Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера

БАБХ обяви, че опасното вещество е засечено и при наш производител
Обновена: 14 сеп 2017 18:31 | 14 сеп 2017 18:22, Анисия Иванова
75
Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера
Снимка: Reuters

Първи случаи на заразени с опасния инсектицид фипронил яйца са установени в България. До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

В резултат на проверките бе установена положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители, съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

Още по темата
Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил.

На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги – 109 000, а в дистрибуционната мрежа – 99 700. Те са били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти.

Скандалът с фипронила, който тресе Европа от началото на лятото, дойде у нас през миналия месец. Тогава стана ясно, че сладолед и майонеза са били произвеждани у нас със заразен яйчен прах, внесен от чужбина. Производителите поискаха продуктите им да се върнат на пазара, ако се докаже, че не са опасни за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Агробизнес инвестмънт девелопмент егс партнерс" ООД Тези частни текезесета и текезесари селяни с много префърцунени имена. Не фипронил, ако можеше и ДДТ щяха да слагат, както през 50-те.
25
1
 
10
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Като си давам данъците ще намажа фипронил парите и после ще напиша сериите на банкнотите да се пазят хората. Найс а?
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23БГ телевизия не гледам, ама и тях да съдят. Яйцата им са напълно по стандарт, мирише на разчистване на сметки. Яйцата в западна Европа също имат следи от фипронил, но никой не вдига шум за нищо, както тук
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейски стандарти
22
1
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
И какво е виновен сайта? Същото го дават и в новините по телевизиите.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименсъбират картинките по китайските опаковки без лиценз на Дисни
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега върви разчистването на конкуренцията с яйца от Иван Градуса с помощта на Порожанов и Найденов-мършата... Така че очаквайте скоро и сензации с ядрени яйца от Северна Корея в конкурентите на новозагорския
19
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мястото на шефовете на тези две фирми, бих скъсам *** на редакцията на весника ви и на Иванова от дела, за уронване да доброто ми име с тази абсолютно нелепа публикация
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля ,че отровните партиди са доста повече!
17
2
 
28
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Измереното количество на фипронил в яйца на български производител е повече от 26 ПЪТИ по малко от опасната концентрация. Въпреки това фирмите са посочени и анатемосани. Концентрацията е отбелязана като "над нормата". За веригите, които разпространяват тези яйца, информация няма. Явно някои се грижат за политическото си здраве, а не за нашето здраве.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е заговор на СЕТА да си пробутат ***, всичко родно и снесено от путин е свещено
15
2
 
11
 
! Отговори
Е преди 6 години
то ако проверяват наистина какво се предлага, трябва да затворят всички хранителни магазини и гражданите ще ошушкат зимнината по селата, а до копривата има доста месеци, няма да оцелеят електоралните единици. я по-добре не съобщавайте такива новини както правеше Тато - и без това от 60 години всички блажено си живеят на амониева селитра и други по-модерни цветни примеси по здравните пътеки
14
10
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
догодина се премести да живееш и в пещера
13
2
 
10
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Ей Cидней, боли ме фара за твоите фъстъци. Аз си варя 8 яйца без печат и не ми дреме, за твоите фъстъци...
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казва се зараза, когато един биологичен вид въздейства върху друг биолагичен вид. Не е уместно да се използва при химически агенти.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в кои вериги са открити? никоя медия не съобщава
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уви ядох от тези яйца марката им е Хоризонт.
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се учудвайте че 30 % от народа е болен от рак. В следващите години бройката им ще се умножи по 3. От 20 години не купувам нищо от магазините. Продадох къщата в центъра на София купих си дворно място от 1 декар заедно с къща и се изселих на 20 км от София. Разорах мястото и го насадих с всичко което може да дава плод. Завъдих 20 кокошки едно пра.се и крава. От млякото на кравата си правя сирене кашкавал и кисело мляко. След 2 месеца ще тегля ножа на свинкя.та и ще го замразя във фризера.
8
2
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Афлатоксини им се казват, редовно ги има в пресенясалите фастъци, и не само там де те са характерни за зърнените хранииначе за тези концентрации на фипронил в БГ яйца няма да си мръдна *** да проверявам моите в хладилника
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега поне казаха фирмите и партидите на яйцата, а не както при сладоледа, с който черпихме децата си цяло лято,и продължават да премълчават марките.