БАБХ: Близо 100 кг храна – негодна за консумация

През последната седмица са извършени почти 2000 проверки
26 авг 2017 17:46,
11
БАБХ: Близо 100 кг храна – негодна за консумация
Снимка: visualhunt.com

Инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ са извършили за последната седмица близо 1980 проверки в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по Черноморието, съобщиха от пресцентъра на агенцията, цитиран от Investor.bg

При инспекциите по морето са издадени 25 предписания и са съставени 11 акта за установяване на административно нарушение. Два обекта са затворени заради липса на регистрация по смисъла на Закона за храните.

В резултат на инспекциите в останалите области на страната са издадени 114 предписания и са съставени 22 акта. Спрени от реализация са 229,1 кг. храни от животински произход. Възбранени и насочени за унищожаване са 118,4 кг. храни от животински произход, 5,36 кг. ядки, които са били без документи и 31 яйца с изтекъл срок на годност.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.

Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на закона, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

За периода са направени и 24 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Не са установени нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
8
 
! Отговори
гладна преди 6 години
Проверките-добре.Ама когато има толкова гладни,които събират остатъци от храна по кофите,да ми се хвалят,че са изгорили десетки тонове храна,ми се вижда ненормално.Вместо да се дадат на бедните и гладни хора.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я нека ми покажат поне няколко храни произвеждани в бг и внос които са годни за консумация. Работя в лаборатория в която изследвам продукти и мога да кажа че 97 % от тези продукти нестават за консумация. Към каквото и да посегнете в магазините всичко е пълно с химия която органима неможе да разгради и с годините се натрупва. Не се чудете ако вие или ваши близки имат проблем с здравето. Здрав народ няма. Всеки има проблеми с някои части от анатомията си. Тровят ви бавно но сигурно!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между каприза и "вечната любов" е че каприза трае малко повече. Оскар Уайлд.
5
1
 
9
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 6 години
"Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"Радой Ралин
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 31 яйца, 5 кила фъстъци и две нелегални лавки. Добре че не са отишли на Слънчака или в Банско, да не си развалят "статистиката".
3
0
 
15
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
поредната лъжлива статия за дейността на държавните органи. Ако БАБХ си върши работата и то по морето - актовете ще са ХИЛЯДИ, а не 10..20 или 100. Положението с храната ,най-вече по морето сега е ТРАГИЧНО
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ястия в топлите витрини във веригите се готвят от продукти с изтекъл срок това не е от сега бая годинки е така
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАБХ: Близо 100 кг храна негодна за консумацияТова шега ли е?