Кайсиева ракия се лее в Силистренско – канче и момите стават миски!

Най-доброто мезе пък било това, което се реже под 45 градуса
Обновена: 7 сеп 2017 14:20 | 7 сеп 2017 14:15, Василия Пейчева
15

5147 гледания   |  Още видео

Всяка година през тези септемврийски дни в Силистренско се вари кайсиевата ракия - една от емблемите на Крайдунавска Добруджа.

Лятото беше добро за кайсиите и грижливите стопани си отделиха в бидоните за ракия. Сред тях е и Илия Арабаджиев:

"Не трябва да престоява много, на 12-я ден трябва да почне да се сваря. След това, ако е много горещо, я хваща киселината и губи аромата. Губи аромата като мине времето. Като всеки човек – като остарее, губи всичко", споделя изпитаната рецепта и философията си Илия пред Bulgaria ON AIR.

При неговия казан идват всякакви хора – едни имат опит, други - не.

По-опитните съветват - ракията трябва да се вари на бавен огън, внимава се да не загори казанът.

Най-доброто мезе пък било това, което се реже под 45 градуса.

Добрият краен продукт се познава по усещането, което оставя у пиещия:

"Тази течност е толкова хубава и при едно хубаво канченце изпито, всяка мома ти се струва като миска "Силистра 2017", казват майсторите на "кайсиевката".


15
Още от
Напиши коментар Коментари
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като разбрах че алкохолът това е урината на бактериите не ми иска много да пия тая пикоч
А знаете ли как се получава шампанско - газираното в шампанското това са газовете на бактериите Оставя се виното да отлежи една година на тъмно и като се вади после на светло бактериите се стресират от внезапно излизане на светло и изпускат газове - и се получава газирано вино /шампанско/
13
0
 
3
 
! Отговори
Кирето преди 7 месеца
Мале маше....с кво мезе се пие?!??!абе със здраве бе#!
12
0
 
2
 
! Отговори
ХМ преди 7 месеца
Най-добрата ракия става от вино ,отлежало 10 години в дъбови бъчви.Чисто без разреждане с вода.
11
2
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 7 месеца
Много специалисти тука бе!? А случайно да знаете, че някой може да ви напие само с поглед? Няма кайсиева, няма гроздова, падате и това е....неудачници такива
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей, тука много ракиджии. Един да го загрее, друг да го прегрее.
Некои минали на цар-Кирово виски.
9
2
 
9
 
! Отговори
казанджията преди 7 месеца
До Анонимен
Сливовата № 1 , след кайсиевата ;)) останалите лафове са за Ора къде не са опитвали кайсиеФката.. хахаа
8
2
 
6
 
! Отговори
СС преди 7 месеца
Абе много амортизиран този казан за ракия в Иширково Не съм ходил точно там но в други села наоколо има много яки нови казани направени, спретнати, много зависи и от казана каква ракия ще излезе не само от материала...
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кат' ти е калпав матряла, квото и да слоиш кат купешко ще излезе, но нямате хубава картинка за шишето. С влизането ни в ЕС и развитието на търговията, започнаха да внасят всякакви аромати, даже веднъж от една компания ми предложиха и аромати на бъчви от различно дърво - дъбова например. Вече много от западните т.нар. брандови компании въобще им нямам вяра. Не, че нашеите им отстъпват - "Кайлъшка гроздова" произведена от винпром "Пещера".
6
1
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 7 месеца
браво, колеги! ракия rulezZz :)
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
за ракията не знам, но кайсиите които изсипаха в щайгите на клипа бяха под всякаква критика. Това не беше плод а направо зеленчук
4
0
 
5
 
! Отговори
майорски преди 7 месеца
До Анонимен 1

на две преварки и се губи аромата ! ако искаш да се насладиш на една 50г-100г -мка .... а не да се напиеш с една преварка е най добра и ароматна.

Ако си решил просто да се напиваш и знаеш че носиш на алкохол по добро от двойната преварка няма !...да
3
2
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 месеца
Еееее ама туй три пъти го четох, очилата два пъти смених и накарах и жената да ми го прочете, да не ми се е привидело бе...всичко си е истина и за сливовата и за кайсиевата а пък аз правя и от ягоди-като си сипеш в чашата и цялата стая на ягоди замирисва, докарвам я до към педесе-педесе и пет градуса и то без много захар ама без тая пущина нема как да станат ракиите, та щом е малко-може...Давал съм на и на министри и на един президент даже, та още е жив-нека си каже!
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истинската ракия е тази при която като глътнеш да те загрее отвътре а уханието и да те накара още да искаш!
1
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сливова две преварки, правена от майстор. Това е ракията, която просто според мен е номер едно.