БАБХ успокоява: Фипронилът в яйцата е незначително малко!

Вероятно става въпрос за дезинфектант, който е неправилно етикиран
15 сеп 2017 09:00,
65
БАБХ успокоява: Фипронилът в яйцата е незначително малко!

"Няма място за паника, в тези продукти количеството е незначително", коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Тодорка Янковска относно партидите български яйца с фипронил.

Тя обаче беше категорична, че това опасно вещество, което се използва за обезпаразитяване на животни, няма място при отглеждането на кокошки носачки.

Още по темата

По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна концентрация фипронил е над 0,72 мг/кг.

При установените у нас яйца е 0,027 мг/кг – доста по-малко, но и доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0,005 мг/кг.

Янковска добави, че процесът на установяване къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето.

"Въпросът е кой трябва да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила нарочно това, вероятно става дума за дезинфектант, който не е бил правилно етикиран", коментира пред bTV Богомил Николов от "Активни потребители".

"Този препарат се отделя дълго време, има все още неизлезли резултати, които очакваме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите", посочи Янковска.

"Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна. Не е чак толкова страшно, въпросът е, че зад това явление има проблем, който трябва да бъде открит – как е станало всичко. Това трябва да се направи, за да може в бъдеще да се избегне", каза още Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
21
 
! Отговори
nina преди 6 години
А бе, в цяла Европа - над нормата - само в България - "незначително количество". Сакън, да не се наложи да се опълчим на някого. И после - много ни харесвали, даже ни обичали. Че как иначе!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво вършат всъщност от БАБХ!? През има няма седмица само съобщават за опасни храни, било майонеза, яйца или месо. Къде е контрола да не достигат опасни стоки до търговската мрежа? По какъв начин гарантират здравето на потребителите? Първо на тях трябва да се поиска сметка.
11
0
 
18
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Народонаселенето, да не се притестряска, защото фипронилът освен, че е пренебрежително малък, идва и от вискоразвитият културно-икономически Запад, което значи, че направо си е полезен и здравословен за българина.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАБХ се държат като адвокат на престъпниците - производители и вносители. Оставка на всички в БАБХ!!!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАБХ ЦИТАТ-Няма вкарани яйца с Фипронил в България.Сега БАБХ ЦИТАТ -Фипронилът в яйцата е незначително малък.И После как да ВЯРВАШ че казват ИСТИНАТА!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 6 години
Да уточня, че съм 70 кг.
7
2
 
20
 
! Отговори
както винаги преди 6 години
Яйцата са отровни, предизвикават рак, но вие си ги яжте спокойно?! Явно вносителите са близки до една партия и не дават да ги пипат.
6
0
 
10
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 6 години
Колко яйца трябва да изям за един ден, за да ми стане нещо от с фипронила?
5
1
 
24
 
! Отговори
/// преди 6 години
Когато някой държавен мушмурок, без значение дали е дупетатин или чистач в министерството ми каже да не се паникьосвам, аз почвам да се паникьосвам...
4
0
 
29
 
! Отговори
Men преди 6 години
Това го казват същите които не отриха разлики между храните тук и в Европа след като чехия Унгария и останалите вдигнаха скандал....
3
0
 
19
 
! Отговори
офффтопик преди 6 години
КОЙ знае колко сладолед от яйца/прах/ с фипронил сме изяли. Добре в ЕС-то се разшумя, че да се помръднат и тук да проверят. Преди това сме яли ли яли..... но мутацията на човека си продължава няма как.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пъ щото ако е много, вие сигурно ще кажете...Еб-аси мало-умната държава
1
1
 
15
 
! Отговори
яйцеядец храбър преди 6 години
Били безопасни НО доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0,005 мг/кг.После казва: За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето. Как да се ориентирам по черупката?