България остава без гори, просто е въпрос на време

Короядът настъпателно убива 1/4 от иглолистните дървета
73

Снимка: Dnes.bg

Иглолистните гори в България загиват. Нападнати от корояд, изсъхват все повече гори в планините около София, Перник, Кюстендил и в други части на страната.

"Това е процес, който върви в цял свят. В цяла Европа, Русия, Америка. Освен че имаме налични иглолистни култури с висока гъстота на нетипична височина, имаме такива климатични фактори като засушаването, високи температури. Това пък вече намалява устойчивостта на дърветата", обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие пред bTV.

Още по темата

Между 12 и 15 милиона декара е площта на иглолистните гори в България. В планините около София процесът може да промени начина, по който изглеждат и цялата природа.

От 53 хиляди кубически метра заразена дървесина през 2012 г., само през първите 6 месеца на 2017 загиналите дървета вече се равняват на 400 000 кубически метра дървесина.

Близо една четвърт от българската гора може да загине.

Проблемът с короядите и масовите поражения, които нанасят идва от това, че от едно семейство корояди създават поколение от 60 малки ларви.

Бялата ларва пораства за 1-2 месеца до млади корояди и от тези 60 корояда могат да възникнат нови 60 по 60 – 3600 корояда.

"При първото поколение е заразено едно дърво, при следващо 10, а по-следващо 100, а на третото поколение вече имаме 10 хиляди дървета. Тоест към края на годината от едно дърво може да са заразени нови 10 хиляди дървета", обясни Александър Дунчев, експерт към международната природозащитна организация WWF.

Гибелта на иглолистните гори около София, Самоков, Перник и Кюстендил е част от процес, започнал преди 200 години.

Вместо борове, планините и дори полята били естествени букови и дъбови гори.

Българите отглеждали милиони тревопасни животни и изсекли дъбовете и буковете, за да създадат пасища, но без дървета започнала ерозията.

През 50-те години на XX век започва масово залесяване. Стотици хиляди хора с ръце и лопати залесили милиони декари борове. Голяма част на нетипичната за тях надморска височина под 1000 метра.

"Целта на тези масови залесявания през миналия век е било да се спре процеса на ерозия, да се стабилизира почвения слой, като тези култури са били предвидени като интензивни култури, които след 40 години да бъдат отсечени и да тръгне естествената гора. За съжаление  този период 1980 – 2005-2006 г. е изтърван", обясни Дамян Дамянов.

"В случая, за да тръгне широколистната гора е необходимо да има достатъчно светлина. За да има достатъчно светлина, е необходимо да се разреди гората. Реално дъбовата и буковата гора се разселва от животните – от птиците", допълни Дунчев.

Да са отгледани горите на езика на лесовъдите означава да се създаде условия под изкуствено залесената иглолистна гора да тръгне естествена широколистна гора, която да замени иглолистната. Така е трябвало да се случи и в гората в Плана планина.

"Това е една 40-годишна култура, създадена от местните хора, изключителен труд. Като са били залесени приблизително 500 фиданки на 1 декар.  И сега, след 40 години, гората е изключително гъста. Структурата на гората е изключително нестабилна, дърветата се конкурират едно с друго и са изключително благоприятни за нападения от корояди, тъй като короядите нападат слабите дървета. След като стабилизират и обогатят почвата изкуствените гори трябва да се разредят около 30 години след залесяването”, каза Александър Дунчев.

Парадоксално е, че на фона на огромния икономически интерес към дърводобива, така жизненонеобходимата сеч не се случва.

"Проблемът е, че в младите гори не могат да си направят печалбите, дърводобива, които се прави в старите гори, затова такива млади култури остават неотгледани, а старите биват използвани по-интензивно. За да спасим иглолистните култури, които са били залесени с много важна цел, да се спре ерозията, да се укрепят водосборите на язовирите, ние трябва да отгледаме тези гори", твърди Александър Дунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Силвър преди 6 години
Белев носи пряка отговорност за нарастването на популацията на корояд в страната. Нима не беше малко, че съсипа Витоша. Заради неговата некомпетентност има опасност за всички гори в страната.
64
1
 
4
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
За всичко това можем да благодарим на зелените у нас, които освен от пари, от друго не се интересуват.
63
0
 
6
 
! Отговори
Антоанета Михайлова преди 6 години
Дайте сега да дадем едни 100 млн. лв. на Тома Белев, за да ни спаси горите.
62
0
 
