Два вертолета Ми-17 участваха при борбата с пожара

Хората могат да се приберат спокойно по селата, обяви вътрешният министър
19
Два вертолета Ми-17 участваха при борбата с пожара
Снимка: МВР

Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС и 118 военнослужещи със специализирана техника от състава на Сухопътните войски участваха днес в борбата с огнената стихия в Благоевградска и Хасковска области, съобщиха от Министерство на отбраната.

Още по темата
Модулни групи от Сухопътните войски оказваха помощ в гасенето на големия горски пожар в Кресненското дефиле над село Мечкул, община Симитли. Екипажите на двата вертолета Ми-17 от 09:00 ч. направиха около 64 захода и изляха близо 160 тона вода над огъня в труднодостъпната местност. Вертолетите приключиха работата за деня в 18:30 ч.

Пожарът в района на селата Филипово и Варник, област Хасково, е локализиран с помощта на модулната група от състава на Сухопътните войски, която участва в потушаването на огъня от 07:00 ч. до 18:00 ч.

"Изтегляме жандармерията, хората могат да се приберат спокойно по селата Стара Кресна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдение и контролът над влизащите в населените места ще продължи", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Той добави, че пътят остава под постоянно наблюдение, както и населените места, в които са разпределени полицейските служители в патрули.

По думите му, състоянието на въздуха се е подобрило, възможно е да има леко задимяване в участъка при гара Стара Кресна. Под контрол остава и трасето на главния път Е-79, като апелът на МВР е при забелязана нередност, да се подаде сигнал на тел. 112. 

Главен комисар Николай Николов, директор на ГД "ПБЗН" съобщи, че по предварителна оценка площта на пожара прехвърля 13-15 000 дка. 

"Успяхме да изведем 52 души, пряко застрашени от пожара в района на гара Стара Кресна. Тази вечер ще продължим с организация, подобна на предишните вечери – най-малко 150 души ще дежурят, с превес на състава при последното огнище – край гара Стара Кресна, там допълнително ще съсредоточим сили. Ще пренасочим техника към Кресненското дефиле, като ще внимаваме да не предизвикаме пътни инциденти и да не запушим пътя. Прогнозите за площта на пожара като цяло са добри и мислим, че ситуацията е овладяна и под контрол, но в района на гара Стара Кресна ще са необходими усилия да ограничим огъня, който гори в боров масив. За утре задачата пред екипите от общо 600 души е наблюдение на останали 4 огнища и наблюдение на пожара в землището на гара Стара Кресна", обясни още главен комисар Николай Николов, предаде "Фокус".


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
31
 
! Отговори
Airow преди 3 години
Bg medii sa mafia.
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са великите кугъри, които изядоха бюджета на МО? Руското си е руско
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хубаво, че гасят с вертолети, ама виждали ли сте точно как става? Закачат им отдолу по един мех, пълнят го с вода и после я изливат всичката наведнъж. А по света има специални системи, които разпръскават водата и гасенето е много по-ефективно.
11
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че наместо да купуваме изтребители, трябва да купим поне 2 "Бомбардие" от Канада и да гасим пожари с тях! Е, по-добре Бе-200, но Брюксел няма да ни разреши руски машини, които могат да се използват и за пътнически, и с едно глисиране зачерпват по
12 т вода - 2 пъти повече от Бомбардие.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1
Не падна, защото са руски и от тях са продадени няколко хиляди по цял свят, вкл. в САЩ. Машини за работа - здрави, надеждни! А витлата на руските бойни хеликоптери
издържат снаряд 12.5 - 20 мм, а не се чупят от удар с флагщок, както неотдавна загубихме човек и машина! Понял, умница?
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са "модерните" кугери ?
8
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че са ЗиЛовете и Ми-тата, че държавата ще колабира...
7
0
 
44
 
! Отговори
Ивчо преди 3 години
както написа някой 50 годишни по проект са ни Ми17 и явно физически в близко бъдеще ще се разделим и с тях. После кой ще гаси.... Кугар явно си не може, няма вътък както казват в северна Бя.
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде са кугърите или както се казваха ветолетите на нашите натовски приятели хамериканците. Що с 50годишни съветски вертолети гасим пожари, като имаме съвременни натовски, платени с милиони евро от нашия джоб...
5
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни палят други гасят, едни крадат други едва връзват му края но все нема виновни влезнали у затвора.
4
1
 
51
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Ау не може така!
Тая негодна руска техника е за скрап!
Ще ги нарежем, както самолетите и ракетите,
ще купим натовски,
А за мене
- комисионната!
3
1
 
50
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Кугърите не падат щото не летят. Стоят си за паметници.
2
0
 
55
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Ехх пак добрите стари руски машинки....
1
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че нито един не падна.