Заличаването: Видинско – надеждата и животът изчезват!

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва
8 сеп 2017 11:30,
135

Близо 90 села около Видин са пред изчезване. В тях живят под 200 човека, което означава, че могат да бъдат заличени административно.

Едно от тях е село Периловец. Това е селото, което преди време чрез Bulgaria ON AIR помоли държавата да се намеси и да оправи пътя до него - път, който се оказва републикански. Месеци по-късно пътят е същият, а заради почти нулевата достъпност до него и липсата на поминък - хората го напускат.

"Няма ли път, няма живот на село", твърди местна жителка.

В съседното село Шишенци срещаме баба Райна и дядо Иван. Те разказват как в селото има 480 къщи, но реално живеят около 40 човека. Едва трима от тях са по-младите - а те са на около 50 години... и не са пенсионери.

"За да има млади хора, трябва да има някакво предприятие, където да работят. Тук само Oбщината работи", казва баба Райна.

А архивът на Общината е предаден на вторични суровини, пък споделя дядо Иван.

В следващото село - Градскови колиби, дори кметството не работи, а по документи там живеят 10 души. Рядко обаче някой от тях може да бъде видян.

В община Бойница вече има едно "отписано" населено място. През 2012-та година село Халовски колиби е спряло да съществува, а причината – просто не са останали хора.

В село Каниц, което по документи се води с четирима жители, всъщност е останал само бай Петко.

"Чувствам се изоставен и мисля, че много по-съзнателен ще ми бъде животът, ако съм в затвор или в лудница", казва той.

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва. Села, които изглеждат като декор за апокалиптичен филм.  До една година най-вероятно още две села ще изчезнат във Видинско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички за. Има такива случай, аре Чао. На***Виждате гн. репортер не отрязавате историята правилно. Пишете , но се допитвайте до народа, какво мисли
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дон Тиквуций че опрай работата,само още 2 мандата му тряят.
44
0
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А сега какво е на всякъде? Или местната мутра, или мутрата от София пере някакви пари и е арендовал всичката земя, а плаща на хората 15-13 лева на декар аренда, или бившия комунист-властник, е направил същото, и вадее "кооперацията", осигурявайки стотици хиляди за семейството си и по 15-30 лева на декар рента, или направо софийска фирма, или нашенска, близо до някоя партия, е арендувала земята на 10 села.Ха развивай земеделие? Малките са осъдени на гибел, и виждате до къде стигнахме.
43
1
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Ако наистина искате нещо да се промени в тези села, всички агенции и агенциики, към земеделско или друго министерства, които правят програми, трябва да идат на места там, ако трябва-и с гумени ботуши и лаптоп на място, във фермите и дворовете, и на място да агитират, обясняват, съставят документи, и отпуснат първоначален капитал, за да се тръгне от някъде.Да се гаратнипра изкупуване на хпродукцията и цени по които да става, както навсякъде по света, тогава ще видите как за 10 години ще се съживя
42
1
 
32
 
! Отговори
Бонд преди 6 години
Свети Петър посреща новодошлите:- Добре дошли. Това е раят. Тук няма работа, няма заплати....Някой се изцепил:- Бaси! Ние сме у Видинско!
41
1
 
15
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв преди 6 години
Може да стартира и като пилотен проект: супер-село: събиране на хората от няколко съседни обезлюдени села в едно голямо супер-село, където да има канализация, магазин, полиция, училище, детска градина. Ще се подобри качеството на живот на хората. Държавата да се ангажира с изграждането на инфраструктурата. Може да се търси финансиране от ЕС.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чекай, чекайНъл казаха дека сме се подобрявали то якоодим по грътското море, идем кибапчета и те такастига с тия хули по власта
39
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
От четвърта-ще кажете, да участват по програми. А знаете ли, за участване в една такава програма, колко е ходене по инстанции и агенции, докато се узакони и отпукнат пари, да не говорим, че сам ако напишеш програмата, няма да я удобрят, а кутурно ще ти намекнат, че тези програми ги прави срещу заплащане фирмата на ..., който.... обикновено е свързан с роднинско-приятелска връзка със същите тези служители, които одобряват.ба това ходене и връщане често е на 50-и повече километра, дни наред.....
38
2
 
14
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв преди 6 години
Истината е, че миграцията е обусловена от наличието на работа. Няма работа, няма хора. През комунизма селата бяха пълни, защото имаше АПК и ТКЗС и хората работеха в тях. Моята идея е: окрупняване на българските села. Държавата не може да поддържа около 6000 села, голяма част обезлюдени.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИК.ВЕН.ИК е цензурна ДУМА, АХАХХАХХА
36
2
 
15
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Я се радвайте на демокрацията безработни,бедни,гладни ,без зъби и болни... Няма по- големи мазохисти от българите. Постепенно изчезваме.
35
0
 
13
 
! Отговори
История на България преди 6 години
История на България (на едно българско село) от 1989г.Село в обл. Ловеч, история:1988г. - военен завод за амуниции за минохръгачки, телена ограда, кучета, на входа на селото военно поделение!1991 г. - цех на електро двигатели за перални - износ1996 г. - цех за ауспуси - износ1998 г - цех - пекарна за хляб, за местна консумация2000 г. - столовата на завода е вече пекарна за банични и други подобни, за местна консумация2017 г. - Не знам, но със сигурност не прав СУДЖУК и ***!
34
1
 
22
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
От една страна-мутри и селски тарикати-арендатори , не ги допускат да припарят до собствената им земя, камо ли да искат сами да я обработват и печелят, веднага биват доброзорно отказани.О друга страна-няма и с какво да я обработват-тракторите и други такива-не са им по джоба, а с магаре -не става.От друга страна ако те посадят нещо-друг го обира, най вече от етноса, и никой нищо не им прави, те са защитени от държавата. От трета-един литър краве мляко се плаща по евтино от половин литър минералн
33
0
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Дааааааааааааааа, за съжаление-такава е картинката. Но , има и друга.Защо не дадете някое село, по Златията.с преобладаващо ромско включване, за да видите за какво става дума? Как 20-30 човека се подпират на метлите и лопатите, по някоя програма, имитирайки работа, защо не погледнете, как живеят малкото останали етнически българи в тия села?Защо не погледнете, че даже и да искат , мутро -държавата и м е отнела всички шансове за да направят нещо за себе си?
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не пишете, за северозапад и скандалите . За загравантюризма по вестник Зов, оповаване. После що бягаме. На .!.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е много ясно че не могатда преброят колко заводае отворил.Това са неговите слугички.
30
0
 
14
 
! Отговори
И не само видинско, преди 6 години
Надеждата и животът изчезват в цяло българско. Фактите са налице.... Гарантирано от ГРОБ.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Трънско е същото. А в самия град Трън 90% от населението лилавее...
28
0
 
11
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Американските олигарси да не са по-добри? Държат те в будна кома, за да те експлоатират още повече, да те доят още повече. Не мисля, че руснаците са по-лоши от американците. Просто американците забиват ножа бавно, за да не те боли, но така или иначе края е еднакъв. Селата ще изчезват с това темпо на упадък на държавата. После ще дойде ред на 30-40 хилядни градове.
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процеса на урбанизация - преселването на хората от селата към градовете започва още от основаването на Рим. Естествено е хората да се преселват там където се живее по-добре - има работа, услуги, образование и т. н. и в това няма нищо страшно. А твърденията, че по време на соца такива процеси не е имало са пълна лъжа.Освен това Видин има огромен потенциал но е в сянка от инвеститорите и е в техните ръце да си привлекат инвестиции в производство и търговия, а не е работа на държавата