Арести и солени глоби за родни къмпингари в Гърция

Нашенците обаче не са търсили помощ от консулството или МВнР
23 авг 2017 07:52,
30
Арести и солени глоби за родни къмпингари в Гърция
Снимка: pixabay.com

Българите, които са били арестувани и глобени за диво къмпингуване в Гърция, не са търсили помощ в консулството или от външно министерство.

Преди дни арест и глоба от 150 евро на човек отнесоха поредните трима българи за опъване на палатки в неразрешена за къмпингуване зона на Халкидики. Нарушението извършено на най-силно охраняваните плажни ивици на Халкидики.

Сънародниците ни са санкционирани и за оставени отпадъци на плажа по Закона за замърсяване на околната среда. В този случай глобата е над 300 евро.

От външно министерство обясняват пред "Монитор", че няма обобщени данни колко общо българи са били хванати и глобени за незаконно или диво къмпингуване в съседна Гърция. Причината за това е, че всяка община на място решава каква да е санкцията и тя не е длъжна да уведоми родното консулство.

Същевременно няма и българи, които да са звънели и да са се оплакали във ведомството, че са глобени. В повечето случи те не стоят дълго в ареста, а веднага биват пускани, след като им се издаде акт за нарушение и той бъде платен.

На 3 август бяха задържани 12 нелегални на къмпинг в зоната Ситония, Халкидики, като двама от тях бяха нашенци.

Дивото къмпингуване е нелегално в Гърция по силата на закон 392, регулиращ някои положения в туризма и приет още през 1976 година. Първоначалната забрана е за разполагането на палатки и каравани в района на плажове, паркове, археологически обекти, гори, и обществени комунални зони. През 1993 забраната е залегнала и в нов закон с номер 2160, където вече е абсолютна за цялата територия.

Категорично забранено обаче бивакуването на самия пясък. И пак с едно изключение. Забранено е да разпънете палатка на плажа, но не и да спите там в спален чувал и дори без него.

В цяла Гърция е забранено и паленето на открит огън.

Според туристическите форуми все още има места на юг от Пелопонез, където дивото къмпингуване се толерира, но на Север става все по ожесточено. И все пак има вратички за заобикаляне на забраните.

Можете да минете по-евтино, отколкото в къмпинг, ако си разпънете палатката в близост до бар или търговски обект на техен терен и ползвате например храна или кафе при тях. И в този случай по гръцките закони обаче собствениците на недвижим терен могат да приютят максимум 1 палатка или една каравана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
38
 
! Отговори
Boto преди 6 години
Ако днес редакторите не са решили отново да ми трият мненията, защото ги критикувам да напиша ....Ходил съм 2 пъти на палатка в живота си все на къмпинг. Това не е за мен. Не отричам начина на почивка на всекиго затова и не коментирам дали е добре или зле дивото къмпингуване, каравани хотели и т.н.Това, което ми прави впечатление, че явно е Гърция законите се спазват. Някой си върши работата и проверява. Ако не ти харесва закона се бориш с него не го нарушаваш...
24
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно! Когато българите са в Англия , Германия , Щатите си налягат парцалите , спазват правилата и не се правят на отворени ! Но когато посещават Сърбия , Гърция , Македония и др. от региона , там се държат с необосновано високомерие , нахалство и простотията им избива яко!
23
3
 
37
 
! Отговори
къмпингар преди 6 години
На снимката е показана тента, а не палатка. Разликата е в това, че тентата може да се опъва на плажа и не се смята за къмпингуване
22
1
 
42
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До АнонименЕдинственият проблем който аз виждам е, че някои сънародници наистина са много мърляви и с много лоши хигиенни навици.--Но, пък, с тежки претенции, кое може и кое не. Някой спомена Иракли - там пишkaрите и евтиняците много зaсрaха, да...
21
0
 
34
 
! Отговори
Az преди 6 години
На юг от Пелопонес има само вода, идеално място за палатки, нали така уважаеми журналисти ?
20
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да не ви е Русия или България да хвърляш *** навсякъде ?По нормалния свят не може да цапаш както ти е кеф.
19
0
 
38
 
! Отговори
Америка преди 6 години
Човека е описал че не можецда се яде и пие на плажа в Ню Йорк, а поредния български тъъпанар му казва, че не бил виждал Америка...Братовчед ми живее в градче близо до Нюйорк и също казва че на плажа се ходи само за плажуване.А това че не различавате Ню Йорк и Америка е типична черта на байГаню.Всеки щат си има собствени закони, кореспондиращи с федералните им закони.
18
3
 
32
 
! Отговори
До 1234 преди 6 години
Ти да бе ходиш у некви приюти, за бездомници в Гърция на почивка, бе?
17
4
 
33
 
! Отговори
Фют преди 6 години
Усещам, какво ви готвят управляващите, с тия статии :)Пак ще ви пребъркват, като лошите баткофци, на лафката фочилище!
16
2
 
33
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
виждал си америка през крив макарон ти. на плажа само алкохол не можеш да пиеш и пак можеш ама трябва да се криеш
15
7
 
38
 
! Отговори
1234 преди 6 години
До Анонимен 12Аз пък се отказах и преди да прочета тази статия.От 1996г.ходя само в Гърция на море.Е,тази година ми беше последна.Мега разочарование за не знам кой път.Западнало,остаряло,овехтяло и всяка година двойно увеличение на всичко.Което е ОК,но поне обслужването да е на ниво.А то,сърдити келнери и собственици.Хвърлят менюта и чинии,като на кучета.Всичко пържено е със стара мазнина и като хапнеш ти се сгажда.Няма еспресо вече,а варено кафе в бака от стереопор.Сок е разтворим танг.***
14
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще разберете, че статията се пише от някой журналист, но се набира като текст от някой стажант или студент на хонорар.Добри пари си докарват с това писане през нощните часове.
13
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години наши рибари почнаха да ловят риба в гръцките реки и язовири... наложи се Гърция да направи нов закон заради нашите иддиоти, които оставяха купища *** след себе си!Това ни научи комунизма- чисто в къщи, а навън хвърляй, там е държавно и чуждо, може да цапаш на воля!Това ви завеща като манталитет бай Тошо Правешки.
12
0
 
38
 
! Отговори
Бай Христо преди 6 години
Казва се ПелопонеС.Да бяхте учили история госпожо Пейчева!
11
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години бях в Ню Йорк. На международна конференция по храните.След заседанията се разхождахме.Отиваме на плажа, хапваме сандвичи и кола.И като дойдоха ченгетата стана една...Добре, че бяхме с баджовете от конференцията! Като разбраха че сме за пръв път в Щатите ни глобиха само по 100$.Там не може да ядеш, пиеш или пушиш на плажа, на пясъка. Може само в плажните заведения. Пясъка им беше чист, няма фасове и клечки, няма салфетки о огризки от плодове!Американска им работа...!
10
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тенденциозно пишат и обработват общественото мнение, да се откажем от морето в Гърция, но това няма да се получи.
9
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млък бе,селчо! Трай си и пускай в джоба на мутрягите!
8
1
 
65
 
! Отговори
Ред преди 6 години
Хората си имат правила и следят за спазването им. Това да не е в България да си сложиш палатката, където ти скимне.
7
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е там не може като на нашите тука еко-катунари да завземеш плажа и да живееш на него цяло лято като го о*ираш, ползваш безплатно общински ток и вода и като се опитат да те изгонят да викаш телевизия да се оплакваш.
6
1
 
39
 
! Отговори
Бай ... в Гръцко! преди 6 години
Кеф! Кеф! Кеф!