БАБХ успокоява: Фипронилът в яйцата е незначително малко!

Вероятно става въпрос за дезинфектант, който е неправилно етикиран
15 сеп 2017 09:00,
65
БАБХ успокоява: Фипронилът в яйцата е незначително малко!

"Няма място за паника, в тези продукти количеството е незначително", коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Тодорка Янковска относно партидите български яйца с фипронил.

Тя обаче беше категорична, че това опасно вещество, което се използва за обезпаразитяване на животни, няма място при отглеждането на кокошки носачки.

Още по темата

По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна концентрация фипронил е над 0,72 мг/кг.

При установените у нас яйца е 0,027 мг/кг – доста по-малко, но и доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0,005 мг/кг.

Янковска добави, че процесът на установяване къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето.

"Въпросът е кой трябва да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила нарочно това, вероятно става дума за дезинфектант, който не е бил правилно етикиран", коментира пред bTV Богомил Николов от "Активни потребители".

"Този препарат се отделя дълго време, има все още неизлезли резултати, които очакваме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите", посочи Янковска.

"Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна. Не е чак толкова страшно, въпросът е, че зад това явление има проблем, който трябва да бъде открит – как е станало всичко. Това трябва да се направи, за да може в бъдеще да се избегне", каза още Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигналът за тези яйца е даден от голяма търговска верига стана ясно и то има няма 5дни след дебата Големите търг вериги да са задължени да предлагат 51% българска продукция .Оказва се че това е препарат с който се пръска против кокошинките т.е кърлежите по кокошките които м-у другото нападат и човека .Освен това се оказа че количеството е по-малко от нормите за ЕС на 1кг телесно тегло но се раздуха новината че бълг продукция е отровна некачествена и направете си извода
52
1
 
0
 
! Отговори
готвач преди 6 години
На Тодорка бих и сварил няколко яйчица от тия. Като ги хапне, ще и пръжна и 5-6 на очи, а за десерт - крем карамел с повечко яйца. След това ще я попитам отново, за да изкаже мнение по въпроса и да продължим да дискутираме по темата.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е сигурно
50
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Абе аз викам да не ги купуваме тези яйца, пък от БАБХ квото щат да си разправят. Няма как да кажат друго, така че да не им се подвеждаме.
49
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Споко бе, човече!Какво се косиш!?!Вие си мрeте, а хората си правят пари.Те ти байно Цивиливизация - Куче влачи рейс.Гарантирано от ГЕРБ!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо държавните служители, на които се плаща заплата от нашите данъци, правят всичко по силите им да съдействат на разни престъпници да ни тровят, вместо да пресичат тези опити?Защо в други страни тези храни ги унищожиха, а продажните държавни чиновници от месеци разтягат сагата с отровните яйца, с надежда спонсорът им да си ги продаде до тогава?Защо не ни казват кой е вносителя и кой ги продава?Защо крият нарушителите, които ни тровят сякаш са им съучастници?Ало държавата, затворът къде са
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАБХ успокоява: Фипронилът в яйцата е незначително малко!Да, вместо да забранят и унищожат отровните храни, тези типчета, които само подкупи взимат и никаква работа не вършат пак ни будалкат.Някой някъде нещо май може би ни е давал да едем, отровно. Но понеже този някой е дал добър подкуп а и в хранатат има много малко от отровата, пък и този е внесъл големи пратки, нека българите да си ядат отрова, за да си печели този някой?!?Същия вече внася други пратки, щом може.Да се закрие БАБХ!
46
2
 
0
 
! Отговори
warning преди 6 години
на снимката всички яйца са увредени от тежка черно терористична техника подобни са засечени в магазини и вчера.Ползват терористични камери с проникващи скенери
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой знае колко години ги ядем тези отрови. Сега като стана европейски въпрос и нашите органи се разтичаха, иначе те до вчера не знаеха какво е това фипронил.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯЙЦАТА СА ПРОДАДЕНИ В СОФИЯ.
43
0
 
5
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Тия от БАБХ веднага бих ги уволнил!Първо нямаше опасност, след това се намери в яйчен прах, който сме хапвали със сладолед. А сега даже заразени яйца ...
42
0
 
1
 
! Отговори
venix преди 6 години
До asenВръщайте ги!
41
0
 
10
 
! Отговори
venix преди 6 години
Вчера върнахме яйца, купени от Кауфланд. Фипронил в яйцата не трябва да има изобщо. Не може да говорим за минимални допустими дози, когато става дума за отрова!
40
1
 
11
 
! Отговори
е преди 6 години
Значи 5 пъти над ПДК е незначително повишение и може да сме спокойни, а? Баси и малоумието дето се е настанило в управлението на държавицата ни.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"БАБХ успокоява: Фипронилът в яйцата е незначително малко!"---А, пък когато гръмна Чернобилската АЕЦ, ни успокояваха, че радиацията ДАЖЕ не достига до Дунава. Та, същото, само дето сега на Тато гавазинът от Банкя така е "разпоредил". :)
38
1
 
6
 
! Отговори
asen преди 6 години
в Перник ги продават с код 3BG04001
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че овцете от БАБѝ пропуснаха да кажат, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Те, като искат, да си ядат яйца с отрови в тях. Другото показва пълно безхаберие! Въпросът е как са назначени там и ЗАЩО получават заплати? Май това е риторичен въпрос
36
0
 
3
 
! Отговори
asen преди 6 години
една от марките е "Хоризонт"
35
1
 
14
 
! Отговори
ДА 39 преди 6 години
Много хора умряха от РАК , включително моите Родители заради тези вещества .Твоите Родители живи ли са ?
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей голяма паника, голямо нещо, обаче никой не казва, че фипронила е много широко използва инсектицид много години наред, забранен в ЕС преди няколко години, защото вредял на популацията на пчелите. Така че спокойно ние всички се били изложени на това вещество много години наред, да не говорим че в някои части на света все още се използва с пълна сила.