Венцислав и Запрян – героите, които спасиха 10 изгубени деца

Единият носи на гръб в реката дете по дете, другия ги придържа с въже
24
Венцислав и Запрян – героите, които спасиха 10 изгубени деца
Снимка: "24 часа"

Венцислав и Запрян са имената на двамата герои - пожарникари, които преди двайсетина дни спасиха група от десет деца, изгубили се в гората над село Варвара край Септември.

Смелчаците бяха отличени за смелостта си с грамота и парична награда от по 200 лв. Главният секретар на МВР Младен Маринов награди преди 2 седмици пожарникарите от участъка в Септември младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов.

Венцислав и Запрян са мъжете, които се прочуха с това, че спасиха група изгубили се деца през буйните води на река Чепинска.

Още по темата

Групата се загуби заедно с ръководителката си в горите над с. Варвара вечерта на 24 юли. Няколко часа по-рано децата от София, които са на възраст от 7 до 10 г., тръгват на поход към местността Равно боре над Варвара. Води ги жена, която също е от София, но познава района, тъй като има вила в селото.

Хлапетата са на скаутски лагер във Варвара при примитивни условия - без ток и вода. Въодушевени и ентусиазирани са от преживяванията, пише "24 часа".

Групата обаче се губи в Балкана и учителката не може да намери пътя за връщане към лагера. Ориентира се да слязат към реката, защото знае, че успоредно с нея по дефилето минава пътят за Велинград.

Междувременно бързо се стъмва. Скаутите все пак стигат до коритото на реката, но на място, където тя е изключително буйна.

"Получихме сигнала за изгубилите се деца в 21,40 ч от полицията и незабавно тръгнахме към мястото", разказва старши пожарникар Запрян Пиперов. Двамата с колегата му Венцислав Спасов са дежурни тази вечер и отговарят за противопожарната безопасност и защита на община Септември, включваща 2 града и 12 села.

Работят в екип от 5 г. и са свикнали да се разбират и с поглед в критични моменти. Признават, че в съвместната си работа са имали много рискови ситуации, но никога не е трябвало да спасяват толкова много деца.

Когато пристигат на мястото, колегите им от полицията вече са открили хлапетата. Те обаче са на другия бяг на пълноводната и буйна река. 

Следва бърз анализ на ситуацията. Той показва, че до децата не може да се стигне по суша, още повече през тъмната част на деня. Единственият начин е да се премине през реката.

Мястото, където трябва да се проведе операцията, е изключително опасно. То е в района на голям обратен завой на пътя, където идващите от двете посоки автомобили нямат видимост. Това наложило с помощта на полицията да се обезопаси периметърът и да се освети достатъчно добре.

С помощта на стълби двамата пожарникари слезли в коритото на реката в търсене на най-подходящото място за преминаване през буйните води.

Решили да пренесат на гръб всяко едно от хлапетата и ръководителката им през реката.

Първото място, което избрали за преминаване, се оказало неудачно. Още с влизането на Венцислав Спасов в реката водата стигнала до гърдите му, а течението за малко не го повлякла. Потърсили нов брод.

Опасността идвала и от факта, че дъното на Чепинска реда е осеяно с големи и хлъзгави камъни, от които всеки момент може да се подхлъзнеш и буйните води да те отнесат.

Венцислав все пак успява да премине, като през цялото време е привързан с въже, ако се наложи колегата му да го издърпа.

31-годишният пожарникар носи и осигурително въже през коритото на реката, с чиято помощ смята да пренесе децата между двата бряга. То е опънато и завързано за дървета на двата бряга на реката.

По време на самата операция във водата освен двамата пожарникари влизат и началникът на РПУ в Септември Стефан Божилов и шефът на местната пожарна Александър Генчин, както и един полицай. Те осигуряват обезопасителното въже, като го държат изпънато.

Венцислав Спасов пренася всяко едно от децата, като ги качва на гърба си и ги привързва с въже към тялото си, за да не може да се изхлузи и падне във водата. Самият той е обезопасен с въже, което държи колегата му Пиперов.

Цялата операция продължава точно един час и преминава без усложнения. Двамата пожарникари признават, че за това голяма заслуга имат и самите деца. Те били изключително спокойни и дисциплинирани и изпълнявали без паника всички нареждания

Държали се като истински скаути.Хлапетата били истински щастливи, когато ги качили на противопожарния автомобил и след това ги закарали в лагера им.

"По пътя към Варвара бяха изключително въодушевени. Изпяха ни и няколко песни. Много добри деца. Радваме се, че всичко премина благополучно и никой не пострада", разказват с усмивка пожарникарите Спасов и Пиперов.


