Земеделци протестират заради далавери в Монтанско

Врачански фирми отдават чужда земя без знанието на собствениците
15 авг 2017 20:29, Василия Пейчева
6

2235 гледания   |  Още видео

Десетки земеделски производители в Монтанско излязоха на протест.

Проблемът е, че те обработват една от най-плодородните земи в района, а преди дни установили, че две фирми от Враца, които са с един и същи собственик, отдават една на друга земите им без да са попитали когото и да е от собствениците.

Преди дни Райчо от монтанската община Вълчедръм разбрал с изненада, че голяма част от земята му вече е наета да се обработва без той да знае.

"Това, което се случва, е безобразие. Аз притежавам 150 декара земя, от които 124 са ми присвоени", оплака се той пред екип на Bulgaria ON AIR.

Според фирмата, която наела земите на хората, всички документи са редовни.

Досега двете фирми от Враца са взели под наем за три години над 5000 декара земя в района на Вълчедръм и Якимово.

Прокуратурата вече води разследване, а земеделците се заканиха, че ще продължат с протестите.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Никой няма да изостави площ, да речем, дълга 2 километра и 4 метра широка, до ви осигури път до там.ВъоВижте изказванияна на Ст.н.с. Йордан Малджански , за селското ни стопанство, и сами преценете кой крив, кой прав.
3
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Според този закон, ако не обявиш кой ще обработва земята ти, общината слага една символична цена за наем, около 15 лева на декар, и всеки, който пожелае, може да я наеме от общината, без договор.Плаща на общината, а вие ако сте 10 човека наследници на тези земи, трябва и 10-тимата да се явите заедно, да си мземете парите, или остават в полза на общината.Гарантирано от герб.Ако пък декларирате че ще я обработвате сами-нямате достърп до там, в сресата на чужд блок, например е земята ви.
2
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
За цялата бъркотия със земите, е виновна Герб.Съвсемсериозно го заявявам! Със закона за "белите петна" доразсипаха земеделието. Знам случай, точно в село Якимово, на софийски мутри, били земеделци, обработващи арендуваната от тях земя, заради Бели петна.Арестувани мутрите, освободени, а след 3 дена собствениците на фирмата,от София, се изсипват буквално с отбор софийски адвокати, прокурор, звено за борба с безредиците, директно в нивата, и арестуват...якимовския арендатор. Той бил виновен....
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При БХ е така. Да свикват ...