Поръчка за милиони: Колко струва животът на отвлечено дете?

Последното отвличане, свързано с родители, е това на Лара Банева
1 сеп 2017 15:30,
39

Лара Банева е отвлечена, докато баща й е в италиански арест заради кокаин; Снимка: Facebook

Отвличането на 25-годишния Адриан Златков в четвъртък прилича поне на няколко похищения от последните години. Обединява ги това, че жертвите са деца на известни и богати хора. Някои от случаите са разкрити, други остават мистерия.

Още по темата

Това са отвличанията на Лара, дъщеря на Евелин Банев-Брендо, на Димитър Стефанов, син на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, на Джорджо Марков, син на разстреляния бос от СИК Иво Марков-Сиджима, и на Румен Гунински-младши, чийто баща е бизнесмен, а сега кмет на Правец.

Отвличането на Адриан Златков е свързано с делата на баща му Тони, който е съсобственик в една от най-големите автокъщи в страната "Софавто". Бизнесменът е основната движеща сила в дейността на фамилията от началото на 90-те, а синът Адриан е бил под негов контрол и не е имал достъп до големите сделки и договорки, твърдят запознати с бизнеса на фамилията.

51-годишният Тони Златков, 46-годишната му съпруга Вихра и синът им Адриан са заможно семейство, но никога не са парадирали публично със състоянието си, пише "24 часа". И тримата са ангажирани в семейния бизнес. Както повечето бизнесмени, освен в София, имат имоти на морето - в Св. Влас. Там акостира и частната им яхта, на която били само седмица преди отвличането на Адриан. Въпреки че се работи и по версията за личен мотив, основната насока е бизнесът на бащата, който покрай продажбите на автомобили и лизинговата дейност имал контакти с хора от службите, бизнес средите и подземния свят.

Последното отвличане на дете, което е свързано с родителите му, е това на Лара Банева. На 5 март 2013 г. детето е на 10 г. Кола с бодигард и Лара излизат от къщата на семейството на бул. "Пушкин". Часът е 7:30, а Лара отива на училище. Черен джип препречва пътя на колата и от него излизат трима маскирани и въоръжени с автомати. Бодигардът се опитва да извади оръжието си, но е прострелян. Лара е откарана с тъмния джип. По това време баща ѝ Евелин Банев-Брендо е в ареста. Няколко месеца по-рано е арестуван в България след разследване на италианската прокуратура за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Похитителите се свързват със съпругата му Моника, с която официално са разведени.

Лара е освободена 47 дни след отвличането. Автомобил я оставя на 10 м от Шесто РПУ в София. По това време Брендо все още е в ареста в Италия. Престъплението не е разкрито. Неофициално се твърди, че свободата на Лара е струвала 500 хил. евро. Днес тя учи в Лондон, а баща ѝ е на свобода.

На 19 октомври 2009 г. в "Студенски град" пред блока до Зимния дворец, в който живее, е отвлечен Румен Гунински-младши. Още в първите часове след сигнала основната версия е, че момчето е жертва на все още неразкритата банда на Наглите.

500 хил. лв. плаща бащата на Гунински за свободата на сина си. Студентът е освободен 41 дни по-късно, седмица след предаването на парите. За отвличането на Гунински съдиха Наглите, но ги оправдаха. Оказа се, че отвличането на младежа е с комерсиална цел, а не за конфликти на баща му, който тогава е общински съветник и има участие във фирми за туризъм, недвижими имоти и търговия с горива. Днес Румен Гунински е щастливо женен, живее в Правец със съпругата си и има дете на 2 г.

Джорджо Марков е отвлечен на 11 януари 2008 г. Тогава той е на 14 г. Похитителите го отвеждат с краден джип БМВ Х5. 200 хил. евро откуп плаща майка му Катрин, вдовица на разстреляния през 2006 г. бизнесмен Иво Марков. Джорджо прекарва 11 дни в плен. По-късно става ясно, че майката е съобщила на полицаите съмненията си кой стои зад отвличането. Разказвала пред Цветлозар Славчев-Църо, че се страхува да не похитят сина ѝ.

