За и против скока на минималните осигурителни доходи

До какво води тяхното увеличаване? Отговорът от БТПП
24 авг 2017 18:46, Екип на Bloomberg
32
За и против скока на минималните осигурителни доходи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работодателските организации подкрепят усилията на правителството да намали бюрокрацията спрямо бизнеса и гражданите. Но тази политика е в контраст с намеренията на Министерството на труда за увеличаване на минималните осигурителни доходи по административен път. Това каза Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя добави, че работодателските организации подкрепят социалния диалог да се води с взаимни компромиси.

Чавдар Христов от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), другият гост в студиото, заяви, че трябва да има увеличение на минималните доходи, за да се задържат повече българи в страната.

"Друг начин да задържим българите няма. Чужденците няма да дойдат да работят тук", настоя той.

Чугунска опроверга тезата му, като посочи, че минималните осигурителни доходи не означават автоматично увеличение на заплатите, защото те са измислена, изкуствена величина.

"Не може чрез административни мерки да искаме увеличение на доходите. Те са резултат от икономиката и по-доброто състояние, което го виждаме на практика в момента", категорична бе тя. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете ги 5 пъти по-високи, но преди това, ми направете и заплатата, 5 пъти по-висока.
28
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Многократно тиражирана лъжа на работодателските организации е, че работната заплата се определя от производителността на труда. При капитализма работната заплата е стока, и нейната цена се определя от търсенето и редлагането. Затова например за една и съща работа в София дват два пъти по-голяма заплата, отколкото във Видин.Така че определянето на минимални заплати и осигурителнои вноски от държавата е напълно оправдано. За работещите в някои отрасли то може и да е излишно, но в други - не.
27
1
 
3
 
! Отговори
Ибания преди 6 години
Нека им направят данъците на работодателите като във Франция например. Поне като не дават на нас парите да ги плащат на държавата!
26
2
 
5
 
! Отговори
чоко преди 6 години
Чугунска,явно си оправдаваш фамилията-минималните прагове са за да не се самозабравят, тъй наречените работодатели ,да внасят осигуровки на работниците си всеки месец -понеже има опасност да забравят в бързината !
25
3
 
3
 
! Отговори
НЕМА МЪРДАНЕ преди 6 години
Като нареди Боко, ще плащате и двойни осигуровки, гиди мошеници такива.
24
6
 
5
 
! Отговори
Свободен професионал преди 6 години
Хора, аз съм самоосигуряващо се лице, не искам да плащам все повече за осигуровки. Спрете се с тия минимални заплати и осигурителни прагове, аман вече! Ни порше карам, ни дявол
23
1
 
2
 
! Отговори
Каменарския чук преди 6 години
Тая Олга Чугунска са я назначили там само щото го прави твърд като ***, интелект в нея не виждам!
22
1
 
1
 
! Отговори
Коло преди 6 години
Мрънка мрън добавена стоиност правят само суровините и техниката това е предопределено от джон диар и хенри форд след тях всичко е приказки на пазара.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алчни чорбджии
20
1
 
4
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Ще го ПАМПУРКАТЕ Бачкатори мой
19
1
 
7
 
! Отговори
Howar преди 6 години
Kato izbesim ili zakovem po darvetata prokurorite i sadiite, che se poopravi bg naroda....
18
9
 
13
 
! Отговори
Полу Идиот преди 6 години
Живеем в капитализъм, и изобщо не мога да разбера мрънкането ви.Една стока (включително и труда) струва толкова, за колкото я продадеш, а не толкова колкото си вложил в нея. Затова докато има ***, които се навиват да работят на ниски заплати, заплатите ще са ниски.Защото, както е казал народът, не е луд този, който яде баницата, луд е този, който му в дава!Така че хакал да са на хората мерцедедите, къщите и почивките. И яхтите и мастните самолети. Изкарали са ги.....
17
13
 
3
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Нагли работници не стига че ги хрантутим създаваме им работа ,а само за пари ми говорят вместо да се усетят,че и за 5 лева не ми вършат работа
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ...и авторите на безсъдържателни текстове Също . Драскачите много , авторите малко ...
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая минимална на 40 години данъци или сметки да плащам платиш нета и тв и ток и вода и трябва да живеем на мускули
14
3
 
35
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Всеки един едър работодател кара няколко коли за по 200 хил и всяка година ги сменя, т.е . 400 хил само автопарка, делено на 12 са 33 хил на месец, делено на 100 служителя, 330 лева, т.е на всеки заплатата може да скочи с 300 лева, а той няма да си купува всяка година новата с класа и други пет коли, и по един апартамент на морето, в гърция в германия и не знам си къде. Свободния капитализъм води само изтчване на системата създадена преди тях. Без държавна намеса никоя държава не е станала бога
13
1
 
48
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Работата е проста, но работодателите се правят, че не разбират. Пример: в градчето Х има фабрика за салам. Собственикът плаща добре, хората си купуват салам, собственикът печели и се развива. Решава да си купи обаче порше и решава да намали заплатите, щото поршето гълта много. Хората спират да си купуват салам и почват сами да си гледат кокошки.... Собственикът почва да се чуди къде да си носи салама, за да го продава. Малки заплати - никакво потребление, никаква печалба.
12
4
 
19
 
! Отговори
МУТРА БИЗНЕСМЕН: преди 6 години
За кво да им дигаме заплатите? Те даже трябва да си плащат такса вход, когато ходят на работа - така де, да има още некой лев повече за нас!
11
5
 
12
 
! Отговори
Мрън-Мрън преди 6 години
Парите (изследвано и доказано в много дебели книги) мотивират единствено да се започне дадена работа. Но да създаваш добавена стойност със знанието и опита, който имаш, защото с мързел, скатаване и "целият свят ми е виновен", не става и е нещо съвсем различно, ако ме разбирате. Добавената стойност движи икономиката и растежът. Не може доходите да растат по-бързо от БВП. Просто трябва държавата (със съучастието на не малко "образцови" граждани) да спре да краде 10 МИЛИАРДА на година!
10
3
 
45
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Слушах я куха лейка неземна. Унгария като качи заплатите преди 5 г всички каьаха че ще фалира, а то 2016 на пролет върна всички външни дългове, румъния вдигна минималната 11 процента и ко? Ние караме дачии, те октавии...без пари няма хора няма и държава, каквото ти е населението такава ще ти е държавата