Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера

БАБХ обяви, че опасното вещество е засечено и при наш производител
Обновена: 14 сеп 2017 18:31 | 14 сеп 2017 18:22, Анисия Иванова
75
Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера
Снимка: Reuters

Първи случаи на заразени с опасния инсектицид фипронил яйца са установени в България. До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

В резултат на проверките бе установена положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители, съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

Още по темата
Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил.

На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги – 109 000, а в дистрибуционната мрежа – 99 700. Те са били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти.

Скандалът с фипронила, който тресе Европа от началото на лятото, дойде у нас през миналия месец. Тогава стана ясно, че сладолед и майонеза са били произвеждани у нас със заразен яйчен прах, внесен от чужбина. Производителите поискаха продуктите им да се върнат на пазара, ако се докаже, че не са опасни за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Азти мисли какво ще дишаш първо - въздухът целият нефтен, небето в керосинови петна
5
0
 
22
 
! Отговори
колбасарчето Месси преди 6 години
Всеки ден забърквам дяволските смески,алхимик не може мене да замести.Кучешко от вчера, котешко от днеска,вие вярвайте в реклами - хуморески.Ако знаехте до днес какво месо сте яли,сто пъти да сте ми кожата одрали !
4
1
 
21
 
! Отговори
свети Петър преди 6 години
До ЦиникМарулките ги ядохте веднъж,сега ядете отрови целогодишно.
3
1
 
41
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Отровихте ни, мизерници! Водата - уранова, месото - 20 годишно, хляба и той боклучав... Кво да ядем? Дедовия..
2
15
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
А га ядоуме чИрнобилските марули...никой съ ни обади....
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати държавата...