В Шуменското плато: Манастири в скалата, далеч от суетата

Те не са популярни за туристите заради липсата на добър път
22 авг 2017 13:15,
4

Снимка: Булфото

Скални манастири, разположени в Шуменското плато, привличат само познавачи. Те не са сред най-популярните туристически обекти и остават далеч от суетата на туристите.

Една от причините за това е, че до голяма част от тези манастири няма маркирани пътеки, пътят е непрестъпен освен за високопроходим автомобил или пеш, а дори и да успее човек да ги открие, достъпът до повечето от тях не е обезопасен, пише "Булфото".

Едни от тези скални манастири, Осмарските, се намират в местността "Осмарски боаз", северно от село Осмар, два се намират в "Троицкия боаз" над село Троица, Ханкрумовския манастир се намира в "Калугер боаз", а Дивдядовския над кв. Дивдядово на гр. Шумен.

Най-големия и най-запазен е Костадиновият манастир. Издълбан е на височина около 8 – 10 метра в отвесна скала.

През есента на 2011 г. е изградена метална стълба на мястото на старата дървена, посредством която е улеснен достъпът до него. Предполага се, че манастирът се е наричал "Св. Св. Константин и Елена".

В него още могат да бъдат забелязани олтар и фрагменти от стенописи. Състои се от две отделения.

Източното представлява църква с почти квадратна форма. Западното е с неправилна форма, има множество ниши, жлебове, монашески гроб и изсечени в скалата нарове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скалните манастири са най-древна християнска традиция. Има я навсякъде в Средиземноморието. Много преди Османската империя.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като студенти се качвахме без стълба. Добре е, че някой все нещо е направил.Не е добре, че в материала не пише кой. Нужно ли е доброто винаги да е анонимно?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилича на Света Гора. Там се качихме с познати до пещерата на един светец отшелник, където е живял, беше си страшничко, нависоко в скалата и само една стълбичка по която внимателно стъпваш.