Пожарът над Кресненското дефиле – истинска екологична катастрофа

Ще трябват 50 години и 15 млн. лева за възстановяването на гората
27 авг 2017 11:46, Красимир Ангелов
38
Пожарът над Кресненското дефиле – истинска екологична катастрофа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване и поне 50 години, за да бъдат възстановени изгорелите гори при пожара, който вилнее вече четвърти ден над Кресненското дефиле. Неприятните данни за щетите съобщи инженер Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

"Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", категоричен бе той.

Още по темата
Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен. Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, подчерта инж. Дамянов.

Той изрази увереност, че в четвъртия ден от битката с огъня пожарът ще бъде напълно потушен. В над 90 процента от засегнатите площи вече няма никакви огнища, които да горят или тлеят. Единственият проблемен участък е над първокласен път Е-79 в района на Крсненското дефиле.

И днес огънят гасят над 400 души - пожарникари, горски, военни, доброволци, служители на парковете "Пирин" и "Рила". През нощта е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи. Наложило се тяхната евакуация, но стихията бързо е овладяна и положението е нормализирано.

Заради продължаващият пожар обаче е спряно движението на влаковете в участъка при кривия тунел по Кресненското дефиле от тази сутрин, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „В две от местата има все още огнища. Надяваме се днес до края на деня и евентуално утре да останат дежурни, за да доогасят пожара. Но общо взето цялата обстановка е под контрол“, посочи МВР шефът.

По думите му два вертолета ще помагат допълнително. „Има жива сила и булдозер там. Много е стръмен теренът, говорим за 60-70 градуса буквално. Спрели сме от сутринта движението на влаковете. Надяваме се, че ще ги пуснем, но заради безопасността на спасителите, пожарникарите, тези, които работят в района, е спряно движението. Много се надявам, че всички ще внимават и днес по пътя отдолу при точно този тунел. Като се влиза от София е тъмен изведнъж, да не стане някаква катастрофа. В обратната посока е същото“, каза още министърът на вътрешните работи, цитиран от „Фокус“.

Радев подчерта, че близо 15 000 дка са засегнатите площи от пожара. Той изрази надежда, че до края на деня всички населени места в района отново ще имат електричество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
23
 
! Отговори
Бойкич преди 6 години
Разчистваме за магистралата!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е-и така ще бъде при демокрацията и капитализма!Всичките управляващи са за капитализъм,но всички са "на" или "около" държавна заплата!И принципът е абсолютно пазарен-"Търсенето определя предлагането"!Повече престъпления-повече полицаи,съдии и прокурори!Повече международни скандали -повече армия, офицери и закупуване на въоръжение! Повече пожари-повече пожарникари!Повече простотии в управлението на държавата- повече депутати в София и Брюкскел , пап.агали в СМИ и спец-жур-ана-ли-затори!
12
3
 
12
 
! Отговори
101 преди 6 години
50 години имаме, времето е наше, само парите липсват....
11
2
 
31
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
как ли се е оправяла гората без да се наливат милиони левове преди 1000 години?
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магистрала струма вече може да бъде построена спокойно
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ще спечели от дървеният материал сега.И разбира се няма да има разследване и виновни.То след 1944 г. кога ли е имало виновни в България?"Вина има, виновни няма" - така учат комунистите.
8
21
 
8
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Лелее...Голяма "катастрофа" - един пожар и някви мижави 15 хил декараА какво да кажат гърците дето имаха 46 пожара и 350 хил. дек.или в Португалия миналия месец с 82 пожара и 400 хил. декара
7
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой клошар им е виновен тоя път на БГ-мафиозите начело с премиерот?
6
5
 
33
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Държавата не можа да се справи с този Пожар . Въпреки Огромния Ресурс .Време е за Оставки и Уволнения в Пожарната и Горското . Всички знаем ЗАЩО .
5
3
 
36
 
! Отговори
абсурдна държава преди 6 години
умишлен палеж най-вероятно!както винаги виновни няма!!!!
4
16
 
18
 
! Отговори
88 преди 6 години
Ако там имаше магистрала сега, такава екокатастрофа нямаше да стане, тъй като по нея лесно щяха да се придвижват пожарни, техника.....независимо от стръмния терен. Сега всичко се гаси ръчно.
3
5
 
36
 
! Отговори
Таа... преди 6 години
Кои от еколозите - противници на магистралата бяха там, да гасят? Някое име?
2
16
 
26
 
! Отговори
:):) преди 6 години
зелените сега ще сравнят ли поразиите от пожара с изграждането на магустралата. май са несравними в полза на пожара. Но сега са кротки щото няма от къде пара да падне.
1
3
 
44
 
! Отговори
най вероятно...... преди 6 години
Пожарът над Кресненското дефиле истинска екологична катастрофа и голяма печалба за някои ''бизнесмени''.