Опасна игра, онлайн внушение... Самоубийството на Вени – мистерия

11-годишното момче имал втори профил във Facebook
35
Опасна игра, онлайн внушение... Самоубийството на Вени – мистерия
За играта "Син кит" се заговори след смъртни случаи в Русия. Снимка: Facebook

Мистерията със самоубийството на 11-годишният Венислав в Стрелча продължава. Психолози от МВР разпитват близките и приятелите на момчето.

Основните версии засега са, че момчето се е включило в опасна игра в интернет или се е поддал на онлайн внушение.

Два месеца преди да се самоубие с ловната пушка на баща си, Вени си е направил втори профил във Facebook, а снимката е с черепи и ножове.

Още по темата

Родители от Стрелча и региона се консултират с психолози и полицаи как може да бъде забранена интернет играта "Син кит", която, за съжаление, проникна и в нашата страна.

"Не може да няма начин да бъде премахната от интернет пространството", коментира майка от Пазарджик пред "Монитор", разтревожена след самоубийството на 11-годишния Венислав от Стрелча.

"Силно съм обезпокоена да оставям сина си, който е 10-годишен, сам, докато съм на работа. Ще искам на родителската среща преди началото на учебната година в часа на класния ръководител педагогическият съветник да им говори колко са опасни някои компютърни игри", притеснява се Катя Павлова.

Тя предлага дори в часовете да бъдат изнесени лекции съвместно с полицаи и психолози, за да предупредят децата да не се увличат по такива извратени игри.

В малкото градче хората са в шок, невярващи, че някаква игра на компютър може да подтикне малкия Вени да се самоубие с пушката на баща си.

"Децата са с крехка психика и лесно се поддават на такъв тип "игри", затова съветваме родителите да внимават по колко време децата им играят на компютър или таблет и дали не са застрашени от подобни заплахи", коментират психолози и съветват родителите да следят контактите в интернет на невръстните си наследници.

Ако видят, че детето им не разговаря с тях, затваря се след училище в стаята и има нещо съмнително в поведението му, непременно да се обърнат към педагогическия съветник или психолога.

Шефът на пазарджишката Областна дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев също апелира към родителите да бъдат още по-бдителни относно поведението и проблемите на децата, като при най-малките индикации за отклонение от приетите граници и норми да предприемат действия за уведомяване на компетентни специалисти, включително и органите на МВР.

Играта "Син кит" не е причина за смъртта на момчето от Стрелча, заявиха експерти пред bTV. Нормално е детето да има и втори профил в социалните мрежи, но профилната му снимка е показателна.

"Символът на смъртта, който е сложило – всеки един тийнейджър би го направил, знаете колко се харчат тениските с изрисувани черепи. Това е тема, която ги влече. В същото време би могло да бъде сигнал, че у детето вече се зареждат подобни суицидални мисли, които накрая са довели до този трагичен инцидент", коментира Георги Апостолов.

Той определя случая като странен, но е убеден, че истинската причина за фаталния изстрел не е в мрежата.

Според психолози самоубийството е било търсен изход – за него е имало знаци много по-рано, но те не са направили впечатление на родителите и близките му.

Експерти у нас предупреждават, че ако родителите търсят причините за проблема само в интернет, това значи, че просто бягат от отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешо "Какво значи суицидални? Нямаме ли дума на български?"Трябва да получат съпорт заради автършока, заради слоганът на този проект и ще има нов формат.
9
6
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Какво значи суицидални? Нямаме ли дума на български?
8
2
 
37
 
! Отговори
нормално преди 6 години
На където и да се обърнеш виждаш деца на 3-4 години с телефон/ таблет в ръцете. Родители , децата ви не ги тревожи какъв ръб е шефа ви и дали има пари за всичко което поискат , не ги тревожат новините по босфор.тв и кавал1 - необходими са им родители които могат да забравят проблемите, да хвърлят ТВ-то през балкона и да седнат на пода в хола и да БЪДАТ С ТЯХ.
7
3
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Написах в нета на руски син кит да прочета мнението на руснаците. Там всички се смеят, но пишат явно и по възрастни, който обвиняват американците за тази игра. И, че тя се наричала Nerve-The Game. Потърсих и това заглавие което е Nerve е мобилно приложение за смартфони и им дават предизвикателства да изпълняват като на момиче бишат да отиде да се изпикае в писоар.
6
1
 
26
 
! Отговори
Неа до 10 преди 6 години
На 10 не е толкова малко . Друг е въпроса дали ще го оставиш за 5 мин., 15 или 5 часа . А и като цяло интернет не мисля че е място за деца . То и някой възрастни изкукуригаха от него
5
0
 
26
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Няма значение млад ли си стар ли си зависи от психиката
4
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как ще оставиш само 10-годишно дете ***, пaткo?! На некои хора "син кит" им не требва :D
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност, най-важното е в последното изречение на статията.
2
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската пропаганда работи на пълни обороти. Кита е фалшив.
1
3
 
34
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
тая игра син кит изобщо не е сигурно че съществува. има самоубийства с безспорни намеци за синия кит, но няма нито една следа към истински жив "ментор", аз съм по-склонен да вярвам че децата оставили улики към синия кит са го направили защото са чули за това от новините, а не защото наистина някой тайнствен батко се е свързал с тях по фейсбука и ги е накарал да се самоубият.