Военните учения изплашиха цацата, прясна черноморска риба не се намира...

Някои търговци във Варна предлагат замразена скумрия от Норвегия и шаран
19 авг 2017 09:09,
55
Военните учения изплашиха цацата, прясна черноморска риба не се намира...
Снимка: Архив, Булфото

Военните учения изплашиха цацата, а заради вятъра и топлото като чорба море се е изпокрил и сафридът, разказаха рибари от Варна пред в. "Труд".

Прясна черноморска риба на голямата борса в морската столица от десетина дни няма. Някои търговци са спуснали кепенци, а други предлагат само замразена скумрия от Норвегия и жив шаран от близките язовири в региона.

Според някои въдичари сафридът е мигрирал към Украйна заради по-студените води там, а и защото е подгонен от по-големите риби, които идват у нас през Босфора – лефер и паламуд.

Ситуацията е по-добра по Южното Черноморие, похвалиха се рибари от Бургас и Царево. Там има добър улов за дребен паламуд, т.нар. "циганка" и се очаква скоро да започне богат есенен урожай на едри екземпляри.

В родното море идва и дребен чернокоп по 150-200 грама и се охранва до над 300 грама. По-скъпите кръчми във Варна го предлагат пресен по 15-16 лв. за порция от 400 грама.

Вместо наша прясна цаца крайбрежните капанчета пробутват по-едра размразена балтийска трицона, особено на туристи, които нямат и хабер от рибарлък.

Замразената скумрия на варненската борса върви по 5.50-6 лева за килограм, замразен хек по 6.80 лева, сьомгова пъстърва по 12 лв., кило скариди по 15 лева, живи раци – 7 лева, пресни миди от фермите в Кранево и Българево – 3 лева.

Рано сутрин преди да са наскачали за проверка контролните органи мургави търговци предлагат край пазара прясна писия, която още мърда, за 20 лева за кило. Най-много рибарите я ловят на устието на река Камчия и по-малко се намира във Варненското езеро или срещу "Карантината" в Аспарухово.

На рибната борса "Краснодар" в Бургас пък буквално ври от морски дарове.  6 лева върви прясното попче, а черноморският сафрид – 10 лева. Това са двете пресни риби, които в момента се ловят в Черно море. Попчето на рибната борса, може да се намери и чистено на същата цена.

Черноморски едър паламуд, който е от миналата есен, върви по 10 лева. Калканът държи 20 – 25 лева.

Заради липсата на пресен улов това лято замря уличната нелегална търговия с риба във Варна. От началото на сезона в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) не е постъпил нито един сигнал за подобно нарушение.

Предишни години макар и трудно инспекторите хващаха прекупвачи, които с колички разнасяха трицона и малки попчета из малките улички около Колхозния пазар и в кв. "Аспарухово". Нелегалните търговци се снабдяваха от рибари призори на кейчетата под Аспаруховия мост и с викове "Рибе, рибе" обикаляха кварталите в търсене на наивни клиенти, готови да броят 3-4 лв. за кило накацана от мухите риба.

Не секват обаче другите нарушения в магазини и заведения, предлагащи морски продукти. Най-често инспекторите от ОДБХ откриват в хладилниците риба заедно с други продукти, морски дарове без етикет или с изтекъл срок на годност, рибни заготовки без партидни номера и маркировка. Случва се да засекат и неправилно размразена риба в ресторантите. Заради такива провинения от началото на лятото са конфискувани и унищожени 57 кг риба и 21 кг миди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то пък кога е имало прясна риба
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BLAKC DEATH FOR USA
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехеиии, цели 57КГ риба и 21КГ миди, че то само в града има 500 ресторанта, по една мида да бяха намерили размразена пак щяха да хванат повече??
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че учението не започна от западната ни граница. Сега турците, украинците, руснаците ще си хапват прясна риба, а ние ще събираме гилзи за старо желязо. Пак сме на кяр.
15
20
 
9
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Подобни "анализи"биха предизвикали див възторг сред русофилското сборище край Копринка, но за щастие аудиторията на Днес е по-интелигентна. С малки изключения, разбира се.
14
9
 
16
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 6 години
''Правилно'', ученията на атлантическите ''божества'' в Черно море не само не намаляват рибните запаси, но и ги увеличават понеже карат рибите да се чифтосват като за световно, от екстаз, че около тях плуват натовски корита!
13
8
 
