Заличаването: Видинско – надеждата и животът изчезват!

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва
8 сеп 2017 11:30,
135

Близо 90 села около Видин са пред изчезване. В тях живят под 200 човека, което означава, че могат да бъдат заличени административно.

Едно от тях е село Периловец. Това е селото, което преди време чрез Bulgaria ON AIR помоли държавата да се намеси и да оправи пътя до него - път, който се оказва републикански. Месеци по-късно пътят е същият, а заради почти нулевата достъпност до него и липсата на поминък - хората го напускат.

"Няма ли път, няма живот на село", твърди местна жителка.

В съседното село Шишенци срещаме баба Райна и дядо Иван. Те разказват как в селото има 480 къщи, но реално живеят около 40 човека. Едва трима от тях са по-младите - а те са на около 50 години... и не са пенсионери.

"За да има млади хора, трябва да има някакво предприятие, където да работят. Тук само Oбщината работи", казва баба Райна.

А архивът на Общината е предаден на вторични суровини, пък споделя дядо Иван.

В следващото село - Градскови колиби, дори кметството не работи, а по документи там живеят 10 души. Рядко обаче някой от тях може да бъде видян.

В община Бойница вече има едно "отписано" населено място. През 2012-та година село Халовски колиби е спряло да съществува, а причината – просто не са останали хора.

В село Каниц, което по документи се води с четирима жители, всъщност е останал само бай Петко.

"Чувствам се изоставен и мисля, че много по-съзнателен ще ми бъде животът, ако съм в затвор или в лудница", казва той.

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва. Села, които изглеждат като декор за апокалиптичен филм.  До една година най-вероятно още две села ще изчезнат във Видинско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
22
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До Самата истинаТова, което си написал, аз не съм го виждал. Не зная къде живееш, та си свидетел на такова охолство. Количките в хипермаркета ги пълнят догоре само собствениците на ресторанти,бистра, кетъринги, малки търговци и пр, МОЛ в нашия град няма, в съседните- също. Една част от кафетата са празни, другите фалираха. Вчера пътувах по пътя Варна- В.Търново, ама много нови коли не видях. Малкото впечатляващи коли, които привлякоха погледа ми, бяха със Софийска регистрация или от др. държави
105
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тридесет годишните ще са свидетели на закриването на територията и применуването и на манга.листан пакистан. По възрастине които сме няма да имаме тази възможност но младите които са в чужбина ще видят.
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ясно е тази жалка територия изчезва
103
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък прехвалената Южна България все едно е цъфнала и вързала.Правят се магистрали,но се строят и джамии.На много места там вече не се чува българска реч.Само турци и роми.
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПовечеТо български граждани са със зъбни протези. На .!. Зачестяват спина бифида, и др . с който се доказва, че българите или са недохрананени или трябва да бъдат образовани в културата на хранене. За което е виновна власт имащите, който не хаят или траят
101
0
 
28
 
! Отговори
Край преди 6 години
Селата са живи в Гърция в Сърбия и в Румъния. Само че средния собственик е с 200 -400 декара земя и си издържа семейството от нея. И гледа всякакви култури и животни. В България има огромни зърнопроизводителни ферми с големи комбайни и трактори. Даже и животни не се гледат. Изнася се зърно.
100
0
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
За какви пустеещи полета говорите бе деца. Всичко е разорано и засято с ... пшеница царевица и слънчоглед за това хора не трябват за това и на село работа няма.
99
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е виновна само държава че е закрила заводите и за това били северозападняците на този хал . Аз знам една друга област без нито един значим голям завод но хората се занимават със земеделие и отглеждат зеленчуци в оранжерии и въобще почти няма пустеещо поле . Няма да ви кажа коя е тази област . Сетете се сами .Исках да кажа че си зависи и от темперамента и потенциала на хората дали един край ще бъде беден .Дори и държавата нарочно да ти слага пречки . Просто тези хора там в Севера са различни
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва ли. Не за ден , но за една седмица. Като имаме в предвид, че храната е на промоция т.т бързо разваля що се или с почти изтекъл срок на годност, то българина не се храни пълноценно. Нека се проведе анкета, за продуктите закупени за месец. Има чувството, че имат недостиг на всички необходими макро и микро елементи необходими за организма за нормалния му процес. Особено в малките градове и села.
97
12
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
ГЕРП ПОБЕДА!
96
3
 
