима, но хората така го чувстваха – впрочем по същия начин, както "ваша" става стаята в Ахтопол, която хазяите пазят тъкмо за вас. Какво е собствеността, ако не повторително отношение към вещта?

Ще кажете – нищо не пречи и днес на летните компании да си наемат някаква къща или хотелче и да си ходят там само с когото им е приятно. Не е така просто. Сигурно сте се опитвали да се комплектувате с поносими познати с деца на възраст колкото вашите – това едва ли ще се най-близките ви приятели. Ако пък имате голямо и малко, трудността на задачата се повдига на квадрат; с две семейства, с по две деца… – истинска геометрична прогресия!

Защо хората продължават да си искат станциите

Въпросът не е  просто в това, че деца в света има все по-малко. Не е и във все по-трудната съчетаемост между нас, възрастните, от които едни слушат чалга, други - джаз. Проблемът е в самата свобода на избора, която дестабилизира общностите. Ако всеки път трябва да решавам с кого да почивам, има голяма вероятност ситуационен гняв да ме пренасочи към друга компания.

Или пък изведнъж да ми потръгне финансово и да реша да ида на скъпа екзотична почивка, която довчерашният ми приятел не може да си я позволи. Да се запаля по рибарлъка и да зарежа картаджиите… Свободата е вълнуваща, но в перспектива тя постепенно разбива компаниите, свежда ги до самотни семейства, които се взират в таблетите си на "ол инклузива".

Почивната станция е съдбовна, малко като националната територия, в която сме се озовали без да сме я поискали. Трета смяна - всички са там. Тази година ще се скараш, догодина ще се сдобриш, къде ще идеш? Обречен си да се сблъскаш се с хора, които не си поканил, някои те изненадват приятно, други неприятно.

А не е ли преживяването именно когато ти се случва нещо, което не си пожелал? Малко мазохистично – но интензивно преживяване, трудно разбираемо за милениълсите, израснали не в двора на станцията, а в социалните мрежи, където избираш другия според желанието си и във всеки момент можеш да го отпишеш.

Ще се учудите ли след всичко казано, че у нас толкова много почивни станции надживяха социализма? Вече не са чак толкова евтини, вече има огромен избор, а и тоалетната хартия отдавна не е проблем. Дали защото законите са тромави и учрежденията стискат ненужни имоти, наместо да завъртят парите и да увеличат доходите на служителите си? Икономически абсурдни, скъпи за поддръжка, омръзнали до смърт – а хората продължават да си искат станциите.

Може би тайната е в носталгията - по времето, в което (както е в детството) не избирахме, а просто се озовавахме заедно.

Коментарът е на културолога Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Заглавието е на редакцията на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генади, главата ти е пълна с измишльотини. Не знам на колко си години, но аз съм живял, работил съм по онова време и знам какво говоря. Българският народ тогава живееше много по добре и задоволено от днес. А като гледам и по-зле ставаме, не по-добре. Писанията ако си ги вярваш - твоя си работа, но много приличат на тролска пропаганда.
60
5
 
14
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
Тоя "културолог" защо не е споменал, че картата за почивка през социализма беше за 20 дни? Сега колко наведнъж ще те пусне чорбаджията-изедник? За 5 дни... Руснаците да идват ПАК!!!
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е,че почивка в България беше мечтата на много източно и централноевропейци, Черноморието беше пълно с всякакви туристи - европейци(източни и западни),азиатци и какви ли не.Дори западноевропейците ги настаняваха в по-луксозните хотели,в Албена и в северната част на Слънчев бряг.България не беше толкова затворена страна за чужденците,както много си мислят.
58
1
 
18
 
! Отговори
До Гедади преди 6 години
Не дрънкай глупости! През 80-те години не е имало климатици никъде по света! Имаше планиран прием по специалности за средно и висше образование, а днес всеки полуграмотен може да завърши висшО всякаква специалност щом си плаща! Още имам тристайна не 40 кв. панелка от това време, а днес здравеопазването е на ниво.... абе моли се да не се разболяваш!
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Генадити сигурно си най-много на 25 и не си живял през соца за да пишеш подобни глупости
56
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През соца чакаш 15 години и вземаш чисто нова Лада. Значи баща ти като ти направи първа вноска когато си на 5 години, като се уволниш от казарма си с чисто нова Лада. Ако искаш втора употреба си купуваш веднага без да чакаш за почти без пари. През капитализма и 100 години да чакаш, нова кола няма да видиш. Събираш 15 години за стара 15-годишна западна таратайка.
55
23
 
6
 
! Отговори
Генади преди 6 години
До До каскетаБезплатно образование при соца, шегуваш ли се? Това не беше образование, а промиване на мозъци, пълнене главите на децата със сърпове и чукове и не случайно не се признаваше никъде по света, освен в СССРИмало безплатно здравеопазване - че сега няма ли?Всеки можел да си купи жилище - да, мизерна панелка 40 квадрата....ади мерсиВсички ходели на море - ходеха на почивна станция в някоя гора, без климатик, без басеин, без бар....а сега ходят в Гърция с всички екстри
54
2
 
