Рекорд край Бургас: Змия с дължина... 2 метра!

Неотровен смок е и принадлежи към вида "Голям стрелец
22 авг 2017 15:23,
21
Рекорд край Бургас: Змия с дължина... 2 метра!
Снимка: Facebook

Змия с рекордна дължина бе открита край Бургас. Екип от учени е намерил влечугото при рутинен мониторинг в района.

Специалистите са биолози от БАН, от Софийския университет и от Шуменския университет, с ръководители проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев.

Учените са установили, че змията е неотровен смок и принадлежи към вида "Голям стрелец" /Dolichophiscaspius/, а дължината й е 203 сантиметра, съобщи БТА.

Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Досега на територията на България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 сантиметра. За съжаление за единия екземпляр информацията е много оскъдна. Той е открит от учения Андрей Стоянов от Национален природонаучен музей на БАН, но няма снимки или данни за нейния пол и географско находище.

Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и от Димитър Плачийски в Източните Родопи - тя е е женска и е с дължина 202 сантиметра.

"Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за вида "Голям стрелец", коментират проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които са документирали откритието на змията край Бургас.

Биолозите допълват, че змията не е отровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На змиите мониторинг е ок,ама на джигите що няма мониторинг,а?Че много се развъдиха по провинцията!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаКъде прочете, че са я убили? Аз до вилата убих стрелец 1.40 м и така се погнусих от себе си, че се заклех никога да не правя това! Всъщност стрелецът е изключително красиво и полезно животно. Но жена ми е голям офиофоб (не знам има ли такава дума или по-добре "серпентофоб"), и остана много разочарована от моята клетва и бунт.
18
0
 
3
 
! Отговори
doc преди 6 години
Тук има някои хора които наистина са решили, че могат да поучават професионалисти. Какво ще стане като намериш змия и извикаш РИОСВ? Как да си вземат хората информацията за пол, дължина и т.н. - РИОСВ ли ще им я измери? Това са хора от БАН и университети, имат си разрешения и т.н., не е Манчо от Бацова маала... Другия пък капаците - смоковете спокойно минавали два метра, ставали три метра. Вие ли ще давате акъл на учени на които това им е работата не мога да разбера.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това не е нищо в сравнение с моя смок единственият му недостстък че е с едно око и по някои път не вижда добре и влиза в чужди дупки
16
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Написаното не е нещо сюрпризиращо, като информация. Такъв вид змии с такива размери ги има в природата, просто не са хващани и притеснявани за да бъдат измерени. Този вид змия е защитен биологичен вид и трябва да се сигнализира РИОСВ и Окръжна прокуратура Бургас. Не може в извън нас. мято/не е необходимо извеждане на защ. вид/ и ако за научни цели да се стресира, хваща защт. вид. Има техника, с която се правят изследвания
15
13
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Смокът не е безвреден, той напада и бие с опашката доста силно.А уплахът може и да убие някой със слабо сърце.Така че аз тази двуметрова гад бих я утрепал.
14
1
 
12
 
! Отговори
Зеленоват преди 6 години
Милото симпатично змийче- пуснете го милото да си пълзушка на воля по полята
13
6
 
6
 
! Отговори
Спрете експеримента! преди 6 години
Преди години писаха как някакви откачени искаха да развъждат кобри на свобода в южна България. Писаха за някакви язовири, където рибари са намерили пирани. Досега нашата страна беше благословена само с пепелянка и усойница, но тенденциите са да се завъдят други опасни змии като мамби и кобри.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запознат, Вие каква професия имате? Университетите правят експедиции с цел практика. Вие вероятно очаквате биолозите да са виждали жаба само в природо-научен музей? Не знам с какво образование сте, но змиите са студенокръвни и през студените сезони не могат да бъдат видени. Учеше се в шести клас.
11
10
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
А защо я убиха.Смока стрелец е защитен вид.
10
3
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен 7:Прави впечатление,че абсолютно всички "експедиции",на всички институции,като се започне от вицепремиера и стигне до леля Мара,чистачката от МС,са по цялото Черноморие,и северно и южно,и все в пика на сезона???И покрай тия "експедиции",за някой институции научаваме за първи път?!?!?!Друг е въпросът каква и колко работа ще свършат???
9
4
 
31
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
До Селенин Змията е неотровна и освен да плаши селяни друга вреда няма.А ползите са че,яде гризачи и други вредители ,които ти изяждат житото от нивичката или сланинката от мазичката.Змиите са полезни сложи си го в ***.
8
24
 
9
 
! Отговори
Селенин преди 6 години
Тия като им гледам физиономиите кви са будали, 100% са я пуснали без да я убият!
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле за какви глупости се харчат грешни пари...Тази "експедиция" е траела поне месец по южните курорти в пика на сезона
6
4
 
16
 
! Отговори
Е преди 6 години
Кой изгуби жена си?
5
6
 
2
 
! Отговори
Inemo преди 6 години
Pazitelkata na vinarska izba v malko tarnovo li e?
4
4
 
27
 
! Отговори
Змиеносец преди 6 години
Мммммм... огромен научен принос. Смоковете съвсем спокойно достигат 2 метра, ако имат храна в региона си. Който се занимава с влечу/ги знае много добре.
3
4
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
То да имаше и тебе някой, ама...
2
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива смоци колко съм изтрепал! Даже и по - големи.
1
8
 
15
 
! Отговори
Кандидат доцент преди 6 години
Мониторинг за змии! Напреднахме доста!