Пожарът в Кресненското дефиле се разраснал през нощта

Трети ден военни помагат в гасенето на огъня
3
Пожарът в Кресненското дефиле се разраснал през нощта
Снимка: БТА

С около 400 декара се е разраснал пожарът в Кресненското дефиле през изминалата нощ. Това каза началникът на Националния оперативен център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тошко Бързилов пред "Фокус".

Още по темата
Пожарът вече трети ден бушува в Кресненското дефиле. "Продължават действията по ограничаването на пожара в района на Стара Кресна-Влахи-Ощава. На мястото в момента работят 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, горски работници, служители на Регионалната дирекция по горите, Югозападното предприятие – 230 човека. Също така сме с готовност да включим два хеликоптера, които всеки момент ще бъдат повикани на място на най-критичните точки. Предприети са действия за ограничаване на фронтовете, по които се развива пожарът. Те са 3", обясни комисар Бързилов.

По думите му по периметъра се работи постоянно и не се дава възможност да бъде развит огънят, особено към населените места.

Няма загинали и пострадали хора към момента. Създадена е необходимата организация и взаимодействие между институциите. "На този етап през нощта има малко разрастване на пожара – около 150-200 декара на единия участък, на другия също около 200 декара. Надалеч е, извън периметъра на къщите. Нещата са под контрол. Работи се постоянно с булдозери, правят се просеки, прокарват се пътища за придвижване на техниката“, допълни комисар Бързилов.

Той увери, че няма никаква опасност за хората. "Евакуираните се върнаха по къщите си. Засега всичко е спокойно. Има специален режим, записват се кой влиза и кой излиза, но просто искаме да знаем колко души има и къде са, защото ако бъде застрашен животът им, да ги изведем", каза още комисар Тошко Бързилов.

Пожарът в Сакар все още не е локализиран, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Хасково. Заради падането на температурите през нощта, пожарът временно утихнал. Сега няма вятър и гасенето е по-ефективно. Заради силно пресечената местност пожарът се гаси основно на ръка. На терен от сутринта работят около 100 човека.

Вече е пристигнала тежката верижна машина от РДБПЗН Бургас, която ще прави просеки и ще разширява пътища, за да пресече разпространението на огъня. Военните от формирование 52 740 в Хасково също се включват в гасенето на пожара между селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник. Пламъците обхванаха терени в две общини, затова и доброволните формирования на Свиленград и Тополовград се включват днес в работата по овладяване на пожара. През цялата нощ там работеха 5 противопожарни екипа и 3 екипа от Държавното горско стопанство със съответната техника.

От вчера на обяд до тази сутрин пламъците унищожиха 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни площи. Няма преки загуби за селските стопани, няма имуществени загуби. Пожарът е далече от селата и няма застрашени хора.

Военнослужещи със специализирана техника продължават и днес да оказват помощ в гасенето на големия горски пожар в Кресненското дефиле над село Мечкул, община Симитли.

От 06.30 ч. тази сутрин на терен действат 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 – Благоевград и 37 военнослужещи с 6 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 – София, съобщиха от МО.

Два хеликоптера Ми-17 от състава на ВВС от 07.00 ч. са в готовност да се включиха в овладяване на огнената стихия. След анализ на обстановката ще бъде взето решение за тяхното използване.

В потушаването на нововъзникнал пожар в района на селата Филипово и Варник, област Хасково от 07.00 часа се включиха 31 военнослужещи с 5 броя специализирана техника от състава на военно формирование 52 740 – Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Konak преди 6 години
Turskite sultani sa imali mnogo golemi problemi s bulgarskoto naselenie...paliat selata, paliat gradovete, paliat ikonomikata, paliat gorite, paliat europeiskite stada, paliat europeiskite hora....a bulgarskite im ministri, prezidenti i deputati po krachmite iadat i piat, debeleiat...vaiiii....kakva nehumanna raia....razsipala e osmanskata imperia...
2
2
 
5
 
! Отговори
маке преди 6 години
най добре се разчиства гората с огън и е най евтино за терена за магистралата иде реч пожарната успешно контролира посоката
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеха да запазят някоя верижна машина от поделенията за такива пожари. И за чистене на сняг през зимата става