20
 
! Отговори
До каскета преди 6 години
Лъжат, че не е имало тоалетна хартия, защото родителите на днешните "демократи", когато са дошли от селото в града не са знаели предназначението на продаваната по магазините тоалетна хартия и са предпочитали да ползват нарязани вестници. Така са били научени и днес лъжат и се оправдават пред наследниците си, че не е имало т. хартия. Аз от както се помня от средата на 70-те години винаги сме имали руло т. хартия в тоалетната. А днешните деца не знаят, че жълтото ГМО по пазарите не е банан...
53
4
 
14
 
! Отговори
само БКП преди 6 години
До ИкономистСпоред твоята икономика може и на 501-во място да сме били. Но ние живяхме през соца и знаем, че беше добре, без значение ООН на кое място ни поставяше. ООН използваше капиталистически методи, за да прави оценка на живота през социализма. През 1980 когато ние ядяхме евтини кебапчета от най-качествено месо, на запад се тъпчеха с фаст фууд и се хвалеха колко са добре. Промити капиталистически мозъци..
52
5
 
19
 
! Отговори
До икономист преди 6 години
Икономист си, колкото аз багерист... Кога курса на долара е бил 5 лева бе, мозък като баща ми ги е купувал на черно за 1,20-1,50!? Чак след 90-та г. стигна 2 лв. и тръгна нагоре... И по БВП България беше на нивото на Дания и по-напред в класацията на глава от населението от Ю. Корея, Португалия, Гърция, Турция, Испания...
51
3
 
18
 
! Отговори
До каскета преди 6 години
Далеч съм от мисълта да рекламирам социализма. Но истината е, че социалните придобивки на социализма няма да може да ги стигнем и след 100 години. Безплатно образование, здравеопазване, всеки можа да си купи жилище, а и много народ си построи къщи и вили. Всяко лято на море за всички, а не само 48% като сега. Смешно е като почнат да плачат за тоалетната хартия и бананите. Единстврното, заради което българите подкрепиха идващата демокрация е възможността да пътуват по света като сърбите.
50
1
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 6 години
Значи обществено-икономическите строеве исторически вървят така: родово-общинен, робовладелски, феодализъм, капитализъм, социализъм, комунизъм. Това зависи от начина на производство и разпределение на благата. Капитализмът е отрекъл феодализма и в началото е било добре, произвеждало се е повече. После се стигнало до свръхпроизводство и свръхзадоволеност и капитализма се оказал неефективен - започнали да произвеждат ефтини чупещи се буклуци и въпреки пълните магазини хората умирали от глад.
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50-60% глупости!Кога не сме могли да си платим хотела?Една стая струваше 1,20 лв.,а луксозна 2,50 лв.Не ставйте смешни,ходеше се на две почивки редовно - зимна и лятна.И никога никой никакъв телевизор не ни е заключвал,защото никой не се интересуваше от телевизор през почивката,ставаха големи игри,разходки,купони и в детските лагери и в станциите и базите.А рано сутрин плажа го заглаждаха с машини и беше перфектен!
48
2
 
17
 
! Отговори
,,,, преди 6 години
То и източногерманците се радваха като бутнаха Берлинската стена,ама сега като лудата бабичка напълнилни Германия(а и ги пробутва и у нас)с тарамбуки на отглеждане на гърбовете им,гледат с носталгия назад към ГДР.
47
15
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 6 години
До след Занзибар1989 България е била на 27 място по Бруто вътрешен продукт - ама това според комунизите и при техния измислен курс долар/лев - 0.89 а според ООН и по реалния курс 5 лева за долар беше на 147-мо мястотогава комунизите си нагласяха курса както им е удобно и отчитаха голям БВП а реално нямаше нищо такова
46
3
 
3
 
! Отговори
Каскет преди 6 години
До до каскета. Нещо не си уцелил много коментара. Не че сме цвете, ама като знам май и поляците здраво дърпат на запад. За чехите и унгарците не знам, сигурно са по-малко, ама и те едва ли биха отказали да живеят там. Така че, айде без такива тарикатски отзиви.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КаскетЗащото социализмът беше създаден като експеримент в по принцип бедните страни като Русия и България. Ако западняците не бяха създали СССР, то социализма щеше да се възникне първо в Германия и Англия, и досега капитализмът щеше да е в историята.
44
3
 
7
 
! Отговори
Каскет преди 6 години
До до 43. Защото *** е представител на *** племе и не може да си подреди държавата, затова. Защото непрекъснато се лутаме и все гледаме да рушим, затова. И затова имаме поговорки като тази "Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле". Иначе до известна степен и наследството на *** много трудно се преодолява, а и те са от тези, дето само гледат да правят мръсотии.
43
3
 
11
 
! Отговори
До каскета преди 6 години
Защото западът направи и невъзможното да рухне. На Сащ и Запада им трябва нашата земя, но не им трябва българския народ. Или им трябваме като колония, която да купува стоките им. И си го постигат, слагайки марионетни правителства навсякъде, където могат. С нас уцелиха десятката. Нашите политици се продадоха евтино. Виж с унгарците, чехите, поляците удариха на камък. Хората имат достойнство и се съпротивляват. Затова те ще оцелеят.
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ние сме последната съветска република по-католици от папата,навеки свързани с руската олигархия и бълваме статии да се харесваме.а кой създаде днешната реалност нали те комунистите станали олигарси