Военните учения изплашиха цацата, прясна черноморска риба не се намира...

Някои търговци във Варна предлагат замразена скумрия от Норвегия и шаран
19 авг 2017 09:09,
55
Военните учения изплашиха цацата, прясна черноморска риба не се намира...
Снимка: Архив, Булфото

Военните учения изплашиха цацата, а заради вятъра и топлото като чорба море се е изпокрил и сафридът, разказаха рибари от Варна пред в. "Труд".

Прясна черноморска риба на голямата борса в морската столица от десетина дни няма. Някои търговци са спуснали кепенци, а други предлагат само замразена скумрия от Норвегия и жив шаран от близките язовири в региона.

Според някои въдичари сафридът е мигрирал към Украйна заради по-студените води там, а и защото е подгонен от по-големите риби, които идват у нас през Босфора – лефер и паламуд.

Ситуацията е по-добра по Южното Черноморие, похвалиха се рибари от Бургас и Царево. Там има добър улов за дребен паламуд, т.нар. "циганка" и се очаква скоро да започне богат есенен урожай на едри екземпляри.

В родното море идва и дребен чернокоп по 150-200 грама и се охранва до над 300 грама. По-скъпите кръчми във Варна го предлагат пресен по 15-16 лв. за порция от 400 грама.

Вместо наша прясна цаца крайбрежните капанчета пробутват по-едра размразена балтийска трицона, особено на туристи, които нямат и хабер от рибарлък.

Замразената скумрия на варненската борса върви по 5.50-6 лева за килограм, замразен хек по 6.80 лева, сьомгова пъстърва по 12 лв., кило скариди по 15 лева, живи раци – 7 лева, пресни миди от фермите в Кранево и Българево – 3 лева.

Рано сутрин преди да са наскачали за проверка контролните органи мургави търговци предлагат край пазара прясна писия, която още мърда, за 20 лева за кило. Най-много рибарите я ловят на устието на река Камчия и по-малко се намира във Варненското езеро или срещу "Карантината" в Аспарухово.

На рибната борса "Краснодар" в Бургас пък буквално ври от морски дарове.  6 лева върви прясното попче, а черноморският сафрид – 10 лева. Това са двете пресни риби, които в момента се ловят в Черно море. Попчето на рибната борса, може да се намери и чистено на същата цена.

Черноморски едър паламуд, който е от миналата есен, върви по 10 лева. Калканът държи 20 – 25 лева.

Заради липсата на пресен улов това лято замря уличната нелегална търговия с риба във Варна. От началото на сезона в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) не е постъпил нито един сигнал за подобно нарушение.

Предишни години макар и трудно инспекторите хващаха прекупвачи, които с колички разнасяха трицона и малки попчета из малките улички около Колхозния пазар и в кв. "Аспарухово". Нелегалните търговци се снабдяваха от рибари призори на кейчетата под Аспаруховия мост и с викове "Рибе, рибе" обикаляха кварталите в търсене на наивни клиенти, готови да броят 3-4 лв. за кило накацана от мухите риба.

Не секват обаче другите нарушения в магазини и заведения, предлагащи морски продукти. Най-често инспекторите от ОДБХ откриват в хладилниците риба заедно с други продукти, морски дарове без етикет или с изтекъл срок на годност, рибни заготовки без партидни номера и маркировка. Случва се да засекат и неправилно размразена риба в ресторантите. Заради такива провинения от началото на лятото са конфискувани и унищожени 57 кг риба и 21 кг миди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
На кой му пука за рибата в Черно море като то е Кафяво!? Всички знаем че това море го наричат "***" на Европа. В тази враждебна за организмите среда се чудя дали има и планктон там.
38
0
 
9
 
! Отговори
Офф преди 6 години
Спрях да чета след "чорба"... Що за изразяване следва, не ми се чете нататък. Напрегнете се, де, новинарски сайт не значи махленска седянка.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Пиши на кирилица бе ***. После обвинявай американците.
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DELFINITE IZMORIXA I KOI ZNAI KOLKO OTROVI XVYRLIXA USA I OP RIBARITE VINOVNI
35
8
 
