Повечето българи склонни към споделеното пътуване

Основно предимство е пестенето на пари, сочи проучване
12 сеп 2017 19:56, Василия Пейчева
5
Повечето българи склонни към споделеното пътуване
Снимка: Архив, Булфото

Българите са склонни да ползват споделено пътуване. Това сочи изследване, свързано с нагласите към интелигентното и споделено придвижване, извършено по поръчка на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Проучването е направено по повод на Европейската седмица на мобилността, която ще се състои от 16 до 22 септември. Интюрвюирани са 800 души от градове с население над 25 000 души, пише БТА.

Форми на споделеното пътуване са съвместно придвижване с автомобил или пеша, с велосипеди, отбелязаха от МОСВ и уточниха, че не подкрепят практики, свързани със сивата икономика, каквато е платформата Юбер, а идеята им е да се популяризират екологични начинания на придвижване.

Според проучването 72,4 на сто от респондентите са заявили склонност към споделеното пътуване. Със сигурност биха се включили 28,9 процента, а други 43,5 на сто по-скоро биха участвали. 51 процента са имали опит с подобна практика.

Основни предимства на споделеното пътуване за българите са пестенето на средства - 87,1 на сто; намаляването на броя на автомобилите - 56,9 на сто; намаляването на задръстванията - 53,4 на сто; намаляването на вредните емисии - 53,1 на сто.

Най-честите предубеждения са опасенията за безопасност - 23,1 на сто; превоз с непознати - 14 на сто. Не харесват идеята 10,4 от интервюираните, други 10,4 на сто се притесняват от зависимостта си от други хора.

При проучването за навиците при придвижване в града 42,1 на сто са отговорили, че всеки ден ползват автомобил. С кола до работа се придвижват 41,8 на сто, а в свободното си време - 29,1 на сто.

Пеша до работа ходят 17,9 на сто, а в свободното си време - 34,4 на сто.

Изследването е направено по повод Европейската седмица на мобилността.

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова посочи, че 25 български общини вече са регистрирани на сайта на европейската кампания. Крайният срок за регистрация е 16 септември.
Идеята на кампанията е да предизвика инициативи за промяна в начина на живот на хората, така че да се подобри и качеството на околната среда. Мотото тази година е "Заедно стигаме по-далеч".


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
избирател преди 1 година
Абе аз себе си не трпя понякога в колата та чужди ли?!
Някой пак се нагажда на Европа с тоя доклад.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1

Ти пътуваш с по няколко стопаджий на работа нали.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а защо да вървят колите с по един човек вътре,след като със същия разход на гориво ще се возят още двама или трима