Как се шофира в България? Пускаме указания за чужденците

Листовки на турски, немски и английски ще се раздават на границата
43
Как се шофира в България? Пускаме указания за чужденците
Снимка: архив Булфото

Листовки с указания какви са правилата за движение по пътищата в България се раздават на чуждестранните шофьори по границата.

На по-големите гранични пунктове вече се дават брошури с основните промени в правилата за движение по пътищата у нас. Листовките ще бъдат най-вече на турски, немски, английски и български, а целта им е превантивна, съобщи началникът на "Пътен контрол" към МВР главен инспектор Росен Рапчев, цитиран от БТА.

Още по темата

Инициативата съвпада с летните месеци, в които се увеличава броят на чужденците, които преминават страната ни с колите си.

В листовките за чуждестранните шофьори пише, че те трябва да купят и залепят винетен стикер на превозното средство, да карат с включени фарове и да сложат предпазни колани.

Чужденците ще бъдат информирани и за правилото, че в аварийната лента трябва да се спира само при нужда. Листовките ще ги запознаят и с най-новите санкции за шофиране при употреба на алкохол и наркотични вещества, както и забраната МПС-то да се предоставя на водач без книжка.

Рапчев обясни, че най-честите нарушения на чуждестранните шофьори е неспазване на временната забрана за движение на товарните автомобили.

Главният инспектор обясни и че знаците за скорост не са задължителни според закона и пътните полицаи нямат задължение да ги слагат.

Началникът на ГКПП - Калотина Светослав Костадинов съобщи, че персоналът на пункта е увеличен за натоварените летни месеци. Там има осигурени и над 100 хил. листовки за чуждестранните шофьори.


43
Още от
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
И още преди 6 месеца
Много от чужденците не спазват ограниченията на скоростта, особено турските "холандци" и "германци" на магистралата. Още по-нахални са румънцинте, които карат със 140 на пътища с ограничение 90.
Искаме сакции и за тях. Създават огромни опасности ...
37
0
 
6
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 месеца
"Листовки с указания какви са правилата за движение по пътищата в България се раздават на чуждестранните шофьори по границата." А НАЙ-ОТГОРЕ НА ЛИСТОВКИТЕ НАПИШЕТЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ШОФИРА БЕЗ ПРАВИЛА, ОСОБЕНО ОТ ТЕЗИ С "МАЗНИТЕ КОЛИ" И ИЗБРАН РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР! НАПИШЕТЕ И ТОВА, ЧЕ КАТ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ, КОГАТО ВОДАЧИ С ТАКИВА КОЛИ НЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА...
36
1
 
15
 
! Отговори
РВ преди 6 месеца
Е как да се шофира- с *** газ,къси-дълги, от пета на шеста,в номера на тоа пред теб дет нема кинта за мощен автомобил, лява лента , насрещното, газ газ газ да не взвме някой да те изпревари случайно, на забранено ги изрезваш на трета точно преди завоя се прибираш....и така драги ми чужденци, разбрахте ли? Късмет!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
- Уот ду уи ду?
- Туенти лайънс енд гоу!
34
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
Усещам дискриминация...На турци,румънци и гърци,няма ли да пораздадете листовки?По-големи и-д-и-оти от тях не съм срещал.
33
6
 
5
 
! Отговори
ggg преди 6 месеца
До Пак на опашката...

За близо 50 минавания ппрез Сърбия НИКОГА не са ми давали никакви листовки Но пък за сметка на това който не е карал през Белград ТОЙ не е виждал ккреттттени на пътя За умрелите от ГЛАД сръбски ченгета да не пиша Просят като последните маггггали .
32
1
 
10
 
! Отговори
Хахо преди 6 месеца
А това, че в страната половината млади шофьори след 1990 г. са с купени книжки, дали е вписано!Едва ли!? Затова, че не знаят правилника за движение по пътещата, взема толкова жертви при ПТП!
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Коланите и фаровете не застрашават българите и трябва да се махнат и за българи. Който иска си ги ползва.
30
1
 
8
 
! Отговори
... преди 6 месеца
шофира се комплексарски. не е като на запад за предвижване, а за виж ме кой съм. Българина може без пари да остане и да няма къде да живее, но ще е с лъскава кола на слънчака или по софето. лекаа, че мача почна.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз също съм съгласен -у нас бива ако си опитен! Вчера ходихме до Букурещ(летището) и още се чудя как не видяхме тежка катастрофа. Там ограниченията 60 ги минават със, 120-140 през селата, не всички ама....?? Гюргево-Букурещ не е нито магистрала, нито обик път-карат 130-150. В града е уникум - престрояване от най-дясна 4 ленти наляво без мигач е ОК.Който ходи за нещо до там е добре да кара най-опитния=поне в града!
28
3
 
3
 
! Отговори
БРАВО преди 6 месеца
В България е добре - Вчера писаха че в Гърция не искат Винетки по Пътя , но може да те Арестуват ако пренасяш Алкохол , Наркотици и Оръжие в колата .
27
3
 
17
 
! Отговори
Учителя преди 6 месеца
"Чужденците" много добре знаят как и кога се спира в аварийната лента....По-добре да обяснят на нашите милиционери как се работи по света...
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на турските шофьори трябва да им се отнеме правото да шофират в България - някой нормален шофьор трябва да им извозва колата от точка А до точка Б и там вече турчина да се качва и да да излиза от БГ че толкова народ изпотрепаха тия некадърници
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да друсат здраво преминаващите чужденци с глоби и с парите да оправят дупките!
24
2
 
36
 
! Отговори
Кратун преди 6 месеца
А пише ли, че в БГ-то черниот жип или БМВ от петица нагоре са винаги с предимство и за тях не важат знаци и светофари?
23
1
 
24
 
! Отговори
morelini преди 6 месеца
Не да ги дават на чужденците...те много добре знаят как да карат.Да се дават по една чанта на всеки български водач на МПС..Защото повечето от тях не знаят или не искат да шофират както трябва.Пак да изпъкнем като свинско м..о в батак.....
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Тони.защо не го бръсна--????
21
1
 
13
 
! Отговори
Българина преди 6 месеца
С изключение на турците, които ако не те излъжат с фалшиво злато срещу помощ или не те избутат от пътя, всички останали са ок. А листовките са българските талибани
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От 20 години карам според условията на пътя и останалите участници в движението. Не ме интересуват знаци не ме интересуват катажии. На магистралата има знак за скорост от 140 км. Е как да развия тази огромна скорост когато магистралата е на дунавски вълни? Свалям на 70 км и които искат да умират да вдигат 140 км. Има участъци в които на прав път с добра видимост има ограничение от 60 км. Е защо след като е прав участък има видимост няма населено място и може да се вдигне поне 90 км?
19
5
 
16
 
! Отговори
Пак на опашката... преди 6 месеца
От около десет години при влизане в Сърбия раздават брошури с информация за пътните знаци и ограниченията на скоростта там.Значи не сме чак толкова много изостанали от....Сърбия :)