Военните учения изплашиха цацата, прясна черноморска риба не се намира...

Някои търговци във Варна предлагат замразена скумрия от Норвегия и шаран
19 авг 2017 09:09, Василия Пейчева
55
Военните учения изплашиха цацата, прясна черноморска риба не се намира...
Снимка: Архив, Булфото

Военните учения изплашиха цацата, а заради вятъра и топлото като чорба море се е изпокрил и сафридът, разказаха рибари от Варна пред в. "Труд".

Прясна черноморска риба на голямата борса в морската столица от десетина дни няма. Някои търговци са спуснали кепенци, а други предлагат само замразена скумрия от Норвегия и жив шаран от близките язовири в региона.

Според някои въдичари сафридът е мигрирал към Украйна заради по-студените води там, а и защото е подгонен от по-големите риби, които идват у нас през Босфора – лефер и паламуд.

Ситуацията е по-добра по Южното Черноморие, похвалиха се рибари от Бургас и Царево. Там има добър улов за дребен паламуд, т.нар. "циганка" и се очаква скоро да започне богат есенен урожай на едри екземпляри.

В родното море идва и дребен чернокоп по 150-200 грама и се охранва до над 300 грама. По-скъпите кръчми във Варна го предлагат пресен по 15-16 лв. за порция от 400 грама.

Вместо наша прясна цаца крайбрежните капанчета пробутват по-едра размразена балтийска трицона, особено на туристи, които нямат и хабер от рибарлък.

Замразената скумрия на варненската борса върви по 5.50-6 лева за килограм, замразен хек по 6.80 лева, сьомгова пъстърва по 12 лв., кило скариди по 15 лева, живи раци – 7 лева, пресни миди от фермите в Кранево и Българево – 3 лева.

Рано сутрин преди да са наскачали за проверка контролните органи мургави търговци предлагат край пазара прясна писия, която още мърда, за 20 лева за кило. Най-много рибарите я ловят на устието на река Камчия и по-малко се намира във Варненското езеро или срещу "Карантината" в Аспарухово.

На рибната борса "Краснодар" в Бургас пък буквално ври от морски дарове.  6 лева върви прясното попче, а черноморският сафрид – 10 лева. Това са двете пресни риби, които в момента се ловят в Черно море. Попчето на рибната борса, може да се намери и чистено на същата цена.

Черноморски едър паламуд, който е от миналата есен, върви по 10 лева. Калканът държи 20 – 25 лева.

Заради липсата на пресен улов това лято замря уличната нелегална търговия с риба във Варна. От началото на сезона в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) не е постъпил нито един сигнал за подобно нарушение.

Предишни години макар и трудно инспекторите хващаха прекупвачи, които с колички разнасяха трицона и малки попчета из малките улички около Колхозния пазар и в кв. "Аспарухово". Нелегалните търговци се снабдяваха от рибари призори на кейчетата под Аспаруховия мост и с викове "Рибе, рибе" обикаляха кварталите в търсене на наивни клиенти, готови да броят 3-4 лв. за кило накацана от мухите риба.

Не секват обаче другите нарушения в магазини и заведения, предлагащи морски продукти. Най-често инспекторите от ОДБХ откриват в хладилниците риба заедно с други продукти, морски дарове без етикет или с изтекъл срок на годност, рибни заготовки без партидни номера и маркировка. Случва се да засекат и неправилно размразена риба в ресторантите. Заради такива провинения от началото на лятото са конфискувани и унищожени 57 кг риба и 21 кг миди.