5
 
! Отговори
Илко преди 6 години
АМи така става като няма истински еколози, а някаква пасмина рекетьори.
61
1
 
3
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Хахахаха поредния опит да се замажат грандиозните далавери около Калиакра. Сега зелените почнаха да изместват темата с подобни апокалиптични публикации, защото им лъснаха интересите да си строят развъдници за патици за 8 млн. лв. и наблюдателници на треви за 10 млн. лв. Всеки, който се е докопал до Калиакра е завъртял някаква далавера.
60
0
 
5
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Тия корояди не са се появили сега,нито са паднали от Марс а човешката дейност е унищожила някой важен техен неприятел,затова са се намножили така.
59
5
 
1
 
! Отговори
vvvvvvvvvvv преди 6 години
какви са пак тия герберски партенки ..какви корояди какви 5лв ... законът е проблема ... питайте всеки собственик на гора за какво става дума .... не можеш да садиш, не можеш да сечеш, не можеш да почистиш ,,,,, даже не можеш да издрусаш крушата в собствената си гора ... и за какво ми е ..що ще трепя корояди или дървосекачи ... да умира всичко и това е ....
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един пример за унищожаване - след икономиката и полезните изкопаеми-вече и на горите на БГ! Националната Мафия - кликата Кобурготски,Живков и с-ие като част от Световно организираните икономически,финансови и политически престъпници и терористи -продаде и открадна всичко,за да си плаща стоенето във властта! Останаха горите и територията!За това са и редовните пожари,незаконната сеч,болести по природата,разрешеното използване на химикали -ало,еколозите!-върху посевите и продажбата на земя!
57
1
 
1
 
! Отговори
Na Boko bracheda преди 6 години
Shemata e qsna slujebno naznachena firma da pochristi zaginalite durveta + nqkolko. Hilqdi. akRa pomejdudrugoto da se Izsekut i chestito za vas pishki i chukari a za bogoizbranite imeniq v Schweitzaria :*
56
2
 
4
 
! Отговори
И.Д. преди 6 години
Горо ле горо зелена, кой ли те горо изсече? От короядите ли твоята кръв потече или от незаконна сеч? Кой ще поиска да умре под твоите клони зелени в твоята райска тишина?
55
3
 
5
 
! Отговори
Зеленогорски преди 6 години
Само, със сеч, лов, търговия, скъпи джипове, камуфлажни дрехи, порцион, безплатни дърва за огрев не става. Прочете книгите на Т.Живковите специалисти, как се отглеждат гори? От къде на къде всички в Горското стопанство работещи и пенсионери имат право на 10 куб м. безплатни дърва и то широколистни. Гората да не им е бащиния. С какво да се компенсират другите граждани на страната работили и работещи в други държавни сектори -с грънци. Я сега привилегированте да оправят положението, а не само да
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изтровиха птиците това е проблема другото е оправдание за сечта
53
1
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
да да точно заради корояда изчезват горите... МАСОВАТА СЕЧ!!! Е ПРОБЛЕМА! НЕЗАКОННА!!! ВМЕСТО ДА ГЛЕДАТЕ БАНСКО ЗА ЕДНА КАБИНКА ХОДЕТЕ НА ВСИЧКО ХИЛЯДИ МЕСТА, КЪДЕТО СЕ СЕЧЕ УМОПОМРАЧИТЕЛНО НОЩЕМ И ДЕНЕМ..
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Именно дърветата задържат влагата и свлачищата и ако изчезат,изчезва гората.Ще гледаме само голи чукари,като в Гърция.
51
2
 
7
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
всяка гледна точка у нас си има свой...експерт
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой уволни горските и защо?Върнете горските на работа,да си вършат работата.Започнете акция по залесяване и забрана за сеч!Защото започнат ли свлачищата,цялата гора си заминава и няма връщане назад.От най-малко 20 години не сме видели кълвач в гората,а като деца сме виждали кълвачи из горите.Птиците и жабите също се хранят с вредители,но много реки ги няма вече.
49
7
 
14
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 6 години
По горите корояд а по хората Гербояд!!!!!!!!!!!!!!!
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма демокрация, има гори и няма корояди.Има демокрация, няма гори и има корояди.
47
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които медийте наричат роми имат ново название-корояди.
46
9
 
2
 
! Отговори
Тони преди 6 години
То и пръскането струва много пари,препаратите да не са без пари ,като се знае за какви декари горие става дума мам мия.