15 септември: На добър час, ученици! Но има ли кой да ги учи?

1000 педагози не достигат, предимно по математика и физика
15 сеп 2017 07:12, Мария Захариева
37
15 септември: На добър час, ученици! Но има ли кой да ги учи?
Снимка: Reuters, архив

Около 1000 са педагозите, които не достигат към момента в училищата, като най-голяма е липсата на преподаватели по математика и физика. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

На днешния 15 септември за първи път училищния праг ще прекрачат 75 хиляди първокласници. Всички те ще учат по нови учебници, както и учениците от втори, шести и осми клас. 26 от 2400-те школа у нас ще посрещнат новата учебна година с ремонтни дейности, показват пък данни на МОН за готовността на учебните заведения да посрещнат новата учебна 2017/18 г.

Още по темата

Сериозната криза при преподавателите - в началото на август липсваха 3600 педагози, е преодоляна до голяма степен благодарение на учителите пред пенсия. Около 2600 от тях са решили отново да се върнат в клас, съобщи шефът на учителския синдикат Янка Такева, цитирана от в. "Сега".

По думите й в системата са постъпили и 1000 нови учители, които нямат педагогическа квалификация, но ще обучават децата, просто защото "няма кой". Заради дефицита на учители по математика и физика двете направления бяха обявени за приоритетни за университетите, но въпреки това кандидатите са твърде малко.

"Анализите ни към днешна дата показват, че това дава резултат, но не е достатъчен", призна министърът.

От МОН напомниха и че за последните 4 години броят на студентите в педагогическите направления се е увеличил с близо 20%, което е предпоставка да има повече учители в близките години, когато се очаква и най-големият недостиг на педагози. Според анализи на министерството броят на студентите, които учат природни науки, филология, математика и педагогика, ще е достатъчен, за да се преодолее дефицитът, но задачата е те да бъдат задържани да останат в системата.

В училищата трябва да има около 1 млн. ученици от 1-ви до 12-и клас, но 13-14% от тях преждевременно са отпаднали, каза още просветният министър. От този месец правителството издирва тези деца, за да ги върне в клас. Какви са резултатите от кампанията, ще е ясно най-рано след месец. Според Вълчев голяма част от децата са заминали в чужбина със семействата си, но точният им брой е неизвестен както за ведомството му, така и за Гранична полиция.

В навечерието на първия учебен ден всички нови учебници за 2-ри, 6-и и 8-и клас са готови с изключение на два учебника по английски език, които ще бъдат в училищата до средата на следващата седмица. За първи път по нови учебници ще учат и 75 хиляди първокласници. (Нови учебници за първи клас трябваше да има още м.г., но времето за създаването и отпечатването им не стигна.) Всички учители трябва да получат 15% увеличение на заплатите си. Заради това, че промяната е подписана преди ден, увеличението ще се плати накуп за два месеца с октомврийските заплати.

От 2018 г. се очаква промяна в механизма за разпределяне на делегираните бюджети, съобщи още Вълчев. По думите му за догодина са заложени 330 млн. лв., 240 млн. лв. от които ще послужат за покриване на 15% скок на учителските възнаграждения за цялата 2018 г., а останалите - за диференцирано насочване на повече пари към малките и отдалечени училища.

9000 педагози от общо 90-те хиляди учители в системата работят на срочни договори, съобщи БНТ. Министър Вълчев коментира, че е "препоръчал категорично" на училищните директори тази практика да бъде преустановена, а на шефовете на РУО-та - да упражняват по-силен контрол върху школата. За ограничаване на въпросните договори, превръщащи учителите на практика в сезонни работници, министърът призова самите педагози да не се съгласяват на подобни условия.

Данните на МОН, събрани от регионалните управления на образованието към 5 септември, показваха, че в 71 държавни и 659 общински училища у нас се извършват 862 основни и текущи ремонта. 502 от ремонтите са приключени, а 360 продължават до последно. Очаква се днес само 26 школа да посрещнат първия учебен ден с ремонтни дейности, но от МОН обещават те да не попречат на нормалното откриване на учебната година, а занятията да се водят в други училища до приключването на ремонтите.

В София две детски градини и едно училище няма да посрещнат новата учебна година в своите сгради заради продължаващите ремонти, сочат данните на Столичната община. Школото е 44-то СУ "Неофит Бозвели", като в него се извършва голяма реконструкция за енергийна ефективност. В сградата, където се помещават Първа английска гимназия и 112-о ОУ, ремонтните дейности за разширяването на капацитета също продължаваха до последно.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
victoria преди 8 месеца
КАК ДА ПОЛУЧИТЕ ВАШИЯТ ПРОДАВАЩ ВЪЗРАСТ?
 Искам да споделя моето свидетелство с всички, името ми е Виктория Дезмънд от САЩ, след 4 години брак с моя съпруг, той ме остави за друга жена, която ме накара да се чувствам неудовлетворена. Направих всичко възможно, за да го върна, но никой не се възползва от него, докато един стар ми приятел не ми разказа за някакъв магьосник д-р Джаджа в интернет, който й помогна в подобен проблем, отначало се съмнявах, но реших да го дам try.I contacted доктора (jajaspellcastertemple@gmail) той ми помогна хвърли заклинание на моя
съпруг и в рамките на 48
32
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
Не бойте се деца, след ден два пак ваканцийка.
31
0
 
