Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...

Книжка вече с тапия за 10-ти клас, рейсовете - по релсите при задръстване
14 сеп 2017 16:30,
98
Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...
Снимка: архив "Булфото"

1000 лева глоба и без книжка за 3 месеца за шофиране в аварийната лента, нулева толерантност към употребата на наркотиците и строги санкции за неправилното паркиране. Такива промени записаха депутатите на второ четене на Закона за движение по пътищата.

С поредната промяна в закона се разрешава и на превозните средства от градския транспорт да се движат по трамвайните релси.

След като влезе в сила закона, вече всички водачи, които се движат в аварийната лента на автомагистрала безпричинно, ще бъдат глобявани с 1000 лв. и отнемане на книжка за 3 месеца.

Още по темата
Като пример защо са необходими тези законодателни промени Георги Свиленски от БСП даде пример със случая, в който линейка с болно дете бе възпрепятствана да премине заради неправилно спрели автомобили в аварийната лента на "Тракия".

С промените се въвежда и нулева толерантност към употребата на наркотици.

"Всяка положително отчетена проба ще бъде третирана така както се третират нарушенията от водачи, употребили алкохол. Те стават идентични. Докато като при алкохола има позволение 0,5 на 1000 концентрация на алкохол в кръвта, при наркотиците тази толерантност е нула", обясни шефът на транспортната комисия в парламента Халил Летифов.

Променят се и изискванията за придобиване на книжка, като вече човекът трябва да има завършен и десети клас, а не както досега - осми клас.

"Това ще важи за хората, които са завършили образованието си с приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование", уточни Летифов.

Автобусите от градския транспорт пък ще могат да се движат по трамвайните релси, с цел да се избегнат задръстванията.

По-строги санкции ще има и за некоректните платци в синята зона. Ако е поставена скоба, но собственикът на колата не е платил глобата до края на работното време /19 ч./, автомобилът може да бъде вдигнат.

В тази промяна Георги Свиленски видя сериозен проблем, тъй като няма друго нарушение, което да се наказва по този начин.

"Когато не си си заплатил таксата, вместо да намерят начин да си съберат парите, те прибягват до най-лесното - да ти задържат автомобила, докато не платиш. Няма друго нарушения, което да направиш и да ти задържат собственост", настоя соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
14
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Едно предложение. Да се намалят глобите и другите санкции два пъти. Да се увеличи съзбираемостта на глобите поне до 90%. Да стане на всички ясно, че има ли нарушение, наказанието е неизбежно. Дори да е 10 лв. А иначе от заглавието се разбира че към старите 20 да добавим "нови 20"'. Общо 40 и няма да има 1000....
39
1
 
15
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Браво,макар че глобата трябваше да е по голяма и поне 6 месеца без книжка.Така трябва да се озаптят всички тарикати тръгнали по аварийната ленат.Значи ние които спазваме правилника сме по глупави така ли...Като не може да я плати...в панделата...Явно културно нещата в БГ не могат да се полу
38
2
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
*** в парламента така и не разбраха, че превенцията на нарушението се намира не в тежестта на наказанието, а в неговата неизбежност. Дори да предвидят затвор за каране в аварийната лента, това няма да предотврати карането там, а просто ще увеличи броя на подкупите в единиците случаи, в които милицията е хванала нарушители от засада.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 Браво! В едно такова общество, само глобата, полицая скрит в храсталака, да се прави на важен са мерките, които масата разбира. Както виждаме ефект от закони няма, с най-много полицаи и затворници на глава от населението сме, като се отчита статистика, която е реална още по-страшно е положението. Масата са в чужбина, нищо че са адресно регистрирани в България. И 50 лв. да глобят някого, следващият път ще се замисли дали да го направи, но глобени няма най-вероятно.
36
1
 
8
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ преди 6 години
Тзеи в Пралмента са Гвалинте Нралуишетли .
35
2
 
24
 
! Отговори
Пич преди 6 години
От 20 години слушам как се увеличават глобите, и от 20 години гледам как се пълни бъс лентата на Цериградско шосе при всяко дори малко задръстване. До сега за 20 години съм видял 2 пъти да спират коли в бъс лентата. Само да ги спират, дали ги глобяват е друга история. Това което се случва в тази държава е пълно безобразие, като се почне от ситуацията по пътищата и се стигне до управлението на цялата държава.
34
1
 
7
 
! Отговори
alf преди 6 години
аварийна лента е лента за аварирали автомобили за мене. ако не е така да я кръстят лента за паркиране на аварирали автомобили
33
17
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
к'во прайм обаче като при тест за наркотици ти отчете, че си употребил, но реално това се е случило преди 2-3 дни и всъщност ти не шофираш под влиянието им :-)
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С мерки от преди 100 г. няма ефект, и 10 000 лв. да я направите какво от това. И ако хванат някой ром, какво като глобата е 1000. Ще стане ли обществото по-добро и толерантно. Стимулираме корупцията само. Защо няма превенция....напротив агресия, глоба, мачкане. На МРЗ нето 300 лв. ще има глоба, 3-4 пъти тази стойност? Вместо това нека да има камери и глоба 50 лв., и не да ми правят пРимоция ако се плати веднага, а да има нарастване на глобата, ако не се плати, защо това показва, несправяне.
31
6
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
А който иска да влезне в зоните за почивка по Тракия.... ще прескача аварийната лента??Това депутатите ги избират по малоумие.
30
0
 
3
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
оправете си шрифтовте в статията !!!
29
8
 
19
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Българина все реве,много мрази да живее по правилата.....пропаднал народ
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако не се лъжа, глобата за каране в аварийната лента е 50лв.Колко глоби са наложени?Като се слагат някакви гръмки глоби и не се спазват е все тая. А от къде е измислено 1000лв? при все че 50% от автопарка няма такава цена?
27
1
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
За аварийна лента глобата е добре да стане 2000 лева, много народ загина нелепо - реално аварирали и връхлетяни от някой тарикат. За паркирането първо да разкарат изоставенит коли, които не плащат данък и гражданска и токава да вдигат и глобяват.
26
0
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Боци трябва папаа...
25
0
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Досега в последните 10-20 години, КАТ наложи 0 (нула) глоби за шофиране в аварийната. Сега след тези промени КАТ ще наложи пак 0 (нула) глоби за шофиране в аварийната лента. Пита се в задачката, с колко процента ще се увеличат рушветите за КАТ?
24
4
 
16
 
! Отговори
шофьор преди 6 години
За аварийната съм съгласен, ама с по-затегнатото паркиране да се ши*бат. Да станат малко по гъвкави - да разрешат временно поне да се паркира на празни терени или неизползваеми тротоари - да има такива /задънени улици и такива до реки/. Да направят нови паркинги, а новите сгради да имат поне по 2 парко места за апартамент. Сега, за да се освободи място трябва мотокар да нареди колите една върху друга.
23
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Поредните недомислици, които ще доведат до още повече и още по-опасни нарушения по пътищата. Защо е така е повече от ясно, но къде акъл в законотворци, пишещи промени в закона под диктовката на КАТ?!
22
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Рестарт му дай, рестарт му дай,и повече не ни лъжи.Вземи си глобите асФалта,социализма ни върни !
21
2
 
16
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До гойкоКъде ще пикаем тогава.Няма бензиностанция няма отбивка