Църо е един от оправданите по делото "Наглите". В случая е доказано участието на Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Данчо Релето и Любо Гребеца в похищението на Джорджо. След отвличането момчето учи дипломация в Лондон.

Най-голямата мистерия с отвлечено дете на известен бизнесмен е свързана с Димитър Стефанов, син на президента на ФК "Славия" Венцеслав Стефанов. 24-годишният тогава мъж е похитен през април 2004 г. от бандити с полицейски униформи пред заведението си в София. Още тогава е ясно, че е отвлечен за пари, които трябва да даде баща му.

Венци Стефанов е приближен на Младен Михалев-Маджо и търгува с горива. 1 млн. лв. откуп е поискан за живота на Димитър. Венци Стефанов изпълнява стриктно указанията, които получава по телефона, и хвърля откупа от влак. Въпреки това синът му никога не се връща, а престъплението не е разкрито.

Подозренията са, че Митко е отвлечен от бандите на Йоско Костинбродския и Бранимир Григоров-Бранко, които по това време ръководят двете фабрики за поръчкови убийства в София. По делото срещу Костинбродския, Вергил Славов и Ивайло Богьовеца за стрелбата по Киро Японеца свидетелски показания ги свързват и с отвличането на Стефанов, но обвинения за това не са им повдигани. Двама анонимни свидетели твърдят, че точно Йоско и хората му стоят зад отвличането на Димитър, а той е убит, защото видял Богьовеца без маска.

Заради информацията, че Йоско е замесен в отвличането, Венци Стефанов се е срещал с него в присъствието на Даниел Георгиев-Джаки Ръчичката. Година преди това, докато Митко е още жив, президентът на "Славия" праща и сак с пари на Йоско. Куриер е Боян Петракиев-Барона, но Йоско го изгонил и казал, че няма нищо общо с отвличането. Днес Йоско се издирва, след като бе пуснат от ареста през 2014 г. Бранимир Григоров-Бранко беше убит също през 2004 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Кое му е странното?Ние сме още руска колония, нормално е у нас нещата да са като в голямата ***.Сега някои ще ревнат ама Гейропа ни краде, ама краварите.......Лукойл не плаща данъци, Нефтохим вечно е на загуба, Американските ТЕЦ (руски офшорки регистрирани в САЩ), ВЕИ собственост на Лукойл Енерджи, Газпром от тази година с новите цени вече точи 3 000 000 000лв повече на година.КТБ, реакторите, за който платихме над милиард, а никой не ги е виждал и т.н.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маждо, Църа, Релето, Брендо... само на мен ли ми се струва, че мутренските години в България така и не са свършили? Щом всичките тези знайни и незнайни герои са на свобода и продължават да се занимават с "бизнес" просто няма какво да се коментира повече.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NA BEDNITE DEZATA NE GI OTVLICAT,A ZA BOGATITE NE SAGALYAVAM.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
иначе честни бизнесмени, ама с прякори :) почти като премиера, честен демократ, ама с членска карта и прякор опс псевдоним
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е при ПСЕВДОдемокрацията мафията да вилнее.ПСЕВДОдемокрация, в която 1500 червени бандити управляват ВСИЧКО в страната - от банките, силовите дружества, икономиката, туризма до бизнеса с луксозни яхти и коли!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джаки Ръчичката. Без коментар.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общото между всички е че са червени мафиоти, отгелдани и назначени от БКП и ДС.Странното е че всичко в нас по отношение на криминалната обстановка прилича на 100 % с тази в Рашка просташка
6
4
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 6 години
Яжте банани!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прякорите в статията къртят мивки.
4
0
 
23
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Искате да кажете, че са деца на престъпници и далавераджии, а не на богати и известни ;)
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3"нито в САЩ, нито Англия, нито в Германия има мафия." ти на луната ли живееш или просто ей така си ръсиш за спорта?
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е при демокрацията мафията да вилнее.
1
5
 
13
 
! Отговори
ЦЕЦО КРАДЕЦО преди 6 години
каза, че вече били преборили ПРЕСТЪПНОСТТА. Другата извън ГЕРБ