55
Още от
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 месеца
На кой му пука за рибата в Черно море като то е Кафяво!? Всички знаем че това море го наричат "Кенефа" на Европа. В тази враждебна за организмите среда се чудя дали има и планктон там.
41
0
 
9
 
! Отговори
Офф преди 10 месеца
Спрях да чета след "чорба"... Що за изразяване следва, не ми се чете нататък. Напрегнете се, де, новинарски сайт не значи махленска седянка.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 42

Пиши на кирилица бе ***. После обвинявай американците.
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
DELFINITE IZMORIXA I KOI ZNAI KOLKO OTROVI XVYRLIXA USA I OP RIBARITE VINOVNI
38
7
 
7
 
! Отговори
Честито ви НАТО преди 10 месеца
Да, някога също имаше учения, но си ги планирахме ние кога и как.
А сега... кой пита окупираната държава с марионетно правителство
37
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 месеца
Това с ученията са пълни глупости.През осемдесетте години ходехме на море на Шабла.По цял ден летяха самолети-български,минаваха звуковата бариера,гърмяха и трещяха,пък ние ловяхме от естакадата и от брега сафрид.През август,в най-голямата жега.Просто съсипахте и изядохте всичко,селяни ненаяли се
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и се очаква скоро да започне богат есенен урожай на едри екземпляри
-------


То за рибата се казва улов, а не урожай, ама ти отдека да знаеш...
35
0
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 10 месеца
, че е заради ученията! В такова топло море рибата бяга на по-студено! Пролет и есен се лови много риба!
34
0
 
10
 
! Отговори
Уф... преди 10 месеца
Глупости. Ква риба по това време?! Морето е топло, рано е за риба. Риба се лови есента.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз се чудя как порция от 150 грама полуопържена цаца или трицона в Бургас е 3,80 лв!? Те сега разбрах. А 150 гр пържени картофи са 3,50 лв.
32
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕВРЕЙСКИТЕ ГЕЙОВЕТЕ УПРАВНИЦИ В ЕВРОПА ДОКОГА ЩЕ НИ ЗАЛЪГВАТ С ТАКА НАРЕЧЕНАТА (ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА) ТАКИВА ДЕМОКРАЦИИ И СВОБОДИ У НАС И В ЕС ИМА САМО ЗА ТЪМНИТЕ ,ЗА БЯЛОТО ХРИСТИЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ ИМА САМО ТЕРОР И ТОРМОЗ ОТ СЪЩИТЕ ТЪМНИ ПОДСТРЕКАВАНИ ЗА ТОВА ОТ ЕВРЕИТЕ. АКО ИМАШЕ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ,ТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС И НАТО .ВМЕСТО ДА СЕ ДОПИТВАТ ДО ХОРАТА УПРАВЛЯВАЩИЯ ЕС ЦИОНИСТКИ ЕЛИТ НАПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО НЕ ЗАЧЕТЕ РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ХОЛАНДИЯ И ФРАНЦИЯ
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
A, военните учения я били изплашили...

Виж ти...
30
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АМЕРИКАНЦИТЕ НОСЯТ САМО ЗЛИНИ НА ОКУПИРАНИТЕ ОТ ТЯХ НАРОДИ.
ДОРИ И ЦАЦАТА НИ ИЗБИХА.
29
18
 
8
 
! Отговори
медик преди 10 месеца
70 процента от почиващите по време на маневрите окуцяха с повредени коленни стави от МОЩНИТЕ облъчвания от кораби и самолети.За това защо не пишите,а пишите за цацата.
28
2
 
0
 
! Отговори
Хи-хи-хи: преди 10 месеца
"Ха-ха-ха", ти си най-голямото от "малките" изключения!
27
18
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 10 месеца
Всяка година се намира нещо да пречи на нашенските рибари, то не бяха "Ченгене скелета", то не бяха сондажите за газ, та не беше "Натура 2000", че и Военните учения взеха да им пречат. "Пишман рибарите" май ще се окажат, като "Пишман патриотите", всичко свързано с ЕС и НАТО взе да им пречи...... Дет се вика на кривите ракети и Космоса им пречи. Тя затова и думичката "рибар" у нас се използва като нарицателно за всякакви зевзеци и неудачници ... !!!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Mustafa ot Cham dere

Научи корените си и ще видиш че даже си още по-читав човек.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лелее, Мощната Държавна Машина конфискувала 57 (петдесет и седем) кг. некачествена риба. Тази година. Май наистина вече сме като Швейцария.
24
4
 
3
 
! Отговори
Mustafa ot Cham dere преди 10 месеца
Iskame v nato i eu zaednost dost da pravim...
23
3
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 10 месеца
Kой не скача е червен...