Заличаването: Видинско – надеждата и животът изчезват!

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва
8 сеп 2017 11:30,
135

Близо 90 села около Видин са пред изчезване. В тях живят под 200 човека, което означава, че могат да бъдат заличени административно.

Едно от тях е село Периловец. Това е селото, което преди време чрез Bulgaria ON AIR помоли държавата да се намеси и да оправи пътя до него - път, който се оказва републикански. Месеци по-късно пътят е същият, а заради почти нулевата достъпност до него и липсата на поминък - хората го напускат.

"Няма ли път, няма живот на село", твърди местна жителка.

В съседното село Шишенци срещаме баба Райна и дядо Иван. Те разказват как в селото има 480 къщи, но реално живеят около 40 човека. Едва трима от тях са по-младите - а те са на около 50 години... и не са пенсионери.

"За да има млади хора, трябва да има някакво предприятие, където да работят. Тук само Oбщината работи", казва баба Райна.

А архивът на Общината е предаден на вторични суровини, пък споделя дядо Иван.

В следващото село - Градскови колиби, дори кметството не работи, а по документи там живеят 10 души. Рядко обаче някой от тях може да бъде видян.

В община Бойница вече има едно "отписано" населено място. През 2012-та година село Халовски колиби е спряло да съществува, а причината – просто не са останали хора.

В село Каниц, което по документи се води с четирима жители, всъщност е останал само бай Петко.

"Чувствам се изоставен и мисля, че много по-съзнателен ще ми бъде животът, ако съм в затвор или в лудница", казва той.

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва. Села, които изглеждат като декор за апокалиптичен филм.  До една година най-вероятно още две села ще изчезнат във Видинско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дон тикв подписа за жп връзка на български и гръцки пристанища,но още на другия ден бе привикан от представител на султана да му се закълне във вечна вярност и да обещае,че ще купува руска газ само от него.Какво е тово-товариш във Варна и стигаш Александропулис,без да ползваш Босфор.Ама,ха!!
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно,дон Тикв ще даде на концесия на румънците и ще се оправим.
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А няколй да спомена, как корупцията и престъпността сринаха всякакви наченки за развитие в тея районни. Защото това също оказа влияние.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български представител на известна търговска верига се изпусна,че никога не би дал на детето си храна,закупена от същата верига.Карайте си пълната количка и пълнете чужди гуши за сметка на здравето си.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немските селяни са добре, защото държавата има пари за да ги дотира.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Щрале алеТова не е до разпределението на средства, а до държавната ни политика, социалната ни отговорност, липста на действия и масивната корупция. Ако утре раздадем всички средства по равно и всеки българин осъмне със стотина хиляди лева, до 5 години ситуацията пак ще е същата.
80
2
 
5
 
! Отговори
хайдутска наденица преди 6 години
и по османско даже не беше толкоз зле, ама кото сам си напраиш никой немой ти го напрай.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дамски превръзки има ли в количката на българина, видяхте ли
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждали народа е бутал пълни колички в маркетите. 1 количка, за един месец. Нови коли, второ качество, почивки он инклузив. И второ качество живота. Не ми обяснвяй народа колко е добре. Защото количеството отстъпва пред качеството .. Ходи да замазваш очите на вашите избиратели и там какви са ви.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76:Можем да върнем соц-а от преди 89-та, но преди това трябва да намерим спонсор който да ни издържа докато си играем на социализъм
76
4
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Селото беше СТОПАНСКА ЕДИНИЦА /ПРИ ...НАС / !!! Дойдоха на власт: "Чичо Сам" и "ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ" на "неповторимите ,великите ,изключителните" ляво-десни-капиталистически сътворения-"господни"!!! БУРЖОАЗНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЙКА СЕ ИЗАВИ КАТО ПЪЛЕН СЪУЧАСТНИК !!! В криминална полиция Перник скриха един участник в ликвидационен савет ,за да не му "размажат кратунката" -същия уволнен за карупция !!! СВЕТЪТ Е ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ -НО ДЕЦАТА СА ВСИЧКО ВАЖНО !!!
75
0
 
12
 
! Отговори
Щрале але преди 6 години
До Леко ама тежкоВервам на стъкмистика,ама друг път.Дрънкай си колкото искаш колко ни е хубаво и как сме се "развили".Да ,ама не.Скоро ще има пата кюта.Не може 5% да държат 90% от парата.Нема начин.
74
8
 
5
 
! Отговори
Румелиеца преди 6 години
Знаех, си аз че не ни трябват тия от Княжеството, цяла северна България давам за Беломорска Тракия.
73
1
 
9
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Нали никой не протестира. Освен ако не е за личния му г...зЩом хората си мълчат значи са доволни.Който не е доволен да направи нещо (неподчинение, гладна стачка щурм на парламента, масово убииство на съдии (най-добрата идея)) Варианти има много.А да и да им подскажа ако се навият да протестират. Най-големия проблем в *** ни не са политиците не е корупцията БЕЗНАКАЗАНОСТА Е!!!!
72
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свидетел съм как до 89г. селата цъфтяха. Имаше поминък, имаше хора, раждаха се деца, имаше детска градина във всяко село, училище, всичко по полетата беше насадено и даваше плод. Край шосетата на път към морето по пет пъти спирахме да берем праскови, кайсии, ябълки и какво ли още не. Помня и безобразните ликвидационните съвети по времето на Ф.Димитров. Неграмотна, алчна саморазправа с българското селско стопанство, с хляба на хората! Клонингите на БКП -всичките нароени партии-унищожиха България
71
6
 
6
 
! Отговори
Леко ама тежко преди 6 години
До А леко БайИ като как икономиката се затрила като БВП з 10 години скочи близо 3 пъти?А средната заплата два пъти.За първото полугодие имаме износ за 46,4 милиарда лева.Без производство според теб как изнасяме стоки за толкова пари?Щото гледам постоянно се отварят нови заводи пък ти викаш,че производство няма?
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, дайте да я затваряме тая държава и без друго няма оправия. Една шепа богоизбрани живеят царски, а всички други едва кретат. Това живот ли е? Стига с тая агония.
69
5
 
11
 
! Отговори
Самата истина преди 6 години
До Истината Няма как народа да бута пълни колички в хипермаркетите, да се надпреварва кой ще купи по-скъпа кола, моловете, кръчмите и кафетата да са пълни, във всяка стая да има телевизор, на всеки етаж хладилник, задължително компютър, дори малките деца да носят телефони за стотици левове, пътищата от София до морето и до Гърция да са задръстени с коли и ти да твърдиш, че този народ обеднял около 10 пъти.Просто не се връзва другарю.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е гадна,а Сланинов да не е слънце.Лоена безмозъчна ритнитопка.
67
1
 
9
 
! Отговори
А леко Бай преди 6 години
Нали това беше целта на занианието-да се затрие икономиката.Да няма износ към единствения възможен пазар,а да има внос на техен хранителен *** на по-висока цена,защото сме по-възможни,ха ха.А парите от масовата пригепизация-в техни банки,естествено.И злато с 1% комисион-за бог да прости.