"Новият Нострадамус": 8,3 по Рихтер ще разтърси Вранча

"Нямаме такава информация", коментират от сектор "Сеизмология"
13 сеп 2017 10:43, Петя Славова
49

8,3 по Рихтер в района на Вранча - такава мощна стихия предсказва известният румънски ясновидец и православен свещеник Йоан Истрат, известен още като "новият Нострадамус".

Според предсказанието му земетресението ще удари не само в България, но и в Русия, Молдова и Украйна.

Твърдението му буди безпокойство, тъй като същият този човек е предсказал катастрофалното земетресение в Букурещ през 1977 г., дълговата криза в Гърция и дори Brexit.

Екип на "България сутрин" посети Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, за да попита има ли основание за притеснение:

"Ние нямаме такава информация. В момента не сме предупредени за такова нещо от колегите от Румъния.

Няма конкретна прогноза и е изключително трудно да се направи такава за огнище Вранча, чието въздействие на територията на нашата страна се провокира от земетресения на много голяма дълбочина - на 100-на и повече километра. До 180 км се случват такива земетресения, които атакуват със сеизмични вълни нашата територия", поясни в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Емил Ботев, директор сектор "Сеизмология".

По чисто статистически път обаче е известно, че огнището във Вранча има много висока честота на катастрофалните земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер. За последното столетие такива земетресения са около 5 със среден интервал между тях от 30 години.

Последното такова земетресение е било 90-та година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
времето ще бъде светло през деня, тъмно през нощта...
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ахелойЧакай да си погаля кристалната топка.
25
2
 
11
 
! Отговори
ахелой преди 6 години
Някой да знае какво ще е времето на 1.10 2017, че ще ходя на плаж?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да а пък 2000 години щеше да има компютърен апокалипсис, 2012 щеше да свършва света, защото майте били казали така, ама на кой точно не е ясно, накрая се оказа, че просто им е свършил календара, сега някакъв румънски психар предрича поредния апокалипсис и шарините пак налапаха въдицата.
23
3
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Виж сега г-н паника, разликата между земетресение от 5-та степен по скалата на Рихтер и такова от 8-*** степен е близа 1 млрд. пъти по-силен магнитуд или енергията освободена при разместването на съответните плочи. Така че да сравняваш земетресението с епицентър в Перник, с онова с епицентър Вранча е меко казано смешно, а пък заметресение с магнитуд 8.3 ще бъде нещо съвсем различно като сила и разрушения!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЛИ ПОРЕДНИЯ НАСТРАДИН ХОДЖА
21
0
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Реалист.Интензитет и магнитуд са две различни неща.Нормите са добри ,въпроса е в изчислението им и в изпълнението.
20
5
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
По принцип нормите за строителство в България предвиждаха до 1977 година сградите да издържат на земетресения до седма степен, между 1977 и 1986 година до осма степен, а след 1986 година до девета степен. Разбира се всички знаем какво е качеството на новото строителство и най-вероятно строените преди 1977 година сгради ще издържат, а строените след 1989 година сгради ще рухнат при едно по-силно земетресение, примерно от седма-осма степен.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то и един распутин в Москва от 2000ната призовава всички да напуснат незабавно федеративната столица заради "адско земетресение откъм Вранча, което щяло да срине града в океана отдолу", обаче за коя година, кой век - плюс минус, няма уточнения, но щом на 30 години - значи към 2020та. а за нас няма страшно, нищо необичайно - които оцелеят - да пресекат внимателно по пешеходната пътека, пещери, фургони, коприва, лапад, сгъваеми легла и одеяла дал Бог.
18
1
 
14
 
! Отговори
Цунамчо преди 6 години
Яжте пийте и се веселете.Скоро ще разберете прехваленото качество на новото строителство.
17
2
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Прав си!Нострадамус нищо е направил математически сметки за някаква цикличност в събитията и те са се случили,а и ги е закодирал с двусмислени предания.Ще стане и в България ще има ,всеки това си го знае, на 20-50 -2000 години , ще има силно земетресение.Даже и да е 9 та степен ,ще е 9 та само в радиус 50км всички други поемат 8 степен ,по далече 7 ***.Малко по-завишени норми и проблеми никакви ,не смятам ,че за България топлоизолацията е най-важната ,че това да е приоритета в строителството.
16
8
 
2
 
! Отговори
НОСТТРАДАМУС преди 6 години
Камили ще пият вода от Дунав.
15
1
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
На 100-200 години ли?Земетресението във Вранча през 1977 година взе около 250 жертви в Свищов, където се усети най-силно.Земетресението в Чирпан през 1928 година взима над 100 жертви - 7-*** степен.Има земетресение от 7,1 степен и през 1904 година в долината на Струма.Последното по-силно беше през 2012 година до Перник - 5,6 степен. Всъщност 40 години не ни е тресло яко - от това във Вранча през 1977 година.
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такова апокалиптично земетресение се случва изключетелно рядко в нашия регион, веднъж на 100-200 години, а ясновидци няма, този е най-обикновен шарлатанин и думите му могат да будят безпокойствие само в много наиво-простовати хорица. Нострадамус нищо не е предсказал, неговите брътвежи под въздействието на опияти, са много общи, а болните мозъци вссячески се опитват да си ги нагаждат така както им е удобно.
13
4
 
19
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Не знаеш какво говориш. През 1977 година земетресението във Вранча беше от степен 7,4 по Рихтер и в София масово се изнесохме на улиците - беше страшно. Ако наистина има земетресение от 8,3 по Рихтер във Вранча, Ще има срутени сгради в почти цяла България, не само в Северна. София ще пострада много, както и Пловдив например.
12
8
 
10
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Никой не може да предскаже земетресение от сеизмолозите. Така, че да казват, че "няма такава информация" е меко казано смешно. Сеизмологията е наука за СЛЕД земетресението. Такива като този ясновидец са за затвора, че създават паника.
11
2
 
12
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Такова земетресение ще има след като е имало ! Въпроса е кога. В София ще се осети около 5.5-6-та степен, надявам се да оцелеем :)
10
4
 
12
 
! Отговори
Случаен Гражданин преди 6 години
... Какъв "НОВ НОСТРАДАМУС" ?!?! По - добре да се обърнат с този въпрос към притежателите на мощни Климатични оръжия - ХААРП ... А именно - САЩ , Русия , Китай ... Те биха отговорили вероятно ... Мощни урагани от най - висок тип , убийствени земетресения , цунами , вулкани през изригване ?!?! ... И то толкова начесто ?!?! ... Кога е било ? ... Има ДВА ВАРИАНТА - Или МАЙКАТА ЗЕМЯ СЕ ОПИТВА ДА НИ КАЖЕ НЕЩО, което жадните за пари и власт хора НЕ го разбират или ..... ХААРП !!! :( :( :( :( :( ...
9
2
 
5
 
! Отговори
Ken преди 6 години
Цитат:4 Анонименпреди 25 минутиДори и наистина да има такава информация, то никога няма да бъде оповестено, за да не се предизвика паника. Ще бъдат информирани само определени хора, за да вземат мерки и да се спасят. А от обикновените хора който оцелее - оцелее, това е.Ами ето, хората вече са информирани за него.Кой как ще се пази си е негово решение.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21 век и още ни занимавате с ясни "ясновидци" и подобни простотии...