България остава без гори, просто е въпрос на време

Короядът настъпателно убива 1/4 от иглолистните дървета
73

Снимка: Dnes.bg

Иглолистните гори в България загиват. Нападнати от корояд, изсъхват все повече гори в планините около София, Перник, Кюстендил и в други части на страната.

"Това е процес, който върви в цял свят. В цяла Европа, Русия, Америка. Освен че имаме налични иглолистни култури с висока гъстота на нетипична височина, имаме такива климатични фактори като засушаването, високи температури. Това пък вече намалява устойчивостта на дърветата", обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие пред bTV.

Още по темата

Между 12 и 15 милиона декара е площта на иглолистните гори в България. В планините около София процесът може да промени начина, по който изглеждат и цялата природа.

От 53 хиляди кубически метра заразена дървесина през 2012 г., само през първите 6 месеца на 2017 загиналите дървета вече се равняват на 400 000 кубически метра дървесина.

Близо една четвърт от българската гора може да загине.

Проблемът с короядите и масовите поражения, които нанасят идва от това, че от едно семейство корояди създават поколение от 60 малки ларви.

Бялата ларва пораства за 1-2 месеца до млади корояди и от тези 60 корояда могат да възникнат нови 60 по 60 – 3600 корояда.

"При първото поколение е заразено едно дърво, при следващо 10, а по-следващо 100, а на третото поколение вече имаме 10 хиляди дървета. Тоест към края на годината от едно дърво може да са заразени нови 10 хиляди дървета", обясни Александър Дунчев, експерт към международната природозащитна организация WWF.

Гибелта на иглолистните гори около София, Самоков, Перник и Кюстендил е част от процес, започнал преди 200 години.

Вместо борове, планините и дори полята били естествени букови и дъбови гори.

Българите отглеждали милиони тревопасни животни и изсекли дъбовете и буковете, за да създадат пасища, но без дървета започнала ерозията.

През 50-те години на XX век започва масово залесяване. Стотици хиляди хора с ръце и лопати залесили милиони декари борове. Голяма част на нетипичната за тях надморска височина под 1000 метра.

"Целта на тези масови залесявания през миналия век е било да се спре процеса на ерозия, да се стабилизира почвения слой, като тези култури са били предвидени като интензивни култури, които след 40 години да бъдат отсечени и да тръгне естествената гора. За съжаление  този период 1980 – 2005-2006 г. е изтърван", обясни Дамян Дамянов.

"В случая, за да тръгне широколистната гора е необходимо да има достатъчно светлина. За да има достатъчно светлина, е необходимо да се разреди гората. Реално дъбовата и буковата гора се разселва от животните – от птиците", допълни Дунчев.

Да са отгледани горите на езика на лесовъдите означава да се създаде условия под изкуствено залесената иглолистна гора да тръгне естествена широколистна гора, която да замени иглолистната. Така е трябвало да се случи и в гората в Плана планина.

"Това е една 40-годишна култура, създадена от местните хора, изключителен труд. Като са били залесени приблизително 500 фиданки на 1 декар.  И сега, след 40 години, гората е изключително гъста. Структурата на гората е изключително нестабилна, дърветата се конкурират едно с друго и са изключително благоприятни за нападения от корояди, тъй като короядите нападат слабите дървета. След като стабилизират и обогатят почвата изкуствените гори трябва да се разредят около 30 години след залесяването”, каза Александър Дунчев.

Парадоксално е, че на фона на огромния икономически интерес към дърводобива, така жизненонеобходимата сеч не се случва.

"Проблемът е, че в младите гори не могат да си направят печалбите, дърводобива, които се прави в старите гори, затова такива млади култури остават неотгледани, а старите биват използвани по-интензивно. За да спасим иглолистните култури, които са били залесени с много важна цел, да се спре ерозията, да се укрепят водосборите на язовирите, ние трябва да отгледаме тези гори", твърди Александър Дунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
18
 
! Отговори
Бранимира преди 6 години
Какво прави държавата за това,гората е нашата гордост и ако това загубим както хората които отидоха навън,както и много др.неща каква държава сме,кой да се грижи за нея ако не ние самите,отвън никой няма да дойде да ни свършеи нашата работа,ако да това ще струва много,ама много пари,без пари никой няма да си мръдне пръста.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкуствено залесените гори лесно измират, често се сади неподходящ вид на грешно място.Природата си знае работата, но трябва да е оставена на мира.
43
4
 
