"Опера", кувьорчета... Димитровград празнува със соц апартамент

Бригадирският град отбелязва 70 години от създаването си
Обновена: 23 авг 2017 19:56 | 23 авг 2017 19:36, Красимир Ангелов
65

Снимка: Община Димитровград

Атрактивен ретро апартамент, който пресъздава социалистическия бит от времето след 1951 година, се открива по повод 70-годишнината от създаването на града, съобщи местната администрация.

От там уточняват, че е избран периодът от историята, в който са построени вече първите блокове в новия град и хората се нанасят да живеят в тях по начин, който е по различен от познатия им живот на село. Дотогава пристигащите от всички краища на страната бригадири са били настанени във временни дървени постройки и палатки.

Апартаментът се състои от четири стаи. Всички изложени в него предмети са автентични. В пресъздаващото соцбита жилище най-атрактивна е кухнята, където е изградена и типична за времето си мивка от тухли.

От 50-те години на миналия век е и леглото с пружина, дървената маса за хранене и традиционният бял бюфет с посуда вътре.
 
Останалите стаи са спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие. Тук на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели. Гостната или всекидневната е стаята, в която се намира голяма масивна полирана маса с тежка плюшена покривка и т.нар. полирован бюфет, където са се нареждали по-скъпите сервизи. Интериорът се допълва от радио, грамофон и работещ черно-бял телевизор "Опера".

Във всички стаи има характерните за онова време жакардови килими и кувьорчета по стените. Четвърта стая е обзаведена като кабинет. Тя в бъдеще ще функционира като информационен център, където туристите ще могат да получават информация за забележителностите на общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
10
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Имало "кът за ръкоделие"Вечер, ако не ти даде жена ти,отиваш в тоя кът и освобождаваш напрежението :)
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава строяхме градове, сега "павираме" Дондуков...
4
5
 
17
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 5Това е бутафория.Телевизор "Опера"през 51ва.Защо им е след като в Бг има тв от '59г.хаха Смях.До '70г масово са били комуналните жилища.
3
7
 
22
 
! Отговори
И кое е лошото? преди 6 години
През 1951г. повечето апартаменти, а дори и хотели в добрата стара Англия нямат дори течаща вода(както е видно от снимката) Водата е в кани легени и т.н. Така, апартаментите са си много добри вече почти 65г.
2
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този град е построен от доброволци-бригадири, издигнат е от нищото, ей така - на полза роду... Били са времена на идеализъм, а не на "фондове" и "усвояване".
1
3
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Добра идея но....Четиристаен апартамент е бил мечта за 90% от народонаселението