Кандидат-митничарите без тест за интелигентност!?

Мотивът за отпадането на изпита е, че няма кадри
23 авг 2017 07:20, Василия Пейчева
34
Кандидат-митничарите без тест за интелигентност!?
Снимка: Архив, Булфото

Кандидатите за митничари вече няма да държат тест за интелигентност. Финансовото министерство предлага отмяна на тези изпити с мотива, че се налага да се облекчи процедурата за назначаване на кадри в Агенция "Митници" (АМ).

Оказва се, че много висок процент от желаещите да работят в Агенцията нямат елементарни познания и логично мислене, провалят се на тестовете и свободните места остават непопълнени, пише "Сега".

Агенция "Митници" въведе тест за обща култура за първи път през 2010 г., защото се оказа, че напиращи за работа не знаят дали Гъpция ни е южна или ceвepна cъceдка и през кои държави може да е преминала задържана на нашата граница пратка наркотици, тръгнала от Колумбия. После тази проверка отпадна, защото имаше много скъсани. Но през 2015 г. тогавашният директор на митниците Ваньо Танов върна изпита, за да вдигне нивото на кадрите.

Сега обаче пак е на ред облекчаване на процедурата за назначаване, за да се насърчи интересът към митническата професия и на конкурсите да се явяват по-голям брой кандидати, пише в мотивите на МФ.

Според предложените промени в Наредбата за професионалната и психологическа пригодност при назначаване в системата на митниците ще отпаднат изпитите за интелигентност не само за новаците, но и за служителите, които кандидатстват за по-висок пост.

За сметка на това обаче се въвежда тест за интегритет. Става дума за изследване за професионална и психологическа пригодност "поради спецификата на митническата дейност и високите изисквания към служителите", пише в мотивите. На практика проверката за интегритет трябва да подскаже дали кандидатът е склонен да взима рушвети и да не "забелязва", ако негови колеги прекрачват закона.

И тестовете за интегритет не са новост. Изпитите за лоялност и неподкупност бяха въведени преди години, но дадоха трагични резултати. Така например близо 60% от митничарите от Капитан Андреево бяха заведени от психолога в графа "контрапродуктивни".

При попълването на въпросника те с лекота признали, че са нарушавали закона между 5 и 10 пъти и е нормално да се "покрива" колега и че има и благородни лъжи на работното място.

Подобни кадрови неволи има и МВР. Вътрешният министър Валентин Радев вече много пъти се оплаква, че кандидатите за работа в полицията се провалят на тестовете за интелигентност, а често не могат да покрият и физическите нормативи.

"Да започнем от това колко е трудно да намерим качествени хора. Колко много отпадат от тях поради образователни и всякакви други причини... Може би критериите ни да са високи", каза той преди около месец.

Друг проблем според силовия министър е, че на конкурсите се явяват едни и същи хора. След като се изложат на изпитите в една областна дирекция, отиват да се пробват в друга.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Бора преди 3 години
кандидатствал съм 2 пъти в митница столична и двата пъти ги минавам тестовете. смея да твърдя че теста за интелегентност не е проста манджа. винги се провалям на интервюто щото то е с най голяма тежест в общата оценка и е най субективно. на въпростите как се казвам, какво съм завършил, какво съм работил и на кого съм човек никога не мога да отговоря правилно
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, отпаднал е по-важният от тестовете. Останал е тестът за интегритет, който няма как да даде някакъв резултат по простата причина, че човек сам по себе си може да се превърне от честен в корумпиран според условията, при които го поставят и психолозите го знаят прекрасно. Правени са психологически експерименти, които са доказали, че човек при подходящи условия прави дори неща, които решително не одобрява. А при 600 лв. брутна заплата, колко време един митничар ще бъде неподкупен?
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо митничарите да държат тест за интелигентност!? ДЕПУТАТИТЕ, дето решават съдбата на България ДЪРЖАТ ЛИ ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ? МИНИСТРИТЕ И ПРИРАВНЕНИТЕ НА ТЯХ? ЛИДЕРИТЕ НА ПАРТИИ? Що за привилегии за тези хора? А те би трябвало да минават и тест за нравственост, нали? А не да скачат от една партия в друга - там където им е изгодно! В пари, разбира се!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25 май не си в час, преди няколко месеца за 25 места се явиха 18 души. Никой не иска да работи за 570лв, 12 часови смени. Предишните 6 напъна дето се записаха се чудеха как да напуснат, без да платят 3000лв неустойка. Като изкараха 3-4 месеца и разбраха, че от десетилетия митницата е мит и ще са на 600лв, предпочетоха да напуснат, да платят 3000лв и да бачкат нещо по-лесно за 2 пъти повече пари.
29
1
 
