Опасна игра, онлайн внушение... Самоубийството на Вени – мистерия

11-годишното момче имал втори профил във Facebook
35
Опасна игра, онлайн внушение... Самоубийството на Вени – мистерия
За играта "Син кит" се заговори след смъртни случаи в Русия. Снимка: Facebook

Мистерията със самоубийството на 11-годишният Венислав в Стрелча продължава. Психолози от МВР разпитват близките и приятелите на момчето.

Основните версии засега са, че момчето се е включило в опасна игра в интернет или се е поддал на онлайн внушение.

Два месеца преди да се самоубие с ловната пушка на баща си, Вени си е направил втори профил във Facebook, а снимката е с черепи и ножове.

Още по темата

Родители от Стрелча и региона се консултират с психолози и полицаи как може да бъде забранена интернет играта "Син кит", която, за съжаление, проникна и в нашата страна.

"Не може да няма начин да бъде премахната от интернет пространството", коментира майка от Пазарджик пред "Монитор", разтревожена след самоубийството на 11-годишния Венислав от Стрелча.

"Силно съм обезпокоена да оставям сина си, който е 10-годишен, сам, докато съм на работа. Ще искам на родителската среща преди началото на учебната година в часа на класния ръководител педагогическият съветник да им говори колко са опасни някои компютърни игри", притеснява се Катя Павлова.

Тя предлага дори в часовете да бъдат изнесени лекции съвместно с полицаи и психолози, за да предупредят децата да не се увличат по такива извратени игри.

В малкото градче хората са в шок, невярващи, че някаква игра на компютър може да подтикне малкия Вени да се самоубие с пушката на баща си.

"Децата са с крехка психика и лесно се поддават на такъв тип "игри", затова съветваме родителите да внимават по колко време децата им играят на компютър или таблет и дали не са застрашени от подобни заплахи", коментират психолози и съветват родителите да следят контактите в интернет на невръстните си наследници.

Ако видят, че детето им не разговаря с тях, затваря се след училище в стаята и има нещо съмнително в поведението му, непременно да се обърнат към педагогическия съветник или психолога.

Шефът на пазарджишката Областна дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев също апелира към родителите да бъдат още по-бдителни относно поведението и проблемите на децата, като при най-малките индикации за отклонение от приетите граници и норми да предприемат действия за уведомяване на компетентни специалисти, включително и органите на МВР.

Играта "Син кит" не е причина за смъртта на момчето от Стрелча, заявиха експерти пред bTV. Нормално е детето да има и втори профил в социалните мрежи, но профилната му снимка е показателна.

"Символът на смъртта, който е сложило – всеки един тийнейджър би го направил, знаете колко се харчат тениските с изрисувани черепи. Това е тема, която ги влече. В същото време би могло да бъде сигнал, че у детето вече се зареждат подобни суицидални мисли, които накрая са довели до този трагичен инцидент", коментира Георги Апостолов.

Той определя случая като странен, но е убеден, че истинската причина за фаталния изстрел не е в мрежата.

Според психолози самоубийството е било търсен изход – за него е имало знаци много по-рано, но те не са направили впечатление на родителите и близките му.

Експерти у нас предупреждават, че ако родителите търсят причините за проблема само в интернет, това значи, че просто бягат от отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те родителите висят във фейсбук та децата ли няма. Аз нямам и те искам да имам фейсбук, като кажа че нямам ми гледат супер странно.
29
9
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Всичко лошо идва от Русия. В това число е и играта "Син Кит" (на руски: "Синий Кит").Предполага се, че създателят и е така наречения Филип Будейкин, като не се знае дали това е неговото истинско име или е псевдоним (което е по-вероятно).Оттогава досега тази игра се разпространява в целия свят почти, включително и в САЩ и е причина за много самоубийства на деца.Руските власти си затварят очите за това и даже в Укипедия на руски има препоръка да премахнат статията (цензура?).
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е руска игра, те руснаците това ще измислят.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи, който е измислил тази "игра" и тези, които внушават на децата да се самонараняват и самоубиват, да бъдат съдени и наказани публично!Съдии и наказатели да са родителите на пострадалите деца!Нека едно такова предложение да бъде гласувано с референдум във всички държави, в които е станала популярна "играта". Животът и здравето на децата ни са безценни и си заслужава референдумът да се състои. Да видим после дали някой ще посмее да се гаври с психиката, здравето и живота на хорските деца!
26
2
 