5
 
! Отговори
ИМА! преди 1 година
До Анонимен
По-скоро ще чакам да навърша годините за пенсия за общ осигурителе стаж, отколкото да отида да помоля мои ученици общински съветници от Герб да ми помогнат!!!Имам такива!Става дума за голям областен град!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
За да влезеш в къщата на Биг Брадър не ти е необходимо образование.
Нито за да станеш "миска", нито за да станеш "ММА" боец или пък чалга или рап певец.
То това се търси най-много сега. На никой не му трябват учители, лекари, инженери, строители...
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като ги гледах днес, майки с момиченца на 7 със златни полички и наконтени като малолетни проститутки и си представям на учителите какво им е! За деградетата от 15 год. нагоре, изобщо няма какво да се коментира. За всички униформи и наказания с пръчки само биха оправили нещата, но родителчетата нали си мислят, че са много големи, та да не мрънкат че децата им са необразовани, точно като тях!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИМА!

Пост 28 е адресиран към вас.
27
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Причината не е в преквалификациите и високата ви компетентност. Връзките ви не са достатъчно влиятелни. В Просветата всеки е човек на някого. Случайни хора няма.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващите нямат нужда от силни държавни институции! Предателите и техните повелители имат нужда само и единственот роби и консуматори!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минисър Вълчев,използвай свободния резерв от1500 млади ходжи ,които подготвихме през тези години .Те стават и за учители
24
4
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Докото се плюе по професии като учител,лекар,военен или полицай,съвсем естествено в тези сфери свестен човек няма да отиде!
Интересно,тези които изказват "компетентно" мнение,какво образование имат,какво са постигнали в живота и явяват ли се нещо различно,от машина за фекалии?
Качествени учители е имало и ще има,като няма уважение и добро заплащане,има частни уроци и др.законни форми за допълнителен доход,мислете му вие,мислете и за децата си!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам ! да карат хората да учат наизуст !
22
1
 
6
 
! Отговори
ИВАНА преди 1 година
До ИМА!

Скрий си квалификациите и факта ,че знаеш чужди езици като мене и ще си намериш работа.Директорите в по-голямата си част са властни и ограничени откъм знания.Щом са няколко месеца стаж ще изтърпиш това!
21
0
 
10
 
! Отговори
ИМА! преди 1 година
Преди десет години напуснах системата и сега усилено търся да доработя недостигащите ми 8 месеци трудов стаж за ранно пенсиониране.с какво се сблъсках?Първо 80 процента от обявените места са за учители ,които са били там и предната година на едногодишен договор.Естествено ,че ще си ги вземат там.Второ в лицето ми казаха,на четири очи,че съм много квалифицирана и няма как да ме наемат заради делегирания бюджет.Предпочитат млади с няколко месеца преквалификация.Извод?
20
0
 
10
 
! Отговори
двойкаджия преди 1 година
До даскал Грую,
И на тебе много двойки са ти писали, то е ясно. Да те светна кои са младите учители по училищата. От 20 години разпасаните директори - феодали назначават по Лично свое усмотрение послушни некадърници, дето или са си купили по една дипломка за индженер и меринджей, или направо си уреждат фамилията гимназисти, дето даже и купена диплома нямат! Защото такава е мафиотската клика, така си осигуряват възможността да крадат пари като за последно! Няма Сметна палата! Няма Прокуратура!
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе оставете тия корумпирани даскали, по-неграмотни и от учениците. Те са същите като съсловието на полицаите
18
8
 
5
 
! Отговори
даскал Грую преди 1 година
щe ви кажа кой ги учи децата 60-70 годишни дъртофелници, които трудно си помнят името, а за нещо ново в обучението ще имате много здраве. учителите са съсловието , в която има най-много като процент пенсионери и всеки ден става по-зле. вместо да ги изгонят и да назначат млади учители, ти ги държат , взимат си пенсия и заплата и си клатят краката по цял ден. Ха честит ви първи учебен ден
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте какви *** ни управляват на абсолютно всяко ниво и повече не питайте!
Само че не забравяйте,да видите и какви *** ги избират!
16
6
 
16
 
! Отговори
Да имУдвоятЗаплатите преди 1 година
Но и да им дадат много повече правомощия, за да могат да се справят с ккеллешчетата, които не желаят да учат и същевременно пречат и на останалите деца.
Паралелно с това нека да има строг контрол върху качеството на работата на преподавателя.
Как да се привлекат млади кадри?
Ами например като се гласува закон - на учители под 40 г. да се осигурява общинско жилище. Ако се с по 2 деца, задължително три- или четиристаен апартамент.
Народът го е казал - с трици майймумуни не се ловят!
15
4
 
14
 
! Отговори
Има ли кой? преди 1 година
Питайте Даниел Вълчев, питайте го! Питайте онова недоразумение Орешарски! Питайте КОЙ??? Догодина статията ще е пак същата...ще има ли кой? Не, няма да има кой да учи децата, бабите пред пенсия, ако оцелеят в зверилника до догодина и не получат удар ще е запълване на дупката която зее от години.... А, да, може и Янка Такева да поканите за учител, тя ще запълни половин щат от учители в някое училище!
14
1
 
10
 
! Отговори
Топката преди 1 година
А подвързиЙ купихте ли за учебниците. Без подвързиЙ не може, другаре родители!