Заличаването: Видинско – надеждата и животът изчезват!

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва
135

11345 гледания   |  Още видео

Близо 90 села около Видин са пред изчезване. В тях живят под 200 човека, което означава, че могат да бъдат заличени административно.

Едно от тях е село Периловец. Това е селото, което преди време чрез Bulgaria ON AIR помоли държавата да се намеси и да оправи пътя до него - път, който се оказва републикански. Месеци по-късно пътят е същият, а заради почти нулевата достъпност до него и липсата на поминък - хората го напускат.

"Няма ли път, няма живот на село", твърди местна жителка.

В съседното село Шишенци срещаме баба Райна и дядо Иван. Те разказват как в селото има 480 къщи, но реално живеят около 40 човека. Едва трима от тях са по-младите - а те са на около 50 години... и не са пенсионери.

"За да има млади хора, трябва да има някакво предприятие, където да работят. Тук само Oбщината работи", казва баба Райна.

А архивът на Общината е предаден на вторични суровини, пък споделя дядо Иван.

В следващото село - Градскови колиби, дори кметството не работи, а по документи там живеят 10 души. Рядко обаче някой от тях може да бъде видян.

В община Бойница вече има едно "отписано" населено място. През 2012-та година село Халовски колиби е спряло да съществува, а причината – просто не са останали хора.

В село Каниц, което по документи се води с четирима жители, всъщност е останал само бай Петко.

"Чувствам се изоставен и мисля, че много по-съзнателен ще ми бъде животът, ако съм в затвор или в лудница", казва той.

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва. Села, които изглеждат като декор за апокалиптичен филм.  До една година най-вероятно още две села ще изчезнат във Видинско.


135
Още от
Напиши коментар Коментари
129
0
 
8
 
! Отговори
Гюнтер преди 10 месеца
Планът се изпълнява по график!
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Navsakade komunistite unistozavat Arhivite na Zarstvo Balgaria i zagrabvat zemite na Horata ...
127
1
 
11
 
! Отговори
хъ преди 10 месеца
Общинският архив предаден на вторични суровини.
На какъв човек му е дошла наум тази скверна мисъл и го е осъществила?
126
1
 
8
 
! Отговори
Loyko преди 10 месеца
Plachem za Makedonia,Zapadni pokrainini.Ami baj Ganjo tova koeto ima nemoze da opravi,a tragnal da lamti za oshte.Alchnost i prostotija,a za zavist da ne govorim.Zagiva edno urodlivo pleme,no i tova koeto ostava e aman...
125
1
 
3
 
! Отговори
тиквоний банкянски преди 10 месеца
а ба тва нэ важнуто бря, важното е че ша има нов път между златните и варна и 7 лентова магистрала от банкя до бояна и пирлимента. и че струма ше се оскъпи с едни три милиарда. това че бантустаня се стапя е цел която наще партнери са поставили пред нас и аз чино изпълнявам.
124
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Във Видинско има 5 села с дубъл в Сърбия, да отидат управниците ни в Сърбия да видят защо в тях има живот, а преселничиските села в България изчезват.
123
2
 
8
 
! Отговори
до Анонимен преди 10 месеца
Западат, защото са ограбени от държавата.
122
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
западат защото са традиционно червени. пияндурника е от кула и т. н....
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Реално с изключение на Видин, Белоградчик и 2-3села в областа, всяко друго населелено място запада и се обезлюдява с бързи темпове, и в това няма нищо изненадващо, живеем в 21век и хората търсят по-добри възможности за живот, от колкото на село или в малки градчета.
120
6
 
5
 
! Отговори
ГРАФ ДРАКУЛА преди 10 месеца
Този район да се предаде на Сербия и на Романия...Ние ще го оправим за 5 години...ОТ ЕТРОПОЛИС (ЕтроПоле) -- НА СЕВЕР И НА ЗАПАД ==== ГО ВЗИМАТ СЕРБИЯ И РОМАНИЯ !
119
1
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 10 месеца
До: номер 118 (юбералес)

Ти си болен бе! Как искаш бабички на по 80 години да ти копат с мотиката по нивите???
И на кого да си дадат земята, ако не на чорбаджиите изедници - на Октопода имам предвид, и други монополисти които им я заграбват и им дават жълти стотинки!!!
На това ли викаш "мързелив народ"???
Затова пишман-патриотите не дават земята на чужденци, за да дебелеят нашите чорбаджии! Чорбаджи Нено от "Маминото детенце" е Майка Тереза в сравнение с днешните чорбаджии, да знаеш!!!
118
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българския народ мързелив . С какво да закупи техника, и други екстри, за да започне бизнес. Да работи, но на кого ще я продаде, тая стока и незнаеш утре от къде ще изгориш и с колко. Знаете колко хора задлъжняха, особено в северозападна България започнали бизнес, уж сигурен.И затова че е мързелив, работи по полетата в чужбина
117
2
 
9
 
! Отговори
не им пука преди 10 месеца
Зверски жестоко са отровени градове и села вкл Плевен.Ловеч ,Никопол<Белене,Свищов.В Белене и Свищов населението не се забелязва..
Гробищата са пълни с отровени след неправилно лечение ги убиват с инсулти,рак,инфаркти..
116
3
 
8
 
! Отговори
Тровят с ХЛОР преди 10 месеца
Сега масови убиици плащат на началници в РЗИ да отравят останалите живи с ХЛОР ТОКСИЧНИ КАНЦЕРОГЕННИ ОТРОВИ..

Няма неотровен БЪлгарин в момента ..Мъжете умират с десетки пъти повече заради тежко токсични питиета като Бира и ракия приготвена с хлор токсична вода.
Съвет ползвайте КАни с филтри з а пречистванена водата..за всичко вкл за супа,компот,чай ,кафе..
115
4
 
16
 
! Отговори
аман от терористи преди 10 месеца
Жесток удар нанасят терористите от СДС И БСП с ликвидацията на ТКЗС.Ликвидирани са над 450 000 работни места в селата.НАглите престъпници ограбваха зверски селата години наред с супер ниски цени на реколтата,избиха милиони крави,овце,***,птици..
114
1
 
13
 
! Отговори
причини преди 10 месеца
МНого тежък удар нанася ГЕРБ като вдига пенсионата възраст.Милиони Здрави БЪлгари вместо да се върнат на село и да се радват на природата са принудени да седят в задушни канцеларии.За милиони млади работа няма и досега.
113
7
 
1
 
! Отговори
От 1919 година почва преди 10 месеца
Няколко тежки удара :!919 въвеждане на родилна помощ
дотогава всяка омъжена Българска ражда поне по 6 здрави умни и силни деца.След това по едно максимум две.

Оказва се че акушерките пипат всякакви жени вкл и много опасни тип "вещици"следв а закучване на половите органи .Дотогава всеки голям род е имал жена помагаща з араждането..
112
17
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 10 месеца
Село Шишенци има 20 хил дка обработваема земя, тоест не са бедни а мързеливи.
111
2
 
13
 
! Отговори
овеч преди 10 месеца
Много жалко ми стана,насълзиха ми се очите,как можахме да съсипе ме такава страна със собствените си ръце.
110
1
 
21
 
! Отговори
нереалист преди 10 месеца
До Леко ама тежко
Къде се отварят ПОСТОЯННО нови заводи? Не се заяждам, ясно е, че си представител или симпатизант на ГЕРБ. Просто питам, за да се доуточним. Защото в нашия град през последните 10 години нов завод не е отварян.