Пожарът над Кресненското дефиле – истинска екологична катастрофа

Ще трябват 50 години и 15 млн. лева за възстановяването на гората
27 авг 2017 11:46, Красимир Ангелов
38
Пожарът над Кресненското дефиле – истинска екологична катастрофа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване и поне 50 години, за да бъдат възстановени изгорелите гори при пожара, който вилнее вече четвърти ден над Кресненското дефиле. Неприятните данни за щетите съобщи инженер Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

"Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", категоричен бе той.

Още по темата
Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен. Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, подчерта инж. Дамянов.

Той изрази увереност, че в четвъртия ден от битката с огъня пожарът ще бъде напълно потушен. В над 90 процента от засегнатите площи вече няма никакви огнища, които да горят или тлеят. Единственият проблемен участък е над първокласен път Е-79 в района на Крсненското дефиле.

И днес огънят гасят над 400 души - пожарникари, горски, военни, доброволци, служители на парковете "Пирин" и "Рила". През нощта е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи. Наложило се тяхната евакуация, но стихията бързо е овладяна и положението е нормализирано.

Заради продължаващият пожар обаче е спряно движението на влаковете в участъка при кривия тунел по Кресненското дефиле от тази сутрин, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „В две от местата има все още огнища. Надяваме се днес до края на деня и евентуално утре да останат дежурни, за да доогасят пожара. Но общо взето цялата обстановка е под контрол“, посочи МВР шефът.

По думите му два вертолета ще помагат допълнително. „Има жива сила и булдозер там. Много е стръмен теренът, говорим за 60-70 градуса буквално. Спрели сме от сутринта движението на влаковете. Надяваме се, че ще ги пуснем, но заради безопасността на спасителите, пожарникарите, тези, които работят в района, е спряно движението. Много се надявам, че всички ще внимават и днес по пътя отдолу при точно този тунел. Като се влиза от София е тъмен изведнъж, да не стане някаква катастрофа. В обратната посока е същото“, каза още министърът на вътрешните работи, цитиран от „Фокус“.

Радев подчерта, че близо 15 000 дка са засегнатите площи от пожара. Той изрази надежда, че до края на деня всички населени места в района отново ще имат електричество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
prokopii преди 6 години
Каква точно еко катастрофа е това ? Изгаря предимно бор който няма място там, изкуствено залесен.Господа "еколози" някой от вас поне малко да е учил за екология? Няма и да питам за проучвания и анализи.А вие "господа" пожарникари от кой крачол в кой си го местите за 5 лева работа не вършите като не ви снимат?Не ви ли е срам, риторичен въпрос очевидно не ви е срам.
33
0
 
1
 
! Отговори
Пинко преди 6 години
едно прекрасно място изгоря, не си заслужаваме държавата, пълни молумници сме станали...
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тая мафиотска държава камък върху камък няма да остане. Народе???
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го угасят, Бойко ще намине да поздрави пожарникарите. За рязане на лентичката малко е неудобно. Но друго си е баш специалиста да отчете мероприятието за приключило.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Киро кофражистаАбе URODE, ти да не си извънматочно на Пее ее вск и БЕЕЕ!
29
2
 
13
 
! Отговори
:( преди 6 години
Боко освен за премиер, явно и за пожарникар не става.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ...инженер по пожарна безопасност който е ,,ГАСИЛ ХИЛЯДИ ПОЖАРИ,, така твърдеше повремето на пожара на Витоша . Същото като,,СИРАКА СТАНАЛ САМ КМЕТ ,ПРЕМИЕР,,
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пожарът над Кресненското дефиле истинска екологична катастрофа."---А, начело на държавата сте сложили ИНЖЕНЕР ПО ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ.
26
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 6 години
България загива,превръща се в пустиня,всеки ден убийства,кражби,измами,пожари и т.н. Други пък празнуват някакво освобождение,а всички сме слепи за реалноста,а тя е че на Родината ни не и остава много,твърде скоро ще я загубим.
25
2
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Случайни неща в държавата на мутрите няма. По нашия край, също горяха едно време гори, после-гола сеч на каквото е останало, и продажби. сега, горялите участъци са се самозалесили, има няма 10-15 години след пожарите, и само ако ви покажат къде е бил пожара местните, ще резберете. По-интересно е ЗАЩО горя точно там.Но, и това ще се разбере, след година-две.Случайни неща няма.Всичко е под контрол.
24
2
 
2
 
! Отговори
ЕКолози да съдят преди 6 години
съобщиха тогава за над 40 000 огнища на пожари ..Искайте официална статистика ..
23
7
 
3
 
! Отговори
Еколози да ги съдят преди 6 години
Експерти да проверят огромния брой пожари презвикани с включени скенери и фарове през деня през месеца когато нагли престъпници принудиха милиони водачи да увреждат земята с включени фарове денем и нощем ..ВЪпреки изричната забрана на ЗАКОНА наглите престъпници прокараха престъпна НЕзаконна проектонаредба през контролирания с видео терор парламент..Еколози да съдят Министерски съвет.
22
6
 
3
 
! Отговори
КАТ Са виновни преди 6 години
..Причинена е от нарочно инсталирани тежко вредни оръжия на автомобили визират няколко вида холограмни лепенки и бели режещи високо вредни радиоактивни скенери маскирани като ДНЕВНИ ФАРОВЕ.има АКтивирани тежко аномални горещи зони в опожарения регион
21
1
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Много вожд на пожара само за PR и брифинги да дават. Който е ходил по пожари знае добре как всеки си вика' боли *** к.у.р.а' за гората. Ефективността клони към нула . Няма кой да изисква да се работи , а иначе след това големите герои.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А проблемите с еколозите заради новата магистрала този пожар реши ли ги???
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах откъде тръгна този пожар? Ако е умишлено запален да се задейства прокуратурата! В Гърция за умишлено причинен пожар се дават дълги години затвор!?! Тук даже май не търсят извършителите...
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен,Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева---няма страшно , нали за това Бойко и Герб са се обградили с фирми и фирмички. Няка ка да изпуснат да усвоят тези завишени пари
17
1
 
5
 
! Отговори
До Киро пе де растс преди 6 години
Кире що не вървиш да си го сложиш от зад? В Гърция или Португалия, където ти душа сака
16
16
 
8
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Едно време при соца пожари нямашеи земетресения нямаше, и слънчеви затъмнения нямаше, нищо нямашеи банани нямашемагистрали нямаше, метро нямаше, интернет нямаше, климатици нямаше, опашки на границите нямаше /щот бяха затворени/много убаво беше
15
10
 
9
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Едно време при соца пожари нямашеи земетресения нямаше, и слънчеви затъмнения нямаше, нищо нямашеи банани нямашемагистрали нямаше, метро нямаше, интернет нямаше, климатици нямаше, опашки на границите нямаше /щот бяха затворени/много убаво беше