24
Още от
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учител
22
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 10 месеца
Kaто им давате смешна награда -- Поне им повишете пагона или поне някакви отличия като медал нещо такова-- Все пак трябва да се награждава героизмът-- и Браво на тези мъже !! ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ И ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ДЪЛГЪТ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ -- бРАВО !!
21
0
 
4
 
! Отговори
G преди 10 месеца
До Анонимен

змиИте, а не змиЙте!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Крис преди 10 месеца
До Анонимен
Я си покажи дзурлъта бе умния. Аз съм работил това за няколко години и знам как се взимат решения на секундата, защото иначе може да е късно. ***, който разбира от всичко си ти.
19
1
 
21
 
! Отговори
БРАВО преди 10 месеца
Едно огромно БРАВО!
18
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПРЕПОДАВАТЕЛКАТА ПОВЕЛА ГРУПА ПРЕЗ БАЛКАНА ОТ ДЕЦА ДО 10 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ДА СЕ БОРЯТ СЪС ЗМИЙТЕ, ВЪЛЦИТЕ И МЕЧКИТЕ :D И ТАЗИ Е ОТ КУРИЛОВО

А ТАМ КЪДЕТО ГО ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ СА СЕ НАМИРАЛИ СЕ ВРЪЩАТ В СЕЛОТО ВАРВАРА!! НА КОЛКО СА БИЛИ ОТ СЕЛОТО НА 500 МЕТРА ИЛИ 1 КИЛОМЕТЪР!!!! ГОЛЯМО РЕШЕНИЕ Е БИЛО ТОВА ДА ПРЕКОСЯТ РЕКАТА!!!

ЗАТОВА НОВИНАТА Е СЪОБЩЕНА СЕГА ЗА ДА НЕ ИМ СЕ СМЕЯТ НО ПРОСТОЛЮДИЕТО ТУК ВИКА УРА УРА ЩОТО СИ Е ПРОСТОЛЮДИЕ ;D БУДАЛИСТИ ТОЛКОВА ВИ Е АКЪЛА НЯМА ГО НИКАКЪВ!
17
0
 
4
 
! Отговори
kolio99 преди 10 месеца
До Анонимен

просто я притоплиха новината ,че няма за кво друго да пишат, вчера нали пускаха няква от 2011 година , уж не му бил настроен регистратора на руснака:-)))
16
0
 
6
 
! Отговори
kolio99 преди 10 месеца
ама верно ви е много скучно август месец на журналистити:-)))
15
2
 
23
 
! Отговори
Арети преди 10 месеца
Все още има доброта, в тоэи нелек и скъп живот!!! Браво, истински мъже!!!
14
3
 
15
 
! Отговори
Браво на тези преди 10 месеца
смели млади мъже, които са спасили децата! С риск за живота си, но е бил единственият изход! Нека Господ ги благослови, ТЯХ и СЕМЕЙСТВАТА ИМ, да им помага за БЛАГОПОЛУЧИЕ в живота!
ГОСПОД с ВАС!
13
5
 
9
 
! Отговори
edna преди 10 месеца
200 лв е чиста подигравка за това, че с риск за живота си са спасили толкова много деца.
А къде е глобата за овцата, която ги е “водила“ и ги е изложила на опасност с овчия си мозък?
12
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДОБРЕ, ЧЕ Е ПЪЛНО СЪС СЛАБОУМНИЦИ ТУК ДА ПИШАТ КАКВА ГОЛЯМА ПОСТЪПКА Е БИЛО ДА ВКАРАТ ДЕЦАТА ВЪВ РЕКАТА ТЕ!!!!

ЕТО ЗА ТОВА СМЕ ТА ТОВА ДЕРЕДЖЕ БУДИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ЩОТО НАСЕЛЕНИЕТО Е МАЛОУМНО!
11
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЕ САМО, ЧЕ НЯМА ДА ГИ НАГРАДЯ АМИ СА ЗА УВОЛНЕНИЕ!!!!

ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРВАТ ДЕЦАТА ПРЕЗ РЕКАТА!!!!!! САМИ СА ГО РЕШИЛИ ТОВА!!!

ОТИВАТ НА ДРУГИЯ БРЯГ И ОТ ТАМ ОТИВАТ ДО НАЙ-БЛИЗКОТО НАСЕЛЕНО МЯСТО!!!

ПОЖАРНИКАРИТЕ СА ИЗЛОЖИЛИ ДЕЦАТА НА РИСК!
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
20 дена бяха необходими да се даде гласност на хубава новина. Ако беше катастрофа, още в първите часове щеше да има новина и да ни се навира в очите.
9
2
 
29
 
! Отговори
Браво преди 10 месеца
Имам честа да ги познавам и двамата, много готини хора.
Браво има нужда повече от такива новини.
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво момчета!
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много тренират пожарникарите. Аз ги гледам редовно на стадион "Раковски". Смели момчета. Здрави и пъргави.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той показва, че до децата не може да се стигне по суша, """"още повече през тъмната част на деня""""
5
2
 
35
 
! Отговори
Бау преди 10 месеца
Браво! Гореем се с вас!
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А тая шматка с вилата , какво ще каже?