12
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 6 години
На теб още ли ти кънти в празната демократична кратуна социалистическата пропаганда!? А иначе Дунавът който събира всичката ''чистота'' на запада е ''като изворна вода'' и ''пречиства'' Черно море!
12
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната долнопробна руска хибридна пропаганда съчинена от парцала на Петьо Блъсков. След този опус може да очакваме нов, в който да се описва как натовските самолети докарват проливен дъжд и градушки а кокошките престават да снасят от стрес. И не знам, защо се трие.
11
1
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
риба...ама цаца...
10
2
 
15
 
! Отговори
Дунав преди 6 години
Заповядай да се изкъпеш в чистия Дунав :) или вода да пийнеш . От запада я филтрират за *** (номер 10 )
9
3
 
10
 
! Отговори
ПОЗНАТО преди 6 години
Помните ли миналата Година обвиненията към Рибарите - бяха избили Делфини ?Рибарите отговориха че виновни са Военните Учения на Турция и Сонарите им ?
8
7
 
11
 
! Отговори
zaw12929 преди 6 години
ДОКАТО ПЕЙО И ЯНКИ ПЛАШАТ ГАРГИТЕ- ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ ИМАТ ВЕКОВНИ ДЪРВЕТА С ВСЯКАКВИ ПТИЦИ, А НАЙ КРЕСЛИВИТЕ, ПОДОБНИ НА ЗАПАДНИТЕ САНКЦИОНЕРИ НА РУСИЯ ПЛАШАТ ВОЕННИТЕ УЧАСТНИЦИ В МАНЕВРИТЕ.УПЛАШЕНИ ОТ ГАРГИТЕ, А КАТО ЧУЯТ ЗВУК НА РУСКИ САМОЛЕТ, ЛЕТЯЩ В ТЕРИТОРИЯТА НА РОДИНАТА СИ- МАНЕВРИСТИТЕ НАПЪЛВАТ ГАЩИТЕ... СЪДБА...
7
26
 
12
 
! Отговори
ние не сме глупави преди 6 години
След години на тровене на Черно Море от СССР дълго време се опитваха да ни убедят че това ставало през Дунав от подлия Запад. Постепенно рибните ресурси се свиха до цаца, но и тя е на свършване.А пък рибата не четевестници че да се уплаши от военните учения.Аман от социалистическа пропаганда, насочена към най-елементарните слоеве на населението.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кит другари, истински наш роден социалистически кит!!!ПС: Жалка работа :)
5
14
 
9
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 6 години
Имаше един дупетатин, който ни плашеше, че кога България влезе в НАТО натовските войници ще ни влизат в мазите и ще ни окрадат бурканите. Нещо като руските войници през 1944-45. Те за'тва клечах през целото учение пред мазата, що моо да ми са падне на мене некоя натовка да доде да ми краде бурканете. Ама никой не доде. А у вас как са бурканете?
4
11
 
5
 
! Отговори
айде е е преди 6 години
Те сега на Руския флот Цаца ли му викат?Навремето кодовата дума беше Орехче.
3
13
 
8
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Пропаганда за мyрзилки и недоквакани. До Баба Яга, Торбалан, Змей Горянин и Върколаците се появиха и Американците. Понеже те, заедно с Евреите, Масоните, Илюминатите, Темплиерите и Извънземните са новите плашила за лyмпените.
2
2
 
14
 
! Отговори
Смях се с глас! преди 6 години
В основното училище имахме една много дебела, зла и истерична учителка по география, с прякор "Баба Цаца Инквизицията". На всичко отгоре беше злопаметна и отмъстителна.Едни от най-често употребяваните от нея заплашителни изрази бяха:"Като те ощипяааааа!" и"Като те настъпяаааа!"Изричаше тези заплахи с почти оперетен тон, кресчендо. И досега звучи в ушите миТа значи, опитах се да си представя как военният флот плаши Цаца Инквизициятасъс залпове :)))
1
4
 
12
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
О,ооооо тя Цацата още не е е разбрала какво хамериканско учение и се готви!!! Ще се изплаше не ами...ще и се види тясно и Черно море! :) Скоро ще е, няма страшно!