Вършец, Годеч, Ловеч... удрят ни в кантара

ДАМТН: До 500 лв. е глобата за нарушители
29 авг 2017 11:45, Анисия Иванова
4

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор откри най-голям брой нарушения на кантарите във Вършец, Годеч, Берковица, Ловеч. Това обясни пред Bulgaria ON AIR главният директор Павлина Данаилова.

В сезона на плодовете и зеленчуците инспекторите на ДАМТН стартираха масирани проверки в цялата страна на лица, които използват при продажба везни на пазари, борси и временни пунктове.

Още по темата

От Агенцията съобщиха, че над 1/4 от всички проверени кантари в страната не отговарят на изискванията.

"Проверени са 392 везни, 123 от тях не отговарят на законовите изисквания. 90 от тях пък изобщо не са разрешени за търговска употреба, а 33 не са преминали задължителната ежегодна метрологична проверка и така точността на измерванията не е гарантирана", каза Данаилова.

Павлина Данаилова изброи някои от важни белези, за които трябва да следим при покупка на пазара: "Първо, най-важното е да забележим дали везната има съответен стикер за преминала ежегодна проверка. Второ, когато се осъществява измерване с двублюдна везна, в която се поставят теглилки, потребителите трябва да внимават дали няма "забравени" грамове в едното блюдо", посочи експертът, като подчерта, че клиентът трябва да изисква да вижда какво и как се измерва от търговеца.

За нарушителите санкциите са от 100 до 300 лв. за физически лица и от 200 до 500 лв. за юридически.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
абсолютно преди 6 години
Всички търгаши по пазарите в държавата лъжат в грамажа.А на показания в материала бивш "Женски пазар" в София се чудя как изобщо ходят още хора да ги лъжат и в грамаж и в качество на стоките като се пробутват развалени плодове и зеленчуци и не позволят сам купувача да избира това за което плаща.На всички пазари и тържища трябва да има постоянен контрол.
3
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а на пазара в люлин как е даже няма и контролна везна
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавната агенция по не знам кво си...направила епохално откритие на нещо всеизвестно на всекиго!За какво изобщо им плащаме заплати на тези
1
0
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Интересно как един кантар като му лепнеш лепенка за няколко лева започва да мери точно ,ако няма стикер не мери .