14
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Преди няколко дена пак във този сайт, реагирах на статия за детско обзавеждане и интериор. На една от представените снимки, цялата стена на детската стая беше запълнена от реалистична рисунка от именно този син кит. Поставих въпроса-това преднамерено ли е или дизайнерката не е чувала за играта "Син кит" и последствията от нея. Никой не потърси отговор а както виждате сектата "Син кит" взима своите жертви...
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко щастливо детство сме имали ние ,сегашните родители!Навън,игри,топки,колелета....Но с напредването на техниката и този интернет света на днешните деца стана твърде опасен!Внимавайте доколкото можете ,пазете децата от опасностите които ги дебнат,особено в Интернет пространството.
24
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Играта Син кит е разработка на ГРУ. Това е експеримент за контрол и манипулиране на съзнанието. Не чакайте българските служби да стигнат до дъното на проблема. Общувайте редовно с децата и им отделяйте нужното внимание.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тази игра пък сега??? Явно съм назад с материала, но имам две момчета и никакъв интернет засега, цял ден с топката и колетото навън. Дано не навлезе в Европа това зло 😣
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ли са били родителите на детето и защо не са видели какво се случва?
21
4
 
15
 
! Отговори
псп преди 6 години
Първо детето трябва да има час в който може да разпуска и да мо почива мозъкат Учене и отново учене и следене из късо повечето майки са .. натърко-пичкопутарани и не обръщат внимание на децата си !
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Ами за това има занимални, курсове... хем детето ти да е сред други деца, хем да има някакъв шанс да понаучи нещо.
19
1
 
18
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Трябва да се говори с децата. Да им се обяснява всичко включително и сексуалните контакти. Не до 15 да им се говори, че бебетата ги носят щъркелите. Децата трябва да знаят за света в, които живеят. Да са наясно с опасностите и да ги разбират.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 Ако работиш 8 часа на ден, има периоди, в които децата ти са сами. Аз свършваха училище в 1 часа на обяд, но родителите ми бяха на работа до 16:00. Вариантите бяха или един да си напусне работата, или да ми наемат бавачка, или просто да разчитат на това, че не съм бавно развиващ. Избраха последното. Не умрях. Както и стотици други деца, които познавах в същото положение.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така бягаме от отговорност като се оправдаваме с игри. Съвестта спокойна ли е вечер, че един пикльо си отнел живота незнайно защо , нищо не видяло от живота.,
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 14Е, няма как да спрем развитието на технологиите, но пък можем да научим децата си да ги ползват безопасно.
15
5
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Не е ли време вемсто само ние да се променяме. Да почнем да променяме ние света който не ни харсва........ Очевидно обществото което ни беше натрапено е ОТВРАТИТЕЛНО..... Щом то е вредно за децата ни . ТО ПРОСТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО. И да се появи нешо ново с нови ценности
14
12
 
12
 
! Отговори
Гладио 2 преди 6 години
Син Кит ха ха ха ...... Абе *** и вие ли за руските хакери пишете.... Я погледнте колко такива игри с предизвикателства има.......Типично Гладио 2 когато САЩ и НАТО убиваха с атентати Европейци и обвиняваха за това ИЕ и СССР.Най-големите гадости на тоя свят ги првят англосаксите ама те ги правят и се опитват да обвинят дръгите за това
13
9
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И какво излезе...май ще се окаже, че съм "изпреварил" разследващите! Още под първата статия за трагедията го написах...еврейската машина за пари Сураттефтер - вече иззе и родителските ни функции! Продължавайте да поствате снимки на децата си в нея..."споделяйте частния си живот" с американските тайни служби...нека всеки педофил споделя радоста от "плажните снимки на децата" ви!НИКОГА ФЕЙСБУК!!! НОВАТА ФОРМА НА ЕКСХИБИЦИОНИЗЪМ!!!
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, 2017 не е 1987 и това, че нас ни оставяха да вилнеем сами не означава, че и сега можем да оставим децата си така. Да, знам, не е забавно, но тогава нямаше "бежанци", нито пък всякакви опасности в интернет. И за нашите беше достатъчно да знаят физически къде сме, за да са сигурни, че сме в безопасност. А сега детето може да си е в стаята и просто да си цъка на компютъра, но пак да е в голяма беда.За това хора, говорете с детето си, наблюдавайте поведението му и взимайте мерки при съмнение.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой се самоубие,само защото някой друг му е казал в нета, той ще го направи със или без фейсбук със или без Интернет.