Заличаването: Видинско – надеждата и животът изчезват!

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва
8 сеп 2017 11:30,
135

Близо 90 села около Видин са пред изчезване. В тях живят под 200 човека, което означава, че могат да бъдат заличени административно.

Едно от тях е село Периловец. Това е селото, което преди време чрез Bulgaria ON AIR помоли държавата да се намеси и да оправи пътя до него - път, който се оказва републикански. Месеци по-късно пътят е същият, а заради почти нулевата достъпност до него и липсата на поминък - хората го напускат.

"Няма ли път, няма живот на село", твърди местна жителка.

В съседното село Шишенци срещаме баба Райна и дядо Иван. Те разказват как в селото има 480 къщи, но реално живеят около 40 човека. Едва трима от тях са по-младите - а те са на около 50 години... и не са пенсионери.

"За да има млади хора, трябва да има някакво предприятие, където да работят. Тук само Oбщината работи", казва баба Райна.

А архивът на Общината е предаден на вторични суровини, пък споделя дядо Иван.

В следващото село - Градскови колиби, дори кметството не работи, а по документи там живеят 10 души. Рядко обаче някой от тях може да бъде видян.

В община Бойница вече има едно "отписано" населено място. През 2012-та година село Халовски колиби е спряло да съществува, а причината – просто не са останали хора.

В село Каниц, което по документи се води с четирима жители, всъщност е останал само бай Петко.

"Чувствам се изоставен и мисля, че много по-съзнателен ще ми бъде животът, ако съм в затвор или в лудница", казва той.

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва. Села, които изглеждат като декор за апокалиптичен филм.  До една година най-вероятно още две села ще изчезнат във Видинско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
10
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Планът се изпълнява по график!
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Navsakade komunistite unistozavat Arhivite na Zarstvo Balgaria i zagrabvat zemite na Horata ...
124
1
 
13
 
! Отговори
хъ преди 6 години
Общинският архив предаден на вторични суровини.На какъв човек му е дошла наум тази скверна мисъл и го е осъществила?
123
1
 
10
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Plachem za Makedonia,Zapadni pokrainini.Ami baj Ganjo tova koeto ima nemoze da opravi,a tragnal da lamti za oshte.Alchnost i prostotija,a za zavist da ne govorim.Zagiva edno urodlivo pleme,no i tova koeto ostava e aman...
122
1
 
5
 
! Отговори
тиквоний банкянски преди 6 години
а ба тва нэ важнуто бря, важното е че ша има нов път между златните и варна и 7 лентова магистрала от банкя до бояна и пирлимента. и че струма ше се оскъпи с едни три милиарда. това че бантустаня се стапя е цел която наще партнери са поставили пред нас и аз чино изпълнявам.
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Видинско има 5 села с дубъл в Сърбия, да отидат управниците ни в Сърбия да видят защо в тях има живот, а преселничиските села в България изчезват.
120
2
 
10
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Западат, защото са ограбени от държавата.
119
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
западат защото са традиционно червени. пияндурника е от кула и т. н....
118
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално с изключение на Видин, Белоградчик и 2-3села в областа, всяко друго населелено място запада и се обезлюдява с бързи темпове, и в това няма нищо изненадващо, живеем в 21век и хората търсят по-добри възможности за живот, от колкото на село или в малки градчета.
117
6
 
7
 
! Отговори
ГРАФ ДРАКУЛА преди 6 години
Този район да се предаде на Сербия и на Романия...Ние ще го оправим за 5 години...ОТ ЕТРОПОЛИС (ЕтроПоле) -- НА СЕВЕР И НА ЗАПАД ==== ГО ВЗИМАТ СЕРБИЯ И РОМАНИЯ !
116
1
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 118 (юбералес)Ти си болен бе! Как искаш бабички на по 80 години да ти копат с мотиката по нивите???И на кого да си дадат земята, ако не на чорбаджиите изедници - на Октопода имам предвид, и други монополисти които им я заграбват и им дават жълти стотинки!!!На това ли викаш "мързелив народ"???Затова пишман-патриотите не дават земята на чужденци, за да дебелеят нашите чорбаджии! Чорбаджи Нено от "Маминото детенце" е Майка Тереза в сравнение с днешните чорбаджии, да знаеш!!!
115
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския народ мързелив . С какво да закупи техника, и други екстри, за да започне бизнес. Да работи, но на кого ще я продаде, тая стока и незнаеш утре от къде ще изгориш и с колко. Знаете колко хора задлъжняха, особено в северозападна България започнали бизнес, уж сигурен.И затова че е мързелив, работи по полетата в чужбина
114
2
 
11
 
! Отговори
не им пука преди 6 години
Зверски жестоко са отровени градове и села вкл Плевен.Ловеч ,Никопол<Белене,Свищов.В Белене и Свищов населението не се забелязва..Гробищата са пълни с отровени след неправилно лечение ги убиват с инсулти,рак,инфаркти..
113
3
 
10
 
! Отговори
Тровят с ХЛОР преди 6 години
Сега масови убиици плащат на началници в РЗИ да отравят останалите живи с ХЛОР ТОКСИЧНИ КАНЦЕРОГЕННИ ОТРОВИ..Няма неотровен БЪлгарин в момента ..Мъжете умират с десетки пъти повече заради тежко токсични питиета като Бира и ракия приготвена с хлор токсична вода.Съвет ползвайте КАни с филтри з а пречистванена водата..за всичко вкл за супа,компот,чай ,кафе..
112
4
 
18
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
Жесток удар нанасят терористите от СДС И БСП с ликвидацията на ТКЗС.Ликвидирани са над 450 000 работни места в селата.НАглите престъпници ограбваха зверски селата години наред с супер ниски цени на реколтата,избиха милиони крави,овце,***,птици..
111
1
 
15
 
! Отговори
причини преди 6 години
МНого тежък удар нанася ГЕРБ като вдига пенсионата възраст.Милиони Здрави БЪлгари вместо да се върнат на село и да се радват на природата са принудени да седят в задушни канцеларии.За милиони млади работа няма и досега.
110
7
 
3
 
! Отговори
От 1919 година почва преди 6 години
Няколко тежки удара :!919 въвеждане на родилна помощдотогава всяка омъжена Българска ражда поне по 6 здрави умни и силни деца.След това по едно максимум две.Оказва се че акушерките пипат всякакви жени вкл и много опасни тип "вещици"следв а закучване на половите органи .Дотогава всеки голям род е имал жена помагаща з араждането..
109
17
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Село Шишенци има 20 хил дка обработваема земя, тоест не са бедни а мързеливи.
108
2
 
15
 
! Отговори
овеч преди 6 години
Много жалко ми стана,насълзиха ми се очите,как можахме да съсипе ме такава страна със собствените си ръце.
107
1
 
23
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До Леко ама тежкоКъде се отварят ПОСТОЯННО нови заводи? Не се заяждам, ясно е, че си представител или симпатизант на ГЕРБ. Просто питам, за да се доуточним. Защото в нашия град през последните 10 години нов завод не е отварян.