Изненада в Троянския манастир, тайник близо до този на Левски!

Стаята е за трима, намира се в най-старото крило - Антимовото
23
Изненада в Троянския манастир, тайник близо до този на Левски!
Снимка: в. " Монитор"

Тайник в стената бе разкрит при първите ремонтни дейности на Антимовото крило на Троянския манастир. Той е бил умело прикрит зад дървена вратичка на шкаф в една от килиите.

"За изненадата на братята монаси и строителите зад малката врата се оказва тайно скривалище пригодено за стая, в която могат да се скрият двама-трима души", съобщи за "Монитор" игуменът на Троянската света обител Величкият епископ Сионий.

Той обяви, че идеята е при реставрацията този тайник да бъде запазен в автентичния си вид, още повече че той се намира в същото крило и на същия етаж, където е скривалището на Васил Левски.

"Предвиждаме да възстановим и тайния изход, през който Левски и монаси са можели да напускат манастира, в случай на опасност. Този изход ще бъде направен така, че който иска, да може да мине през него и да почувства духа на онова време", допълни Сионий.

Само две седмици след като правителството отпусна половин милион лева за ремонт на най-старото - Антимово крило на Троянския манастир, бригада майстори вече усилено работят. Крилото от години стоеше затворено поради опасност от пропадане.

То трябва да се реконструира до основи и ще бъде укрепено, реставрирано, като килиите ще запазят автентичния си вид.

"Ще успеем, с Божия помощ, както успяхме за година през 2016 да достроим и отворим новото патриаршеско крило на манастира, строежът на който стоеше замразен повече от 10 години", разказа още игуменът на манастира.

Проектът, по който се извършва ремонтът и реставрацията е одобрен от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Наехме майстори строители, които са реставрирали доста стари къщи и обекти. Трудностите при реставрацията идват от факта, че Антимовото крило е изградено от дървена конструкция, с каменни зидарии или тухлени пълнежи. То е вдигнато по специален начин на два етажа, свързани с дървени сглобки - уникално строителство от началото на XIX век", разказва епископът.

Подобна конструкция и строителството е в традиционния балкански стил, което се оказва изключително здраво, издържала е на капризите на времето и на земетресения.

"Слава Богу, моят предшественик митрополит Григорий направи ремонт на покрива, така, че неговата конструкция е стабилна, реконструкция на историческите стаи, които са били поизоставени", каза Сионий.

Предвижда се да се реставрира цялата дървена конструкция, всички каменни зидове, като в същото време се направи топлоизолация. Ще ще се осигури пожарна безопасност, ще изградят и санитарни възли. В това крило ще се преустроят и нови помещения за поклонници.

"Обновяването на Антимовото крило започва от манастирското гробище и свършва с параклиса "Св. св. Кирил и Методий", разкрива бъдещите си амбиции игуменът.

Eпископ Сионий е категоричен, че без помощта на държавата, на спонсори и дарители, на хилядите поклонници и туристи, нямало да се справят.

Освен любопитната и поучителна манастирска история, свързана с най-старото Антимово крило на манастира, то крие и още много тайни. Там при разчистване на килиите преди месеци монасите откриха уникална находка от 1876 г., която днес може да се види в новата сбирка към музейния комплекс.

В овехтял сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единия от черепите е изписано "йеромонах х. Сава", а на другия череп "йеродякон Герасим", разказа епископ Сионий.

Надписът на пожълтял лист гласи: "Два черепа на монаси революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г."

Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси революционери, които са посечени в манастира при разгрома на Априлското въстание.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе , с червени тухли единички и слепващ разтвор, който е потекъл, т. е. тип теракол. Сигурно е дошло от бъдещето.... Aha... time travel. Ох как не се сетих, сугурно бат Бойко е пътувал във времето и всъщност ТОЙ се е крил там, за да каже , че е помагал на Левски.
19
0
 
0
 
! Отговори
Павре преди 1 година
До Анонимен

Колко точно казано...
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една забежителност в България която ще се затрие вместо да се използа за културна ценност ,която да се посещава от туристи ,щото пари няма ама има за лимузини и командировъчни на властта
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-богатата институция в България,Църквата,която притежава ОГРОМНИ масиви лозя,гори,терени и сгради(които дава под наем) и печели невероятни суми от наеми и свещоливници,пак проси пари...от нас!Манастирите и църквите се разпадат и те не предприемат нищо!!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изображение е просто илюстративно взето от мрежата и сложено към статията!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Момчета, очевидно тухлите са част от ремонта, който тече в момента."

Явно този тайник не е бил никак таен, щом са го отремонтирали със съвременни строителни материали.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчета, очевидно тухлите са част от ремонта, който тече в момента.
13
3
 
16
 
! Отговори
Дюлгер преди 1 година
Простете, досега не знаех, че са зидали с циментово-варова смес, тухли "четворки" през 18-ти век. Просто уникално!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам тухлите четворки и цвета на варта, тайника е от периода 2001-2009 година.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"БПЦ"... Сионий бившият ректор на Семинарията, където някои като гледаха какво става спяха с ножове под възглавницата, за да ни изнасилят нощно време "монаси".
Същото важи и за Рилският манастир, и там е имало опасност от изнасилване и затова послушниците бягат.
Превзета от комунистите БПЦ се превръща в средище на разврат. Ако не искаш доброволно, насила.
И Троянският манастир печално известен с "Баба Гуси".
Едно време какви са били манастирите,а сега какви са.
Където пипне комунист само разруха
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е вдигнато по специален начин на два етажа, свързани с дървени сглобки -
уникално строителство от началото на XIX век", разказва епископът...... Да ама едно време е имало Майстори а сега има Мърлячи!
9
4
 
21
 
! Отговори
зидар преди 1 година
абе кат гледам тухлите на тоз тайник само по времето на левски ше са ги зидали...
8
2
 
14
 
! Отговори
на преди 1 година
Много гнусни коментари...
7
6
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 година
Този е тайникът на Бойко
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В църквите по онова време са се строяли добре прикрити тайници, за които малко хора са знаели и основната цел е била да не бъдат открити, така че няма нищо изненадващо, че чак по време на основен ремонт се натъкват на тях.
5
6
 
12
 
! Отговори
ами преди 1 година
И чак сега откриха всичко това..............тайна стаичка,черепи....много съмнително!
4
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки знае, че българските монаси за гейoве, а католическите епископи са педoфили.
3
25
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Кой знае Кичка и Сие какви са ги вършили в тази тясна стаичка !? :)
2
50
 
16
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Щом трима души могат да влизат значи не е проблем поповете да направят тройка.
1
49
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скривалището на баба Гуси и кака Филка