Пазят евакуираните села, 500 в битка с огъня в Кресненско

Опасност за жителите на Ощава и Сенокос няма
Обновена: 25 авг 2017 07:24 | 25 авг 2017 07:23,
4
Пазят евакуираните села, 500 в битка с огъня в Кресненско
Снимка: Булфото, архив

Формиран е кризисен щаб под ръководството на министъра на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с пожара в района на Кресненското дефиле. Главен комисар Николов пък ръководи оперативния щаб. На място са са областният управител, директорът на ОДМВР-Благоевград.

Това съобщи на брифинг от мястото на пожара Валентин Радев, предаде агенция Фокус.

Още по темата

"Анализирахме обстановката, доволен съм от организацията и предприетите действия досега. Овладяно е положението, преместени са хората, осигурена е безопасността им, което бе най-важното на този етап. На евакуираните жители от двете села - Сенокос и Ощава са предоставени храна и подслон. Осигурено е полицейско присъствие за охрана на имуществото на хората", поясни Радев. 

Министърът уточни, че полицията ще пази собствеността на хората, докато пожарникари, армия, местни хора и горски служители успеят да овладеят този пожар. "От десетки години в района не е имало пожар с такъв обем, но в тази ситуация имаме съдействието на министъра на отбраната и вицепремиера Красимир Каракачанов, а също и контакт и готовност за съдействие при необходимост и от Министерство на здравеопазването", допълни Радев.

Опасност за жителите на двете села - Ощава и Сенокос, няма. Хората са изведени и обгрижени, включително и с медицинска помощ.

Тази нощ на терен са останали около 130 души пожарникари и горски работници. "Целта на дежурството през нощта е да не допуснем внезапно разрастване на пожара", съобщи на брифинга директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита нанаселението“ главен комисар николай Николов.

Тази сутрин около 500 души се очаква да бъдат в района на пожара, в това число пожарникари, военни, доброволци. В битката с огъня ще се включат 2 хеликоптера, 4 водоноски и повече от 34 пожарни автомобила.

"Важно е да успеем да овладеем обстановката, още докато е хладно сутринта. Пожарът е с дължина 7 км в двете посоки. Необходими са много сили и техника за погасяването. В 7 часа ще се включи първият хеликоптер, в 7.30 – втори. Модулните формирования от армията ще се включат по целия периметър, поясни Николов. Разбираемо е хората да се притесняват за къщите и имотите си. Затова утре, ако е необходимо, ще доведем хората до селата, за да нахранят животните и пак ще ги изведем, за да изключим всяка опасност за живота им", допълни главният комисар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разчистват за ам Струма за по ефтино!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а пътя до гърция затворен ли е?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А през нощта са оставили да гори свободно???? Липсва информация.