27
 
! Отговори
Chocho преди 6 години
Тоя говори пълни глупости, вместо да напръскат срещу корояди говори за дейности за които се искат стотици милиони.
42
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишещите тук подавали ли сте си носа извън София? Защото около София боровите гори са целите червени и мъртви! И това не е от тази година. От поне 3 години горите изчезват, а на никой ама НИКОЙ не му пука. Нито на WWF, нито на общините, нито на министерствата. Сега някой се е сетил, че може да изкара малко пари от случката и се появява по медиите. А горите продължават да умират. И нищо не се появява на тяхно място. Защото дори на изкуствено залесена гора и трябват десетилетия, за да се оформи.
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте Доган за горите.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче как е написана статията, леле какви думи и изрази, горе долу по интуиция се сещаш за какво става дума.
39
1
 
18
 
! Отговори
България преди 6 години
Остава без много неща. Остава и без собствена земя. Разпродават я.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е шеф на клона на българския WWF? Жената на Тома Белев - случайност!? Не мисля. Въпрос за 100 точки - на кой е протеже Александър Дунчев?
37
0
 
16
 
! Отговори
Идвам преди 6 години
Какво да говориш с хора, които сЪдят дървета....
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо онези който имат мозъчна дейност не се поровят в нета да видят от колко години върлува корояда и как същите онези зелени човечета обяснява как това е естествен процес и не бива да се допуска никаква сеч в районите засегнати от заразата. Защо сега сменихте плочата?
35
1
 
9
 
! Отговори
Ethash преди 6 години
А пред вкъщи селчовците дошли от кой знае коя паланка искат да отровят единственото останало дърво. Цапало им колите. Съдете дървета приятели, че без тях сме за никъде!
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на платената статия е ясна - WWF се точи за милионна обществена поръчка за да обезвреди корояда, която тя пък яростно защиваше и не допусна санитарна сеч години наред. Зелени рекетьори и манипулатори - не се наядоха Тома Белев и останалите зелени мафиоти.
33
3
 
15
 
! Отговори
Циник до 36 преди 6 години
Колега много си прав!Чета коментарите, и имам чувството, че съм с шепа лобо томирани ид иоти!Проблема е ужасяващ....а коментиращите , дали оскотяли от тежкия живот...или жертви на хронична пр ос тотия пишат ли пишат глупости!Тартора им е Узунов!Кръгъл тъ па нар
32
5
 
13
 
! Отговори
Българина преди 6 години
45 г се съдеше а 27 се сече е няма как да стане с всичко е така, 45г 9 млн за 27г 2 млн по малко. Дивия капитализъм само бере без да съди, като свърши търси друга жертва
31
2
 
14
 
! Отговори
33236 преди 6 години
за нашите ширини са характерни широколистни гори, къв сте го дирили да залесявате с иглолистни Мястото на иглолистните е високо в планината
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета коментарите - жалка работа са хората останали в тая държава. Проблема е наистина сериозен, но типично по нашенски се неглижира от обществото (вие, които пишете коментарите) и се обръща на звезешки коментари. А за да се реши този проблем, са необходими хора, които въпреки уж голямата беезработица, не могат да бъдат намерени да свършат работата. Информация от 1-ва ръка.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно залесяването е лош и ненужен подход, освен ако не говорим за индустриален дърводобив и борба с ерозионии процеси - дърветата имат много ефективен метод за възпроизводство, те се еволюирали стотици милиони години, смешно-глуповато е да смятаме, че като се изсече или изгори дадена гора тя е мъртва завинаги. Живота няма нужда от помоща на WWF или който и да е било, той е оцелявал и просперирал със и без тях.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От WWF винаги отчитат намеление на горите, но пък от евростат на база сателитни снимки отчитат непрестанно нарастване на горите през последните 10 години!? Това е като проблема с бездомните кучета, тези който се "борят" с проблема, имат интерес той никога да не се реши.
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега остана и курояд да тръгне по ромски махали и всичко на мястото си.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак големия враг на социопатите от WWF са хората - каквото и да правите вие сте виновни за всичко или щени плащате, или ще ви мачкаме до безкрай. Хем корояда е виновен, хем за всичко хората са виновни, хем не трябвало да се сече нито едно дърво, хем от безкрайно лошия дърводобив отказвали жизнено необходимата сеч, отделно пък трябвало да спасяваме иглолистните гори. Тази са типични жени - винаги недоволни, винаги нацупени и обидени, само тяхното мнение е меродавно, друго не съществува.