Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера

БАБХ обяви, че опасното вещество е засечено и при наш производител
Обновена: 14 сеп 2017 18:31 | 14 сеп 2017 18:22, Анисия Иванова
75
Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера
Снимка: Reuters

Първи случаи на заразени с опасния инсектицид фипронил яйца са установени в България. До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

В резултат на проверките бе установена положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители, съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

Още по темата
Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил.

На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги – 109 000, а в дистрибуционната мрежа – 99 700. Те са били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти.

Скандалът с фипронила, който тресе Европа от началото на лятото, дойде у нас през миналия месец. Тогава стана ясно, че сладолед и майонеза са били произвеждани у нас със заразен яйчен прах, внесен от чужбина. Производителите поискаха продуктите им да се върнат на пазара, ако се докаже, че не са опасни за здравето.
 


75
Още от
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Изтеглиха ли опасните яйца от пазара?
67
0
 
3
 
! Отговори
А туй то преди 10 месеца
Когато масите са тъпи, едни правят пари, други се опитват. Фермичката на човека сигурно е станала неудобна за някой гладен депутат.
66
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 10 месеца
В Плевен в хр магазин в жк Дружба трети микрорайон се продават яйца на Хайпро България ООД със заличени напълно размазани печати върху яйцата. Много съмнителна работа. Няма как да установим дали са от опасните за здравето.
65
1
 
0
 
! Отговори
Лаик 2/2 преди 10 месеца
И да знаете, че всеки, който има куче или котка си го има тоя фипронил у дома, капе се на врата на животното против паразити.
Аз така се спасих от хлебарките - ефективно на 100%! Изчезват завинаги за седмица.
64
0
 
0
 
! Отговори
Лаик 1/2 преди 10 месеца
Как не се намери някой да обясни какво е това фипронил! Щом се появи съобщение "Внимание, еди какво си в еди-що си" и всички започват да се страхуват от еди-каквото си. Същото е и с парабените и слс и други подобни в козметиката. Никой не знае какво е това, но сме доволни, че ги няма в крема.
zahlebarkite/%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8/
- в тая статия може да прочетете за фипронила и за Регента.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Същите купих и от ЛИДЛ. Две са изядени, другите в кофата.
62
2
 
2
 
! Отговори
Cvetelina Apostolova преди 10 месеца
Сега погледнах номерата на яйцата в хладилника, оказа се че са от тази партида купила съм ги от Кауфланд Стара Загора. Не мисля да ходя до магазиина просто ги изхвърлям. Консумирали сме само 2 яйца, другите в коша.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От кауфланд...и изядох 2...др.изхвърлих като разбрах
60
1
 
1
 
! Отговори
Щъркела преди 10 месеца
Има ги и във всички магазини на веригата ДАР! Внимавайте.
59
0
 
6
 
! Отговори
Лидълъ преди 10 месеца
Кора яйца от Лидл са с такива номера на партидата. Проверявайте!
58
3
 
7
 
! Отговори
Pussy Riot преди 10 месеца
Българино, пази си яйцата! Защото опасността дебне от всякъде!
57
0
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС : преди 10 месеца
ПОДАДЕ ЛИ ВЕЧЕ ОСАТВКА ШЕФЪТ НА ВЪПРОСНИТЕ МИЖИТУРКИ? И АКО НЕ- КОГА И ЗАЩО?
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАЗВАЙТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, ПРЕСТЪПНИЦИ! КАТО НЕ ИСКАТЕ ДА ГО ЗАТВОРИТЕ, ДА ФАСИРА!
55
0
 
10
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 10 месеца
ЩЕ ХОДЯ С ПАРТИДНИТЕ НОМЕРА ПО МАГАЗИНИТЕЕ.. ВЪОБЩЕ НЯМА ДА КУПУВАМ.... ВАЩА МАМА, ЩЕ ЧЕТЕМ НИЕ ЕТИКЕТИТЕ НА ВСИЧКО, ЧЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА ДА ГИ ЗАТВОРИ МОШЕНИЦИТЕ... КВО Е ТВА ПАЛМОВО МАСЛО БЕ? ЩЕ ЧЕТА АЗ КАТО БИБЛИОТЕКАР... ВСИЧКИ ДОКТОРИ КАЗВАТ,Ч Е Е ОТРОВА! АМИ ОСЪДЕТЕ ГИ!
54
0
 
2
 
! Отговори
dodo преди 10 месеца
Тези три номера показват кои са производителите. Партидите са с други номера. Погледнете си кутиите. Редно е наистина да изкарат списък с номерата на партидите от горе посочените производители.
53
0
 
1
 
! Отговори
Онзи преди 10 месеца
Аз си купих от лидл, но производителя е в с. Поликраище
52
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 10 месеца
с.Поликраище - собственик един Данчо Лазаров- който знае-знае............
51
1
 
5
 
! Отговори
МАЙКА преди 10 месеца
НАПИШЕТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ И ТО ВЕДНАГА,КАТО ПЪРВА НОВИНА!!!
50
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Тарикати, защо не напишете кои са веригите и производителите?
49
0
 
6
 
! Отговори
Читател преди 10 месеца
Току-що установих, че и аз имам от тези партиди яйца.Учудващото в случая е, че са опаковани в кутия от български производител -"Криция" -В. Търново