29
 
! Отговори
Край преди 6 години
Селото в България го уби поземлената реформа от 91г. - средния собственик на земя след нея е с мършавите -7-8 дкр. земя. и го довърши субсидията за пшеница, царевица и слъноглед. Това са култури които се отглеждат с машини - хора не им трябват. В България села няма да има - 5-7 големи града и хиляда ферми на големите земевладелци. АААА забавих и магистрали.
95
1
 
23
 
! Отговори
До Василев преди 6 години
Цените на земеделските земи и имотите в провинцията падат, но мнозинството от българи нямат пари, а пак се изкупуват. Защо? Чуждестранни "инвеститори" купуват здраво и наемните местните българи и ги гърчат от работа в замяна на смешни подаяния. Трябва да спестяваме пари и да си изкупим земята обратно. Без развито селско стопанство, България няма как да функционира. Тази земя е създадена, за да се обработва, и да дава плод. Ако не ние, то някой друг ще се възползва от нея.
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 100Защо не пишете нещата с истинските им имена? Няма кой да работи, защото мнозинството е ромифицирано.Тръгни по Подбалканската линия и виж по полето кои са основната работна ръка в земеделието.Ако не можеш ще ти кажа - малцинствата.В моя град общежитието е пълно с ***.Всеки ден ги взима автобус и ги кара да работят.Все повече от тях започват работа и аз се радвам защото няма да ходят да крадат.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 82Виждали народа е бутал пълни колички в маркетите. 1 количка, за един месецИнтересно една пълна количка с храна ти да не я изяждаш за един ден бе?
92
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не пишете нещата с истинските им имена? Няма кой да работи, защото мнозинството е ромифицирано. Да не е луд някой да инвестира в заразена от *** територия? Държавата абдикира, дайте кърпички да си бършем заднизите.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля , пояснете какви неща е направил без последици. Без да е глобен, спрян проект или разпадащат такъв .За гн. Борисов може да се говори многобройни му грешки и погрешно избори. Обществени поръчки , съмнителни субекти, от партията на власт.
90
9
 
5
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
NA VSI4KITE KAPUTI PO FORUMITE,VSE BORISOV VI VINOVEN!IMA LI MINISTAR PREDSEDATEL DA E NAPRAVIL NE6TO POVE4E ZA BALGARI9 OT NEGO?I KAKVO OB6TO IMA TOI S OBEZLIUD9VANETO NA BALGARI9 SLED KATO V MATERIALA SE POKAZVA,4E N9MAME PATI6TA!?AMA KOI LAE6E PROTIV BORISOV ZA STREMEJUT MU DA IZGRADI I PODNOVI PATI67TATA,KOI LAESHE MESE4INATA?NE B9HA LI SATANISHEV,ORE6KO I KURVELI9!AMI ZA6TO NE GI PLIUETE T9H,A PAK PLIUETE PO TOZI,KOITO VI GOVORE6E ISTINATA I ISKA6E DA GI NAPRAVI??!!
89
1
 
28
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Споко пичове, скоро ще ни разселят хора от други места. Такава хубава земя, като българската, не е за изпускане. Нямаме войска да се противопоставим, нямаме никакъв статут на международната сцена. За съжаление сме просто едни балкански тарикати, на които играта на дребно ще им излезе много скъпо. Просто сме *** и не заслужаваме такова хубаво място от планетата.
88
4
 
9
 
! Отговори
Конграчулейшън преди 6 години
До Преуспяващ българинДон Тикв не знае ни един чужд език и как е преуспял?С мускули,подмазване и ръгане.И слушане на началници.*** ти у колцентър да работиш за еднта гръцка пенсия.
87
15
 
6
 
! Отговори
Преуспяващ българин преди 6 години
Мързелив народ сте, ей. Научете един-два чужди езика, почнете работа в колцентър и взимайте поне 2000 лв. заплата.