Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...

На децата дават яйца, не питат дали са алергични
Обновена: 29 авг 2017 07:15 | 29 авг 2017 07:08, Петя Славова
126
Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...
Снимка: "Монитор"

В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век.

Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, съобщава "Монитор".

Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

"Храната в болницата е под всякаква критика. За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Ива И., дъщеря на 72-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение.

Според наблюденията на жената диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов - твърди във Facebook групата "Свищовски клуб" Дани Давидкова. - 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля!", завършва огорчено пациентката.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали децата им не са алергични към жълтъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: хранаболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Леля преди 1 година
А когато сестрите протестирахме ,къде бяхте вие, пациенти ? Ние показахме всички слабости на системата . Храненето в болниците ,нече е делигирано по интереси и възможности на болниците . Да се намесва съветското хранене е несериозно . Във въпросната болница ,има ли диетолог . Това вече е отживелиза . Няма го в болниците . А доктор Емилова и Енджито правят луди пари от суетата човешка на тема диети . Диетите в болничното лечение са 15 с разширение за съответното състояние .
109
0
 
1
 
! Отговори
Румяна Йорданова преди 6 години
Чух че, според Министъра на здравеопазването в клиничните пътеки не е включено изхранването на пациентите!?! Така че, няма нужда болните да ядат, щом здравната каса не плаща храната!
108
0
 
0
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Майка влезе в болница преди 2- 3 год. Закуската беше парче козунак, а тя е диабетичка и не трябва да консумира нито сладки, нито тестени изделия. Обади ми се да и занеса закуска, защото не трябва да пропуска хранене, при диабетиците въпроса с храненията е по- сложен. Когато ги попитах защо и дават козунак, казаха, че това не било проблем. Да, ама след това обяда е картофи или ориз, пак въглехидрати. Когато не и носех храна, си купуваше сирене и маслини от близкия магазин, месо няма, има колбаси.
107
0
 
0
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До бай хAaaa, не така! Турците не са виновни само до 1944г. Турците и днес са виновни. Питай патриотите! Османското робство е виновно за всички злини в Бг.
106
0
 
0
 
! Отговори
Сс преди 6 години
И не стигаме ли пак дотам че толкова ни е акъла щом ни разказват играта и то от векове.....
105
0
 
3
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Един от първите дни в чужбина (Холандия) се разхождах и отдалече ми взе вниманието една голяма и красива сграда към която летеше хеликоптер. Попитах спътника си холандец дали това е мол, а той отвърна, че е местната болница. Тъй като пътя ни минаваше покрах нея, реших да вляза и да я разгледам - имаше арт зала, кафета и картини по коридорите. Всичко направено сякаш, за да не ти напомня, че си в болница.
104
0
 
1
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Кой им ръкопляска ве брат,не осъзнаваш че сме слаботелесни в главата и затова живеем така,все някой ни е виновен,връщаме постоянно назад......
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня 99Хм, добре сте учила, добре пообиколила, харашо сте отдихала. Бих казал, че сте били именно от малкото, които тогава си избираха съзнателно онези управници.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Младок на 64 годиниНе се чудете, господине, това е нещо подобно на Стокхолмски синдром
101
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняУважаема г-жо, сударьня, сталинисти, руски комунисти и пр. са избили през ХХв. десетки милиони невинни хора, това е безспорно. Да, по нареждане на СССР през 1944г. е смачкан елита на българската интелигенция - избити, заточени, избягали от страната... То да е само БГ, напр. нещо за Катин в Полша да сте чула? А това, че защитавате СССР е обяснимо, малко хора са водели такъв живот при социализма като Вас. Другото са басни за наивници!
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Читателпо същата логика днес, само *** не могат да се реалзиират. И няма опашки а има всичко!
99
7
 
3
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Толкова глупости са изписани тук! Само *** не учеха по времето на бай тошо.А километричните опашки за хляб някой ги е сънувал в кошмарите си...Освен това статията засяга съвсем друга тема -храната в болниците.Добре е, че не става въпрос и за това -колко и как те лекуват!
98
3
 
5
 
! Отговори
апо преди 6 години
И опорните ви точки са чугунени - твърди , НО КРЕХКИ ( много лесно стават на парчета ).Песоглавеца Станишев ( главата на ПЕС ) , потомствен комуст-строител на социализма в БГ , избяга за да се скрие в Швейцария , в тази упадъчна прогнила капиталистическа държава където без социалистическа революция , без рубли , конгреси и петилетки , социализма се е развил завидно добре.Канада ,Скандинавието , половината европа-социализъм построен с принципи , закони и труд , без комунисти демагогия и грабежи.
97
2
 
9
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До Ссруснаците от векове ни разказват играта, и не мога да разбера защо такива като теб им ръкопляскат за това?!! Така както Крим е руски, така вече България е свободна държава и след не дълго време, ще се отърве от зависимостта си от русия - тогава, когато пляскащите като теб ги загризат червеите. Живота в България днес е труден но истински, проблема е, че много хора не знаят какво да правят с него защото я няма партията да им каже. Днес, който е умен и кадърен просперира, другите им е мъчно
96
1
 
13
 
! Отговори
криста преди 6 години
Значи статията се опитва да ни внуши, че тези проблеми се дължат на съветския рецептурник , а не на тези, които го прилагат ??? Забележете - съветския - дето може и в Русия да не го прилагат вече. Елементарни похвати на внушения и то нечистоплътни.
95
3
 
4
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Старец ли си не знам но рускинята ти разказа играта.А и е права...не можем да се оправим защото толкова ни е акъла,не го ли разбираш
94
1
 
2
 
! Отговори
АМА ЗЩО ТАКА БЕ ? преди 6 години
Нали социализма беше много хубав и безплатен ? И все още продължава за бедните . Да въведем ли капиталистически рецептурник ? Ето ви социализъм !
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе простаблядке, цвета на нацията не е константа. Това, че в даден момент е избита интелигенцията не значи, че в следващите години не се ражда нова. Тука не ти е крепостна Русия в която от крепостните в продължение на 1000 години нищо друго освен крепостнк не може да се роди.
92
10
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Младок на 64 години.Най ме смешно,когато вменяем човек заявавя ,че "руснаци избиха цвят на България".От тази фраза извод:че сега България е населена само с потомки на най-проста част от населението(щом избит цвят на нацията),или потамки на върли комунисти,които избиваха.В този контекст-твои родители са били:върли комунисти или ги смяташ за простаци,щом останаха живи?Не усещаш ли,че обиждаш собствена страна,като твърдиш,че измежду 9 милиона само 30 хил. са били читави?
91
8
 
6
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До рускиняа аз не си избрах, баща ми до последно отказа да стане член на БКП, тази шайка престъпници и това ми затваряше всички врати! Не ме приеха в университета, въпреки че бях отличник и медалист от олимпиади по математика. После татко го рапределиха да работи в Каспичан, не ни дадоха възможност да живеем във Варна и т.н.т. Дядо ми го убиха в лагер в Перник, да продължавам ли? Забраняваха ми да чета книгите, които исках, нямах пари дори обувки да си купя, зимата ходех с Ромика!