Между общи и ничии: Уникални родопски къщи стават руини

Архитектурата, типична за района, отива в историята
25 авг 2017 18:00,
10

Снимка: bTV

Виж други галерии »

Стари родопски къщи постепенно се превръщат в руини, а с тях изчезва уникалната архитектура на домовете в Смолян и селата около него. Някои от тях са паметници на културата.

Къщите са строени през 19 век, а две века по-късно наследниците им просто са се отказали от тях. Основната причина е, че имат по няколко наследника и собствеността е спорна. От общи обаче къщите са се оказали ничии.

Така например е с Коста-Радевата къща в Долно Райково. Постройката е опасна, защото се намира на една от натоварените улици в Смолян.

Общината не предприема нищо, защото къщата има собственици. Няма и как бъде съборена като опасна, защото е паметник на културата.

Преди време общината ремонтирала къщата, но наследниците я осъдили заради това.

"Според мен след като е реституирано това нещо, всеки би следвало да си спазва закона за собствеността и да се грижи за собствеността, или най-малкото което е да се инициира някаква законодателна промяна да се придобие собственост било то от държавата или общината на такъв вид сгради и то на разумни цени", коментира пред bTV зам.-кметът Марияна Цекова.

Нерадостна е и съдбата на Пангаловата къща – бивш музей, посещаван от много туристи.

В близост до нея има група от къщи, обявени за архитектурен резерват. Там се намира и Музеят на Ласло Наги.

Личи си кои са къщите с по един наследник – възстановени са. Там, където собствеността е спорна, цари разруха.

"Родопската архитектура си отива$, казва с болка актьорът и общественик Никола Пашов и допълва: "Някакъв закон местен, ако така се отнасят наследниците на дадена къща – 1, 2, 3 години да търпиш, но това са над 20 години, въобще никой не се явява от тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Няма нищо вечно, ако не сега след години ще се изравни със земята.
8
0
 
8
 
! Отговори
,,, преди 6 години
А когато има спор за наследници не може ли ако не могат да се разберат заинтересованите наследници да отидат в съда и имота да се направи съдебна делба. Казвам го от личен опит. Съсобственик съм с роднини на вила и съответните роднини не искат нито да купуват нито да продават. Адвокат ме посъветва да се опитаме да се разберем помежду си ако не съдебна делба в съда. Не знам това рещение ли е
7
2
 
7
 
! Отговори
стар номер преди 6 години
Не може държавата да обяви нещо за паметник на културата,а след това да задължава собственика да го поддържа!Това е законодателен абсурд!Нагледал съм се на законови дивотии!В древния Рим,когато един закон не е работел,вносителя са го принуждавали да се самоубие!Тука от депутати ги правят министри!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наши познати немци,харесват Слънчев бряг и Несебър,не заради Слънчев бряг,а защото са очаровани от старите къщи и калдаръмени улици в Несебър.Такива неща се ценят от западняците,но не и от нас.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Събаряй!Ти колко държави си обиколил,че говориш наизуст?Разбира се,че такива сгради се реставрират и поддържат в Европа,немците от основи реконструират оригинали или реставрират старите сгради.Изтупаните бетонни кубове и паралелепипеди по-красиви ли са?
4
16
 
5
 
! Отговори
Събаряй! преди 6 години
Само като чуя че става въпрос за "паметници на културата" веднага ми става ясно за какво става въпрос. Държавата е пълна със такива коптори които загрозяват пейзажа на много населени места само защото някакви псевдо интелектуалци са си наумили че видиш ли това било ценно...В никоя развита държава хората не търпят такива руини и бараки. Хората събарят и строят нови красиви модерни сгради. Не може все да гледаме в миналото. Бъдещето е по важно.
3
6
 
1
 
! Отговори
Ирония преди 6 години
Ще ги минат отгоре с асфалт, както Фандъкова полага асфалт навсякъде! Важното е да изглежда чистичко
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми да въведат закон, ако собствениците не си стопанисват собствеността, да се задължат да продават...или държавата да я ремонтира и те да дължат парите
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реституцията и пазарът донесоха само разруха.