Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...

Книжка вече с тапия за 10-ти клас, рейсовете - по релсите при задръстване
14 сеп 2017 16:30,
98
Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...
Снимка: архив "Булфото"

1000 лева глоба и без книжка за 3 месеца за шофиране в аварийната лента, нулева толерантност към употребата на наркотиците и строги санкции за неправилното паркиране. Такива промени записаха депутатите на второ четене на Закона за движение по пътищата.

С поредната промяна в закона се разрешава и на превозните средства от градския транспорт да се движат по трамвайните релси.

След като влезе в сила закона, вече всички водачи, които се движат в аварийната лента на автомагистрала безпричинно, ще бъдат глобявани с 1000 лв. и отнемане на книжка за 3 месеца.

Още по темата
Като пример защо са необходими тези законодателни промени Георги Свиленски от БСП даде пример със случая, в който линейка с болно дете бе възпрепятствана да премине заради неправилно спрели автомобили в аварийната лента на "Тракия".

С промените се въвежда и нулева толерантност към употребата на наркотици.

"Всяка положително отчетена проба ще бъде третирана така както се третират нарушенията от водачи, употребили алкохол. Те стават идентични. Докато като при алкохола има позволение 0,5 на 1000 концентрация на алкохол в кръвта, при наркотиците тази толерантност е нула", обясни шефът на транспортната комисия в парламента Халил Летифов.

Променят се и изискванията за придобиване на книжка, като вече човекът трябва да има завършен и десети клас, а не както досега - осми клас.

"Това ще важи за хората, които са завършили образованието си с приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование", уточни Летифов.

Автобусите от градския транспорт пък ще могат да се движат по трамвайните релси, с цел да се избегнат задръстванията.

По-строги санкции ще има и за некоректните платци в синята зона. Ако е поставена скоба, но собственикът на колата не е платил глобата до края на работното време /19 ч./, автомобилът може да бъде вдигнат.

В тази промяна Георги Свиленски видя сериозен проблем, тъй като няма друго нарушение, което да се наказва по този начин.

"Когато не си си заплатил таксата, вместо да намерят начин да си съберат парите, те прибягват до най-лесното - да ти задържат автомобила, докато не платиш. Няма друго нарушения, което да направиш и да ти задържат собственост", настоя соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
12
 
! Отговори
Do 47 преди 6 години
Много си прав продадох кравите на татко и си купих бмв ама ново+ 5 апартамента и сега ти гражданино ми плащаш наем и вноскатА за колата :)
59
4
 
16
 
! Отговори
ТН преди 6 години
До колоездачА когато започнат да наказват и колоездачите и пешеходците, че половината не спазват закона или са самоубийци на пътя, тогава ще се оправим.
58
2
 
22
 
! Отговори
брях преди 6 години
Малко е. За каране в аварийна лента - отнемане на книжката!Скоро нали имаше новина за катастрофа на един с мерцедес в Унгария май беше, където ударил полско семейство отбило в аварийната лента, а оня карал там. Та се оказа македонец с Българско гражданство. Как не се учудих.
57
0
 
16
 
! Отговори
ром преди 6 години
Който не може да си плати глобата, влиза в затвора да си я изработи и плати.
56
0
 
18
 
! Отговори
Кога??? преди 6 години
И за побойниците на пътя 1000лева глоба и 3 месица без книжка.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде де кога ще е това дрогирани, пияни неспазващи закона да са на пътя ?
54
2
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До Харинещо не ти стана много ясно, не разбирам и за какви права говориш, но едва ли има значение...имам предвид, че при вземането на пробата човек е трезвен и не е под въздействието на каквото и да било, но тестът отчита, че е употребил наркотик през последните 2-3 дни...за различните наркотици е различно и времето, в което могат да бъдат открити в тялото...трябва да му се вземе моментално книжката, така ли :)
53
1
 
16
 
! Отговори
избирател преди 6 години
То бюджет само от данъци.такси и глоби не се съставя бе хора.........Трябва и производство..... продукт!!!
52
0
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Моля друг път ,по точно!Смятам,че някои хора е добре ,по често да се качват до тавана и да потърсят цървулите на дядо си!
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако глобят ром, как ще му вземат глобата, след като каже че е социално слаб? Или трябва да се удържи от помощите, или да я заработи в пандиза на някоя каменоломна.
50
0
 
13
 
! Отговори
www преди 6 години
А НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ КОЛКО СА ГЛОБЕНИТЕ ????? - 0 -
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 48. Не ти говоря за Хемус а за магистрала Тракия която беше направена до Пловдив. Какъв Правец те гони?
48
6
 
26
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Жорорешението е просто - не взимаш наркотици когато шофираш или ще шофираш следващите 2-3 дни!!!! Писна ми напушени от олигоfрени по пътя и около мен, и си мислят че имат някакви права - смешници. Дрогирай се и си мри сам - другите не са ти виновни - важи и за тези с алкохола!
47
2
 
34
 
! Отговори
Ивко преди 6 години
Да се забранят и на депутатите да слагат сини буркани на колите си , много бързали бля бля спят и *** в парламента по цял ден ! Рекетьори мазни!
46
7
 
5
 
! Отговори
До бай Тошовия преди 6 години
Байно,по онова време,аварийна лента имаше само до Правец!Пак беше същото !
45
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Бай Тошово време в авариината никой не караше не че имаше санкция от 1000 лв. просто водачите си спазваха закона за движение по магистрала. Но откакто дойдоха новите селянжъри в София си карат както са си карали на село на мегданя. Това са селянжърските тарикати които са продали на баща си кравата купили трета употреба БМВ и глейте кои сме! Кои сте бе комплексари по този ли начин си избивате селятдурските комплекси? Спрете да си избивате комплексите като убивате невинни хора!
44
1
 
17
 
! Отговори
некаращ в аварийната преди 6 години
Освен размера на глобата не по-малко важна е и нейната неотменност.Сиреч да се хващат голяма част от нарушителите ( ще ми се да каже всички, ама не е възможно) и ВСЕКИ, абсолютно ВСЕКИ да получава санкция, от която да знае че няма мърдане. Пък тогава глобата и 100 лв. да е не е толкова важно. Като я платиш 5 пъти ( ама трябва да се знае, че хванат ли те няма мърдане) ще се замислиш. А така само вдигат "мизата" на катаджийте.
43
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
ей бияч, сипи си една ракийка, нарежи си сланинка, пусни ви вип брадър, избивай си комплексите другаде и не се изказвай по теми, които са непонятни за теб :)
42
8
 
12
 
! Отговори
колоездач преди 6 години
Малко са ги вдигнали глобите.Щом карате автомобили, ви остават пари и за глоби.ИМАШ ЛИ КОСА,ЗНАЧИ ИМАШ И ГРЕБЕН.
41
1
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
получат...затова с остена...