Как се шофира в България? Пускаме указания за чужденците

Листовки на турски, немски и английски ще се раздават на границата
15 авг 2017 18:22,
43
Как се шофира в България? Пускаме указания за чужденците
Снимка: архив Булфото

Листовки с указания какви са правилата за движение по пътищата в България се раздават на чуждестранните шофьори по границата.

На по-големите гранични пунктове вече се дават брошури с основните промени в правилата за движение по пътищата у нас. Листовките ще бъдат най-вече на турски, немски, английски и български, а целта им е превантивна, съобщи началникът на "Пътен контрол" към МВР главен инспектор Росен Рапчев, цитиран от БТА.

Още по темата

Инициативата съвпада с летните месеци, в които се увеличава броят на чужденците, които преминават страната ни с колите си.

В листовките за чуждестранните шофьори пише, че те трябва да купят и залепят винетен стикер на превозното средство, да карат с включени фарове и да сложат предпазни колани.

Чужденците ще бъдат информирани и за правилото, че в аварийната лента трябва да се спира само при нужда. Листовките ще ги запознаят и с най-новите санкции за шофиране при употреба на алкохол и наркотични вещества, както и забраната МПС-то да се предоставя на водач без книжка.

Рапчев обясни, че най-честите нарушения на чуждестранните шофьори е неспазване на временната забрана за движение на товарните автомобили.

Главният инспектор обясни и че знаците за скорост не са задължителни според закона и пътните полицаи нямат задължение да ги слагат.

Началникът на ГКПП - Калотина Светослав Костадинов съобщи, че персоналът на пункта е увеличен за натоварените летни месеци. Там има осигурени и над 100 хил. листовки за чуждестранните шофьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Деси Христова преди 5 години
В европейския съюз се кара с включени светлини и всички знаят ,че аварийната лента се спира само ако автомобила е повреден или някой от пътниците не се чуства добре.О вонаги се кара с колан само при бременност колана не се слага.
38
1
 
7
 
! Отговори
И още преди 6 години
Много от чужденците не спазват ограниченията на скоростта, особено турските "холандци" и "германци" на магистралата. Още по-нахални са румънцинте, които карат със 140 на пътища с ограничение 90.Искаме сакции и за тях. Създават огромни опасности ...
37
0
 
6
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
"Листовки с указания какви са правилата за движение по пътищата в България се раздават на чуждестранните шофьори по границата." А НАЙ-ОТГОРЕ НА ЛИСТОВКИТЕ НАПИШЕТЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ШОФИРА БЕЗ ПРАВИЛА, ОСОБЕНО ОТ ТЕЗИ С "МАЗНИТЕ КОЛИ" И ИЗБРАН РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР! НАПИШЕТЕ И ТОВА, ЧЕ КАТ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ, КОГАТО ВОДАЧИ С ТАКИВА КОЛИ НЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА...
36
1
 
15
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Е как да се шофира- с *** газ,къси-дълги, от пета на шеста,в номера на тоа пред теб дет нема кинта за мощен автомобил, лява лента , насрещното, газ газ газ да не взвме някой да те изпревари случайно, на забранено ги изрезваш на трета точно преди завоя се прибираш....и така драги ми чужденци, разбрахте ли? Късмет!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
- Уот ду уи ду?- Туенти лайънс енд гоу!
34
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Усещам дискриминация...На турци,румънци и гърци,няма ли да пораздадете листовки?По-големи и-д-и-оти от тях не съм срещал.
33
6
 
5
 
! Отговори
ggg преди 6 години
До Пак на опашката...За близо 50 минавания ппрез Сърбия НИКОГА не са ми давали никакви листовки Но пък за сметка на това който не е карал през Белград ТОЙ не е виждал ккреттттени на пътя За умрелите от ГЛАД сръбски ченгета да не пиша Просят като последните маггггали .
32
1
 
10
 
! Отговори
Хахо преди 6 години
А това, че в страната половината млади шофьори след 1990 г. са с купени книжки, дали е вписано!Едва ли!? Затова, че не знаят правилника за движение по пътещата, взема толкова жертви при ПТП!
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коланите и фаровете не застрашават българите и трябва да се махнат и за българи. Който иска си ги ползва.
30
1
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
шофира се комплексарски. не е като на запад за предвижване, а за виж ме кой съм. Българина може без пари да остане и да няма къде да живее, но ще е с лъскава кола на слънчака или по софето. лекаа, че мача почна.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също съм съгласен -у нас бива ако си опитен! Вчера ходихме до Букурещ(летището) и още се чудя как не видяхме тежка катастрофа. Там ограниченията 60 ги минават със, 120-140 през селата, не всички ама....?? Гюргево-Букурещ не е нито магистрала, нито обик път-карат 130-150. В града е уникум - престрояване от най-дясна 4 ленти наляво без мигач е ОК.Който ходи за нещо до там е добре да кара най-опитния=поне в града!
28
3
 
3
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
В България е добре - Вчера писаха че в Гърция не искат Винетки по Пътя , но може да те Арестуват ако пренасяш Алкохол , Наркотици и Оръжие в колата .
27
3
 
17
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
"Чужденците" много добре знаят как и кога се спира в аварийната лента....По-добре да обяснят на нашите милиционери как се работи по света...
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на турските шофьори трябва да им се отнеме правото да шофират в България - някой нормален шофьор трябва да им извозва колата от точка А до точка Б и там вече турчина да се качва и да да излиза от БГ че толкова народ изпотрепаха тия некадърници
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да друсат здраво преминаващите чужденци с глоби и с парите да оправят дупките!
24
2
 
36
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
А пише ли, че в БГ-то черниот жип или БМВ от петица нагоре са винаги с предимство и за тях не важат знаци и светофари?
23
1
 
24
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Не да ги дават на чужденците...те много добре знаят как да карат.Да се дават по една чанта на всеки български водач на МПС..Защото повечето от тях не знаят или не искат да шофират както трябва.Пак да изпъкнем като свинско м..о в батак.....
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тони.защо не го бръсна--????
21
1
 
13
 
! Отговори
Българина преди 6 години
С изключение на турците, които ако не те излъжат с фалшиво злато срещу помощ или не те избутат от пътя, всички останали са ок. А листовките са българските талибани
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 20 години карам според условията на пътя и останалите участници в движението. Не ме интересуват знаци не ме интересуват катажии. На магистралата има знак за скорост от 140 км. Е как да развия тази огромна скорост когато магистралата е на дунавски вълни? Свалям на 70 км и които искат да умират да вдигат 140 км. Има участъци в които на прав път с добра видимост има ограничение от 60 км. Е защо след като е прав участък има видимост няма населено място и може да се вдигне поне 90 км?