Как да преборим безработицата? Държавен наем, нет, забавачка...

Условието - да започнем работа в чуждо населено място
Обновена: 10 сеп 2017 09:32 | 10 сеп 2017 09:30, Петя Славова
73
Как да преборим безработицата? Държавен наем, нет, забавачка...
Снимка: архив, Булфото

Държавата ще стимулира безработни, ако започнат работа в чуждо населено място. От октомври ще се покриват частично разходите им за наем, интернет и детска градина.

Още по темата

За да стимулира безработните да започнат работа в чужд град, където има недостиг на кадри, държвата ще възстановява 200 лева от разходите им за наем, интернет и дестка градина.

Целта е безработните да започнат работа в друго населено място на разстояние над 50 километра, съобщава bTV.

По данни на КНСБ, близо половин милион българи пътуват средно по 40 километра на ден до работа. В момента безработните, наети в съседен град, могат да възстановяват пътните си разходи.

Едва 13 души обаче са отговорили на изискванията и са поискали да се възползват от тази възможност миналата година. От тях, обаче е Стефка Томова, която от  15 години  пътува от село Зверино до София, където чисти домове.

"Трудно е, влаковете закъсняват, закъсняваш и за работа. Сутрин ми отнема два часа пътуването, половин час до работа, на връщане пак и пет часа минават в път", обяснява жената.

Всеки месец 100 лева от заплатата й отиват за път. Тя няма как да ги възстанови, защото възможността е само за половин година след започване на работа, а в Искърското дефиле не може да намери работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли не разбраха, че няма безработица, а има мързеливица. Не се възпитават на труд, дават се помощи за щяло и нещяло. И повечето безработни са гали. Взимат помощи за 10 деца повече от работещ българин.
47
1
 
1
 
! Отговори
stoian79 преди 6 години
TOVA SA MERKI ZA PRIAKO DARJAVNO I ZAKONNO KUPUVANE NA GLASOVE.
46
0
 
2
 
! Отговори
opps преди 6 години
До Безработени В ЧУЖДИЯ ГРАД РАБОТОТО Е КАТО В ТВОЯ СИ.... 500 левчета за 12 часа скъсване на долната част на гърба ....Нама смисъл!
45
0
 
4
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До Ф.С.В.По цял свят хората пътуват. САЩ, Франция, Германия и даже Турция, дето я мразите- всички пътуват с часове, с метро, личен автомобил, понякога сменят няколко превозни средства. Да не мислите, че хората в Чикаго или Истанбул работят през 1 пресечка от дома си? МОБИЛНОСТ!Аз съм пътувал на разстояние около 40 км от дома ми, общо 80км и пак бих пътувал, ако работата е по специалността ми.И тази работа защо трябва да минава през БТ, те какви се явяват? Никога не са ми намирали работа.
44
2
 
6
 
! Отговори
Та 2 преди 6 години
Въобще, пълен абсурд е тази програма. Логически необмислена е - нуждата от адресна регистрация води до проблеми ИМЕННО защото човекът е от друг град. Едно решение е този абсурд, наречен "настояща адресна регистрация" е да бъде премахнат, или поне да не се изисква при регистрация в бюрата по труда. Но както всичко останало, и това ще си остане непипнато, а популистките мерки ще си вървят ли вървят.
43
0
 
3
 
! Отговори
Та преди 6 години
Преди време обясних, че става дума за програма, при която се минава през бюрото по труда. А знаете ли какво изисква регистрацията в бюрото по труда? Настояща адресна регистрация. Аз съм от друг град, искам да работя в дадено населено място, но не мога да се направя регистрация за настоящ адрес в новото място, защото не познавам никого там, а и много малко хазяй (нека щедро да допуснем, че съм на наем - все пак става дума за безработен човек...) биха се съгласили? Какво не е наред с тази картина?
42
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Много е просто- разни чужди инвеститори купуват земя и строят някакво предприятие -(излъгани от държавата че хората там ще им бачкат за без пари- Оказва се че първо няма хора- второ ако има -те стават само за метене на завода-и Бизнесмена реве и почва да търси кадри от далече- токага държавата решава да му опрости пътните ) с нашите пари да му плаща за пътя) Лъха на корупция -някой се е облажил пак ) Но дори и така- работници пак няма да има )) Кой ще пътува от 05 00 сутрин и ще се връща в 21-00
41
0
 
5
 
! Отговори
1688 преди 6 години
Вяка сутрин пътувам от Бистрица до софия за 1ч.30мин. на връщане през зимата тези нищожни 13 километра се преодоляват дори и за 2ч.30мин.заради нелогичните маршрути на превозните средстав и огромните интервали, на които пристигат возилата. Така от чакане по спирките се губи време, пари, здраве и живот. Разумното ршение да се премине на 4-дневна работна седмица с удължено раотно време. така траикът ще се поуспокои, а и праховите частици, които са голяма тревога на кметицата се слягат за по-дълго.
40
1
 