8
 
! Отговори
Честито ви НАТО преди 6 години
Да, някога също имаше учения, но си ги планирахме ние кога и как.А сега... кой пита окупираната държава с марионетно правителство
34
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 6 години
Това с ученията са пълни глупости.През осемдесетте години ходехме на море на Шабла.По цял ден летяха самолети-български,минаваха звуковата бариера,гърмяха и трещяха,пък ние ловяхме от естакадата и от брега сафрид.През август,в най-голямата жега.Просто съсипахте и изядохте всичко,селяни ненаяли се
33
0
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 години
, че е заради ученията! В такова топло море рибата бяга на по-студено! Пролет и есен се лови много риба!
32
0
 
11
 
! Отговори
Уф... преди 6 години
Глупости. Ква риба по това време?! Морето е топло, рано е за риба. Риба се лови есента.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз се чудя как порция от 150 грама полуопържена цаца или трицона в Бургас е 3,80 лв!? Те сега разбрах. А 150 гр пържени картофи са 3,50 лв.
30
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРЕЙСКИТЕ ГЕЙОВЕТЕ УПРАВНИЦИ В ЕВРОПА ДОКОГА ЩЕ НИ ЗАЛЪГВАТ С ТАКА НАРЕЧЕНАТА (ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА) ТАКИВА ДЕМОКРАЦИИ И СВОБОДИ У НАС И В ЕС ИМА САМО ЗА ТЪМНИТЕ ,ЗА БЯЛОТО ХРИСТИЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ ИМА САМО ТЕРОР И ТОРМОЗ ОТ СЪЩИТЕ ТЪМНИ ПОДСТРЕКАВАНИ ЗА ТОВА ОТ ЕВРЕИТЕ. АКО ИМАШЕ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ,ТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС И НАТО .ВМЕСТО ДА СЕ ДОПИТВАТ ДО ХОРАТА УПРАВЛЯВАЩИЯ ЕС ЦИОНИСТКИ ЕЛИТ НАПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО НЕ ЗАЧЕТЕ РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ХОЛАНДИЯ И ФРАНЦИЯ
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A, военните учения я били изплашили...Виж ти...
28
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМЕРИКАНЦИТЕ НОСЯТ САМО ЗЛИНИ НА ОКУПИРАНИТЕ ОТ ТЯХ НАРОДИ.ДОРИ И ЦАЦАТА НИ ИЗБИХА.
27
19
 
8
 
! Отговори
медик преди 6 години
70 процента от почиващите по време на маневрите окуцяха с повредени коленни стави от МОЩНИТЕ облъчвания от кораби и самолети.За това защо не пишите,а пишите за цацата.
26
19
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Всяка година се намира нещо да пречи на нашенските рибари, то не бяха "Ченгене скелета", то не бяха сондажите за газ, та не беше "Натура 2000", че и Военните учения взеха да им пречат. "Пишман рибарите" май ще се окажат, като "Пишман патриотите", всичко свързано с ЕС и НАТО взе да им пречи...... Дет се вика на кривите ракети и Космоса им пречи. Тя затова и думичката "рибар" у нас се използва като нарицателно за всякакви зевзеци и неудачници ... !!!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mustafa ot Cham dereНаучи корените си и ще видиш че даже си още по-читав човек.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелее, Мощната Държавна Машина конфискувала 57 (петдесет и седем) кг. некачествена риба. Тази година. Май наистина вече сме като Швейцария.
23
4
 
3
 
! Отговори
Mustafa ot Cham dere преди 6 години
Iskame v nato i eu zaednost dost da pravim...
22
3
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Kой не скача е червен...
21
7
 
9
 
! Отговори
РИБАР преди 6 години
Ще напиша ЖАЛБА до Еврокомисията - НЯМА РИБА в Черно Море .Кой как иска си стреля Ядрени Бомби до България за Опити , Руснаците си държат Корабите и Подводниците на Кей , Американците си Стрелят на воля в Средата на Морето .
20
4
 
22
 
! Отговори
Недоумяващ преди 6 години
Тия натовци що си не правят ученията някъде край Норвегия, Швеция и натам някъде а се довлачили в Черно море. Я Сиеонов да се захване и с тях.