3
 
! Отговори
Интилигента преди 3 години
И щях дазабравя унези кат нима искът шъ пудам в МВРТО ама нимога дъ каръм бързу щоту каръм саму по черну жигулиту. Амъ ма хване идин и вика- аку отидиш по асфлтъ щи играя идна сопа у главътъ-тъй вика Иначе бягам и скачам 2м ут мясту. Вечи казъх чи съм инелигентен инъче
28
0
 
7
 
! Отговори
кандидат за солу.... преди 3 години
Естествено , че ще отпадне теста!
Шеф на митниците е
ЕКЗЕМПЛЯРА Георги Костов.
И и и и ... всички митничари трябва да са по тъпи от него.
Не трябва да са по умни от шефа.... и от ТИКВАТА.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май на този интегрити тест всъщност много хора не се провалят. Трябват им по-лесни за корупция.
26
2
 
4
 
! Отговори
Интилигента преди 3 години
Явиявал сам се 10 пати от митницана митницаивсе съ мекъсали по-писънито- ни ми било съ разбирълу многу многу инъче съм интелигентен така ми казват аверити Многу съ подли там Айди чау от мен!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Ontio преди 3 години
Bulgarite ne mogat da zakachat edna patna tabelka zdravo na vhodnata si porta...pf....
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха наплива е 100 души за 1 позиция, но те не могат да намерят кадърни и затова ще свалят изискванията?
Какво да кажат другите работни позиции където за 1000 отворени места идват 10 човека?
23
5
 
11
 
! Отговори
2 преди 3 години
ще го махнат ами.щом и там вече има цветнокожи-пък от тях каква интелигентност?
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за документи плащаш 100 лева за съдимост, медицински и т.н. За транспорта от провинцията още 100 лева за тестове и интервюта. Така на практика хора от провинцията отпадат че кой е луд да се бръкне за 200 лева най-малко и после го режат. А можеше онлайн и всички документи са електронни от болниците, съда и университетите.
21
0
 
37
 
! Отговори
Камен преди 3 години
По-скоро ми се струва, че проблема е, че нашите хора не могат да минат теста, пък тези дето го минават не са наши хора. Ако следваме тази логика следващата стъпка трябва да е болниците да започнат да назначават лекари без диплома по медицина, защото няма достатъчно с диплома и местата остават незаети.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тате-вото и чичо-вото не могат да влязат лесно. Трябва много рушвети. После трябва цяла година да се избиват...
Но, сега ще е по-лесно.
19
0
 
16
 
! Отговори
Разбира се :) преди 3 години
До Анонимен

Разбира се че е трагично състоянието с "матреала" в България. Най-после стигнахме и до тази фаза!! Да почнат да ценят мислещите и желаещите да работят :) . Ей сега настъпи и косенето. Сега почваме да си искаме от работодатели и партньори: " ..искаш и да мисля - още 50% отгоре, искаш да взимам решения - още 100 % отгоре, искаш да нося отговорности - още 200 % отгоре, искаш допълнителен труд - няяяммааа!!! ", да си търсят при Боко хора :)
18
1
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
От личен опит видях как назначават и в Митниците и в ДАТО .... и на двата конкурса първи, но на интервюто те късат. В ДАТО дори по този начин елиминираха първите двама с най-много точки и назначиха кандидат с IQ=2. На интервюто в Митниците не успях да постигна добри резултати на въпросите - Как се казвам? Какво съм завършил? Къде съм работил преди? и др. от този тип ..... Трябва да оставят тестовете и да премахнат оценката от интервюто...... иначе ще продължат да назначават Т.п.ци
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В народно събрание, министрите и общините няма никакви тестове.
16
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 3 години
Явявал съм се трипъти на конкур в Агенция Митници и трите пъти съм изкарвал висок резултат. На интервюто се гаврят с теб, защото не могло човек със степен магистър да работи в тази област. Не знам къде е истината на статията и как от явили се 300 човека и минали теста 25%, да не могат да се изберат качествени хора. Сега като се махне теста, сигурно ще намерят хора да знаят коя е северната ни съседка. Успех на новите кандиати!
15
1
 
21
 
! Отговори
Ессед преди 3 години
Защо да облекчават. Като са прости да ходят да пасат патки не да се бутат за митничари!
Такава глупост пак на гърба на данакоплатците. Крайно време е да се научим ,че ако искаме да сме добре трябва да се образоваме.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигане на заплатите до 5-6 бона и гарантирана работа за 5-6 години без уволнение както е при кметовете ще привлече висшисти и по-качествени хора.