11
 
! Отговори
гуте преди 6 години
Не може да преборите безработицата. За да стане това мин.заплата трябва да е поне 1000 лв.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са глупости написани за конкретни наши хора! Никой не те бие да правиш предприятие на място на което няма кадри! И нямам желание с моите данъци да се плаща за простотията на някой!
38
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Повече от 20 г. пътувах на 30 км, за да работя. Сега съм безработна, поради закриване на предприятието. Трудно е за жена да пътува за работа, а какво остава, да зареже семейството си и да отиде на квартира в друг град. Целият живот се променя, децата малки и големи, имат нужда от майка, но много жени нямат избор! Програмите, колкото и да помагат не могат да решат проблема с безработицата, обикновено са временни. Всичко се затваря в един кръг, от който трудно можем да излезем!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалноста в България е 1.5 млн. пенсионери, 700 000 рома, 700 000 хил.на ТЕЛК, 1.0 млн. държавни чиновници, 700 000 безработни , деца и др. и то не останаха хора този който обещава големи заплати лъже , за да има големи заплати трябва да се произведе нещо не може цялата държава да е на хранилката.
36
1
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Държавата отлично се справя с безработицата. За има-няма 25-30 години населението беше преполовено и продължава да намалява. Гробищата пълни. Летищата също ...Накрая ще останат 1-2 милиона и безработица няма да има.Е, тук не броим ромите. Те не са безработни, защото на тях им подсигуряват работа по временната заетост. Подпират метлите по цял ден и взимат пари ... Но ! Важното е, че безработицата намалява .. :)
35
0
 
20
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Как се преборва безработицата -еми лесно ,като не им се пускат "работа"от програми по 470 лв и "работят" по 3-4 часа ден и не искат да работят на друго място ,щото получават пари без да работят ,а нивото е ниско и тези пари с детски , соц помощи ,фин помощи за огрев ..... им стига да подържат тяхното "високо" ниво на живот . Народ (по-голямата част) няма нито трудови навици ,нито трудова дисциплина ,нито пък желание да работи и това важи за всички без значение от етноса ,а и нямат умения .
34
2
 
17
 
! Отговори
жеко преди 6 години
гледам да не бачкам на постоянна работа, тук там изкочи нещо от познат или приятел колкото да закърпя положението за 2-3 месеца, да си плащам сметките и храната ми стига, имам много свободно време и уча езици , мога да се хвана да работя в кол център или екскурзовод , но няма да се хвана на работа на която да ми стопяват лагерите по 10 часа на ден 6 дена в седмицата и да не мога да си живея живота, който има семейство няма избор и бачкат като роби
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аха... значи можело да се отделят от държавата едни 300 лв допълнително на работещ човек за наем, нет и детска градина, а не може да се вдугне миниманата с 300 лв или с му се вдигне заплатата с толкова? Може би трябва да минат още няколко годинки докато имигрира и последния трудещ се човек и тотално клекнат някои господа в България, че да разберат, че само доход от 1200 евро средно на човек и минимално 800 евро ще спаси нацията и държавата.
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер аз бях управител в Пикадили ,фалит и 3000 лв заплата не взех , шефа избяга в Люксембург и всичко е куче влачи рейс диря няма от 100 милиона , а наш Бойко не му дреме за 700 души че са излъгани и не са си нахранили децата цели 3 месеца без заплата .
31
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
47% от съществуващите работни места в световен мащаб ще бъдат заличени през следващите 30-40 години от автоматизацията на производството и технологиите. Само който работи преко силите си, който работи неуморно по 12, по 14 часа дори и в събота и неделя за увеличаването на печалбите на работодателя без да се оплаква и да мрънка че му е ниска заплатата, само той ще оцелее. Останалото - на улицата. На улицата!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да развиваме селски туризъм, спортове на открито и т.н. и чужденците ще започнат сами да идват, за да си харчат парите на българското село (чужденците си умират просто да си харчат парите на село) и така всеки ще има по 3 хил евро доход и няма да има безработни!
29
0
 
15
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Очакваме поредната голяма кражба! По-добре инвестирайте парите в транспортна инфраструктура! За да може хората като тази жена дето пътува по 2 часа, да стигат за един час примерно или по-малко! Отделно работодателите не дават никаква компенсация на хората които пътуват... Защо да не покриват 50% от месечния абонамент за БДЖ например? Парите пак ще отидат в държавата. Тук трябва цялостна политика, а не парче по парче да мислим глупости...